Gaston_mousserande vin

Vinskola med Gaston – Skillnaden på mousserande vin

I samarbete med den exklusiva vinhandlaren Gaston Vin, som drivs i regi av stjärnkrögare Björn Frantzén och bland annat har två vinbarer i Stockholm, presenterar Lyx.se en grundläggande vinskola – full med tips inför nästa provning. Idag lär vi oss mer om bubbel.

Mousserande vin kommer i en mängd olika skepnader – champagne, cava, crémant, prosecco, för att nämna några. Men vad är egentligen skillnaden?

Både vad gäller smak och pris är variationen stor när det handlar om bubbel. Även när det handlar om viner som produceras enligt exakt samma metoder.

För faktiskt, många mousserande viner – som exempelvis franska champagne och crémant, spanska cava och italienska franciacorta – görs samtliga med det som kallas champagnemetoden eller den traditionella metoden. Det speciella med den metoden är att vinet får jäsa en andra gång i flaskan, ofta 15 månader eller mer, vilket är det som skapar de väldigt speciella bubblorna.

Skillnaden i pris mellan en champagne och en crémant (som produceras i närbelägna områden som Bourgogne, Loire och Alsace) är dels de perfekta förutsättningar vad gäller klimat och jordmån som finns i Champagne, dels de hårdare reglerna vad gäller bland annat druvkvalitet och skördeuttag.

Men – det går samtidigt att fynda crèmant för runt hundringen som är så bra att den smakmässigt slår en enklare champagne på fingrarna.

Andra, och enklare, metoder för att framställa mousserande vin är exempelvis att låta den andra jäsningen ske i gigantiska ståltankar istället för i flaskan. Den metoden är både billigare och mer tidseffektiv, men ger också mindre komplexa viner.