Mendo Bookstore

Lustfyllt för bokälskare i Amsterdam och London

Njuter du av böcker i alla dess former? Då ska du besöka Mendo nästa gång du är i Amsterdam eller London. Mendo är inte vilken bokhandel som helst – ett besök här är rena njutningen för en bokälskare.

En fantastisk miljö inbjuder till att slå sig ner och bläddra i exklusiva ”coffee table books” och de unika utgåvor om mode, fotografi, arkitektur, inredning och grafisk design som finns i butiken. När du lyfter blicken och ser dig omkring i de arkitektoniskt utformade butiksmiljöerna kommer du att upptäcka att väggarna inte är gjorda av tegel, utan av tusentals svarta Mendo-böcker.

Att besöka butikerna är helt gratis, men böckerna är det inte. Här hittar du det mest extraordinära som publiceras idag och sortimentet rymmer endast 500 titlar åt gången, men omsättningen är snabb. I urvalet finns exklusiva volymer i begränsad upplaga, som t.ex. David LaChapelles ”Artister & prostituerade” för € 3.000. (David La Chapelles enastående bilder kan du se på Fotografiska museet i Stockholm från 30 november till 3 mars 2013.)

Eller den numrerade utgåvan av Norman Millers  ”Moonfire”. För det facila priset av € 75 000 får du inte bara boken som på 350 sidor berättar om 1900-talets enskilt mest historiska händelse – den första bemannade månfärden med Apollo 11.  Den är dessutom inbunden i ett aluminiumfodral designat av Marc Newson och levereras med en äkta inkapslad månsten samt ett inramat, signerat fotografi av Buzz Aldrin.

Mendo startades 2002 av Roy Rietstaps, Joeri Worm och Joost Albronda och har sedan dess blivit älskat av bokmalar världen över. Förutom att vara en bokhandel är Mendo också hem för deras kreativa, grafiska designbyrå.

Du hittar butikerna på Berenstraat 11, Amsterdam och 20 Lavington Street, London. Har du inte möjlighet att dem så är deras webbutik ett alternativ – och en nästan lika inspirerande upplevelse som ett butiksbesök.