Vinterns doftljus – vardagens historier berättade genom dofter

Doftsinnet är ett av våra starkaste och kan förflytta oss i tid och rum bara vi känner en speciell doft som påminner oss om något vi tidigare upplevt. Det kan vara magiskt och skapa rysningar genom kroppen, förhoppningsvis av välbehag. Goda dofter är en lyx att addera i hemmet och hjälper till att skapa en härlig känsla ihop med andra inredningsaccessoarer som tillsammans tillfredsställer både öga, näsa och sinne. Lyx.se tipsar om härliga doftljus för vinterhalvårets mörkare dagar.

Nytvättat från Idyllien

När Wisbybutiken Idyllien hade pop-up shop i Mood-gallerian i Stockholm passade vi på att dofta oss igenom sortimentet av de nya rumsdofter i nydesignad förpackning som tillkommit.

idyllien_doftljius-nytvättat linne

Bland ljusen gillar vi speciellt doften Nytvättat linne och bland doftpinnarna fick Apelsinblom följa med hem. Doftljusen av 100% naturlig sojavax brinner i +30 timmar.

Lyxljus från lyxhotell

Grand Hôtel i Stockholm har tagit fram eget exklusivt handtillverkat doftljus med doft av champagne och noter av vindruva, nyutsprungen ros, solmogen persika samt vit mysk.

Vi vill kunna erbjuda våra kunder produkter som ger en atmosfär av Grand Hôtel i det egna hemmet – Pia Djupmark, vd på Grand Hôtel.

Ljuset påminner lite om Fornasettis ljus i porslinsburk med lock och en spännande illustration på utsidan.

Grand med_lockDoften är speciellt framtagen för att ge en bubblande fräsch och samtidigt gemytlig atmosfär. Lite hotellkänsla även hemma med andra ord.

Victor Vassier

Det är svårt att välja en enda favorit bland alla både vackra och väldoftande ljus som finns nuförtiden, så vi väljer flera! Victor Vassier är i alla fall ett av dem.

victor vaissier epiceaDessa ljus är fyllda med franska oljor i tre olika dofter – Bouquet Blanc, Epicéa och Noir 89.

Melly Moon

Melly Moons doftljus i sojavax har  72 timmars brinntid och kommer i snygga boxar. Finns i fyra olika dofter – maskulina Cologne, fräscha Cypress, friska Ocean och härliga Monday med inslag av gardenia.

Melly MoonMelly Moon-ljusen är relativt stora, ca 9 cm i diameter.

Lyxiga Agonist + Hope

Svenska parfymhuset Agonist lanserade i november en parfym och en serie om tre doftljus tillsammans med svensk modemärket Hope – Hope for courage, Hope for freedom och Hope for diversity. 

HOPE-and AGONIST-doftljusLjusens dofter har inspirerats av Hopes modevärld i material, känsla, stil och varumärkets värderingar.

Atelje Alt

Doftljuset Nr.1 Liljekonvalj kommer från Atelje Alt som leds av duktiga Agnes Bülow. Doftljuset har ett fint lock med dekorativ mässingsring.

Atelje Alt_doftljus_liljekonvaljNr.1 i kollektionen Ljus.Alt doftar behagligt av liljekonvalj, har två vekar och en brinntid på ca 50 timmar. Pluspoäng för vacker design.

Low Key från Grandpa

Inredningsföretaget Grandpa, som har 3 fysiska butiker i Göteborg och Stockholm, erbjuder en mix av mode och noga utvalda inredningssaker som i så stor utsträckning som möjligt är ekologiskt producerade. Man ser den röda tråden och känner den sköna atmosfären. Under Grandpas nya kollektion Low Key har man tagit fram ekologiska dofljus som är handgjorda i Sverige.

GrandPa Rosemary LimeRosemary Lime har en örtig doft med fräscha toppnoter och gröna träiga undertoner. Brinntid ca 40 timmar.

Vinterdoft från Nest á la Elton John

Från det amerikanska parfymhuset Nest Fragrances kommer Sir Elton John’s Holiday Classic Candle med doft av barr, trä och citrus där en del av vinsten från försäljningen går till Elton John AIDS Foundation.

Nest_Elton John_holiday_candle

Rosa champagne från Ecoya

Ett av Ecoyas nya doftljus för vintern heter Sweet Fruits & Pink Champagne som förstärker känslan av vinter i hemmet.

