Klockgodis på Kaplans auktion till helgen

Imorgon, den 10:e november är det stor högtid för landets alla klocknördar. Det är alltså dags för Kaplans flaggskeppsauktion ”Klockkvaliten” där landets yuppies och arvingar kränger av de klockor de tröttnat på (eller behöver sälja för att kompensera för den senaste tidens mycket deppiga börs).

Fördelen med Kaplans är dels att man kan vara säker på att de noggrant kvalitetssäkrat uren, att de har rimliga utgångspriser, samt att auktionen generellt har tema kvalitet, inte bara dyrt och brackigt. För som vi alla vet så sitter inte lyxen i mängden ädelstenar som sitter på klockan, utan snarare i den känsla av ynnest som uppstår av att få använda något som är tillverkat med så mycket kärlek och hantverksskicklighet.

Några favoriter ur auktionen:

Audemars Piquet i platina. Bästa materialvalet. Väl värd att ta ett par år inlåst för värdetransportrån för att ha råd med. Skeletteringen kräver sin bärare, om man säger. Men om någon gör sig lustig över detta lär klockan vara hård nog att dubblera som knogjärn vid behov.

Longines Charles Lindberg-klocka. En åttitalare som håller. Charles Lindberg var som bekant svenskättling, flygpionjär, författare, uppfinnare och brigadgeneral. Strax efter att han som första person korsat atlanten med flyg så skickade han ett brev till Longines där han gav dem detaljerade instruktioner om hur de bäst byggde en klocka som funkade för flygare med avancerade navigationsbehov. Även om du inte har samma problem med att hitta hem från jobbet som Charles hade så håller designen fortfarande högsta klass, precis som nästan allt annat som skapades på 1920-talet.

Tell, herrur. Denna klocktillverkare är helt okänd för mig, men en sådan här futuristisk pärla förtjänar att uppmärksammas. Det är däremot tveksamt om den bör bäras av epileptiker eller av dig som har för vana att på regelbunden basis ta LSD.

Omega Geneve. Att grönt är skönt är en universell sanning. Likaså är den här bubbliga Jetson-inspirerade formen helt rätt i dessa dagar när rymden är full med folk som hoppar energidrycksponsrad fallskärm.

Som alltid när man budar på auktion gäller att från start sätta ett högsta pris och inte låta sig svepas med och gå längre än vad man tänkt. Lycka till!