Unna dig en välsittande basgarderob. Tips från en personlig stylist.

Sällan blir man så glad som när man hittar det där plagget som blir ens favorit, som både sitter bra och känns som ens egen stil. Man känner sig alltid fin, bekväm eller ”hemma” i sitt plagg. Det svåra är dock att finns dessa plagg att fylla sin garderob med. Har min inte ögat och intresset själv kan det vara ett alternativ att be en personlig stylist om hjälp. Sitter kläderna bättre så känner du dig finare och därigenom mår du oftast också bättre.

Personal shoppers, stylister, modekonsulter eller vad du vill kalla det har funnits länge, och har säkert setts som en ouppnåelig lyx för många, men nu är det inte bara välbeställda personer som har tillgång till detta. Det kostar nämligen inte så mycket som man tror. Speciellt inte om man tänker på långsiktigheten i välsittande kläder av god kvalitet som passar att använda vid många olika tillfällen. Det är till och med så att det finns som gratistjänst hos vissa butikskedjor för att ge en extra service åt sina kunder.

Fler människor i alla åldrar, socialklasser och på alla inkomstnivåer unnar sig numera en shoppingstund tillsammans med en modeexpert. Personliga stylistenJenny Ragnwaldh, som numera finns tillgänglig att anlita inom Sollentuna Centrum, ger oss här några konkreta tips och råd på vad man ska tänka på för att bygga upp en långsiktigt bra basgarderob. Varsågod!

 • Det är byggstenarna som skall fungera till de mer “unika” plaggen. Basplaggen skall också kunna kombineras på många olika sätt
 • Det är viktigt att basplaggen sitter bra och är av bra kvalitet
 • Basen ska vara tidlös och hålla länge stilmässigt och trendmässigt
 • Basen ska vara ganska neutral i färg och lätt att kombinera till säsongsplagg och mer personliga accessoarer

När du anlitar en personlig stylist som Jenny så är det så här hon tänker. Hon ser hur de olika basplaggen ska kunna fungera på dig och utgår bland annat från din kroppsform, din stil, dina färger och så klart om du har några specifika önskemål. Sedan börjar jobbet att leta fram det som blir bäst för just dig. Det är här man måste ha den där speciella känslan och ögat för vad som kommer att passa och faktiskt det största skälet till varför du ska anlita en personlig stylist.

Jenny bjuder här på en lista på vad som är typiska basplagg.

 • Byxan som funkar till jobb/middag/vardag
 • Jeansen
 • Den vita T-shirten och då gärna en lyxig variant med snyggt fall och fin struktur. Inte för tight och inte för vid.
 • Blusen som funkar till fin-vardag, drinken eller middagen. Den skall funka både till ett par jeans och till kjol.
 • Skjortan som är en evig klassiker
 • “Den lilla svarta jackan”. Det kan vara den udda kavajen som funkar till allt.
 • Koftan – gärna en tunn stickad som funkar ovanpå klänningen, linnet, blusen eller T-shirten. Välj gärna en rak kort med rund halsringning.
 • “Den lilla svarta” klänningen. Man tonar ned klänningen med en stor sjal och ett par stövletter eller festar till den med ett vackert halsband och ett par pumps.
 • Kappan som funkar till allt från jeans till festklänningen.
 • Stövletterna som kan bäras till jeans, kostymbyxor, kjol och klänning.
 • De svarta pumpsen som funkar till tighta jeans och till klänningen/kjolen.

Jenny betonar att man skall tänka långsiktigt med sina köp. Komplettera basen med fina unika så kallade “signatur” plagg och accessoarer. Plagg som är lite av en investering. Det kan vara Missoni-sjalen, vintageplagget, en stor antik ring eller ett snyggt skärp som är som ett smycke. Om det är för dyrt, fynda i second hand och vintagebutiker. Tänk att plaggen och accessoarerna skall ha ett andrahandsvärde. I långa loppet är det bra för både plånboken och miljön.

De små men ack så viktiga accessoarerna:

 • Sjalen – stor eller liten
 • Skärpet – som ett smycke
 • Vinterns accessoarer – vantar, halsduk och mössan
 • Smycken av alla slag
 • Skor
 • Väska

Oavsett om du anlitar en stylist för första gången, eller är en återkommande kund, kan det vara nyttigt och kul att få nya infallsvinklar, få veta hur man kan förändras med stil, hur man ska anpassa sin garderob efter sin ålder, lyfta fram de bästa hos dig själv eller bara få shoppingsällskap!

Att vara nöjd med sin garderob och känna att man passar i sina kläder  – det är en skön lyx.

Sorry, the comment form is closed at this time.