Ecoya-Sweet-Fruits-Champagne-Madison-Scented-Candle_1024x1024Som namnet avslöjar har Sweet Fruits & Pink Champagne en frisk och syrlig doft av grapefrukt, guava, passionsfrukt och rosa champagne. Doftljusens klassiska form har nu uppdaterats med metalliska lock i guld och roséguld.

Välgörande väldoft från Kobo

Kobo grundades 2006 av japanskan Junko Kobori som numera är bosatt i USA. Med utgångspunkt i sina egna doftminnen från hemlandet och resor började hon skapa egna dofter som skulle bli lika minnesvärda för besökare som målningar på väggarna eller maten de bjuds på.

Kobo gör en serie som heter Give. Med varje Give doftljus hjälper du till att donera en peng till en välgörenhetsorganisation vilket sätter ett nytt värde till Kobos doftljus. Du får en individuell kod som används för att logga in och välja det alternativ som du vill att en donation från Kobo ska gå till.

Kobo_Give Yuzu Ginger

Ljusen kommer i ett äggformat glas i matt, benvit färg. När ljuset brunnit ut, efter hela 80 timmar, kan det användas med ett värmeljus i eller till annat ändamål. Dofterna i Give-serien är Sensual amber, Sparkling rose, Green house och Yuzu ginger. Brinntid 80 h.

Universella dofter från Fueguia 1833

Det exklusiva argentinska parfymhuset Fueguia 1833 grundades 2010 av den argentinske doftkreatören Julian Bedel och har haft stor framgång sedan det lanserades i Sverige 2014. Bland annat korades doften Agua Magnoliana till årets Avantgardedoft på ELLE Beauty Awards. Idag erbjuder Fueguia 1833 över 60 parfymer, alla framställda av naturliga råvarorna. Varje del och detalj, från den ekologiska trippeldestillerade alkoholen till de robusta lådorna i patagoniskt trä, är resultatet av det kompromisslösa kvalitetstänkande som utmärker ett exklusivt varumärke. För Fueguia 1833 är dofter universella, unisex och unika. Märket gör också mycket exklusiva doftljus som visserligen kostar en hel del men har upp till 80 timmars brinntid.

tierradelfuegoLjuset Tierra Del Fuego doftar kryddnejlika, sandelträ och grapefrukt.

Burn Cancer med Victorian

Victorian gör ultrasnyggt förpackade doftljus i olika serier. Med tassels, modern design eller trendiga kartor.

Victorian_Orange Fig_NYNew York i utkanten av Central Park där den mjuka doften av verbena möter det lite mer syrliga i citrusen. Ljuset har en brinntid på 45 timmar.

Victorian_burn cancerVictorians doftljus Burn CancerSilver Rain och Forest Rain – stödjer kampen mot cancer genom att 10 procent av försäljningspriset skänks till Ung Cancer. Ung Cancer är en organisation som dagligen jobbar med att stötta unga vuxna som drabbas av cancer.

Dekadents från Arty Fragrance

Sist, men absolut inte minst, vill Lyx.se tipsa om de absoluta favoriterna. Inte bara för de eleganta dofterna utan också för den livsstil de beskriver och inspirerar till. Livsnjutning i allra högsta grad. Vi pratar om doftljusen från Arty Fragrance by Elisabeth de Feydeau och närmare bestämt Barock-kollektionen. Historien om dekadensen och hovet på franska slottet Versailles berättad genom dofter. Ljusen hyllar upplysningstiden, Madame de Pompadours och Ludvig XVI:s stil och har namn som Lux, La Montespan, L’Aristocrate, Les Précieuses och La Sans Pareille.

lux

I en annan kollektion finns doftljuset La Rêve de la Reine (drottningens dröm)….

Dofter har en magisk kraft att förflytta oss. På bråkdelen av en sekund tar deras nyanser, accenter och inneboende rörelse oss till antingen det förflutna eller framtiden. Som ett eko mellan upplevelse och hågkomst väcker de minnet och återskapar bilder från förr. Det är denna närvaro i frånvaron som jag vill återskapa. – Elisabeth de Feydeau

Elisabeth de Feydeau’s prakfulla ljus tillverkas i parfymens huvudstad Grasse i Frankrike och finns att köpa hos Garbo Interiors och slottsbodarna på både Drottningholms slott och Kungliga Slottet.

le_reve_de_la_reine

Mums för en doftljusslukare av rang.