Helikopterskidåkning när den är som bäst. 3 heliski upplevelser du inte vill missa!

Vintern står utanför dörren och knackar hårt. Någonstans där i bakdelen av mitt huvud vaknar ett snötäckt monster till liv. Måste…åka…skidor. Känner du igen dig? Varje år förundras jag över drivkraften från snötäckta berg. Och varje år sätter jag mig framför datorn och börjar fantisera om var och hur jag ska åka skidor. Förra året hade jag lyxen att besöka St Anton. Och senare i år kommer jag vandra på skidor i Kebnekaisemasivet. Men en del av mig suktar också efter helikopterskidåkning. Kanske är 2012/2013 året då du unnar dig den fantastiska skidupplevelse som helikopterskidåkning faktiskt är.

För att vara säker på att du inte hamnar fel ska jag dela med mig av mina två bästa upplevelser samt en tredje som jag fortfarande drömmer om.

Sverige, Riksgränsen – Helikopterskidåkning i midnattsolen.


Kårsatjåkkas dramatiska bergskam fotograferad av Martin Söderqvist

Inget slår egentligen den här upplevelsen. Jag har haft förmånen att lyfta från Riksgränsens fjällhotell mitt i natten ett flertal gånger. Känslan av att runda Kårsatjåkkas topp, vackert porträtterad av Martin Söderqvist ovan, och sedan stiga av med solen rakt i ansiktet efter midnatt är oförglömlig. Jag minns ett år för länge sedan när jag tillsammans med den bortgångne men evige snowboardlegenden Craig Kelly hade lössnö upp till knäna mitt i natten efter en dag med blötsnö. Craig, som besökt världens alla hörn framhöll att den här turen var bland det mest exotiska och minnesvärda han någonsin varit med på.

När du flyger från Riksgränsen kan det vara värt att be om två toppar eller mer, annars är risken stor att piloten inte tar dig ända till Kårsatjåkka där den bästa åkningen återfinns. Kårsatjåkka bjuder nästan alltid på kallsnö eftersom sidan man åker på ligger skyddad från solen hela dagen och får solljus först på natten.

Ta kontakt med Mountain Guide Travel för att åka heliski i området kring Riksgränsen och Kebnekaise.

Schweiz, Engelberg – Ett av Europas längsta åk.
Egentligen bjuder Engelberg på några av Europas främsta åk även utan helikopter. Och efter 3 dagar av fantastisk skidåkning är frågan om man egentligen hade behövt att ta en helikoptertur för att nå ännu mer lössnö. Svaret på den frågan är förstås ja. Känslan av att flyga över Titlis topp bort mot ännu högre berg i horisonten är helt oslagbar. Vår helikopterpilot den dagen var extra stolt över att berätta om sin precis nyinköpta helikopter med kapacitet att rädda människor från Mount Everest.

Vår helikopter tar oss över bergen och upp till paradiset.

Han demonstrerade gladeligen manöverbarheten genom att blanda lågflygning med hastiga stigningar över bergskammar och toppar. Vi landade efter ungefär 10 minuter strax bredvid toppen av Sustenhorn som sticker upp 3503 meter över havet. Den toppen är tillsammans med Rosenegg (3470m) den vanliga destinationen när man lyfter från Engelberg. Sen följde ett fantastiskt åk som  aldrig ville ta slut.

Vill du åka heliski i Schweiz så kan du ta kontakt direkt med Swiss Helicopter eller så bokar du via Ski Lodge Engelberg.

USA, Alaska – Valdez, det ultimata åket.
Det här är en av platserna som jag ännu inte prickat av. Men likväl en legendarisk plats. Vem minns inte snowboard och skidfilmerna i början av 90-talet när Alaska fortfarande var en relativt outforskad plats.


Fantastiskt vackra vidder i Alaska, Valdez fångade av Total Heliski

På den tiden verkade piloterna vara mutade fjällräddare och guiderna krabbfiskare som knäckte extra. Jag själv bröt av foten bara något år innan Alaska började utforskas på riktigt och fick istället njuta av att se gamla kombatanter som Mike Basich, Johan Olofsson, Oskar Norberg och inte minst Terje Haakonsen som 2005 tog sig an den legendariska toppen “Peak 7601” under inspelningen av “First Decent”. Idag när jag funderar över mitt nästa helikopteräventyr. Då ligger Valdez, Alaska högst upp på listan. En tur till toppen av Alaska bokar du bland annat hos Valdez Heli-Ski Guides.