Cloudy Bay firar 30 år – Nya Zeeland kan sin Sauvignon Blanc

Cloudy Bay har varit med och satt Nya Zeeland på vinkartan och är en av de mest erkända producenterna i Marlborough. Cloudy Bay firar 30-årsdagen av sitt första vita vin genom att ge ut en nyutgåva – Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2015. I Sverige är Cloudy Bay mer populärt än någonsin.

1985 startades Cloudy Bay av Cape Mentelle, en producent från västra Australien, och de 140 hektar stora vingårdarna planterades året efter. Sedan 2003 tillhör Cloudy Bay det franska lyxproduktföretaget Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Numera exporteras vinerna till 20 länder runt om i världen.

Cloudy Bay_Marlborough_Nya Zeeland

Cloudy Bays vingårdar ligger på tre platser i vinregionen Marlborough i Nya Zeeland, inklusive platser som ligger nära den bukt efter vilken den fått sitt namn. Vinproducenten är mest kända för sina vita viner. Cloudy Bays första kommersiella vin tillverkades 1985 från köpta druvor innan de hann plantera sina egna vinrankor. När de första vinrankorna planterades vid Wairau-flodens delta i Cloudy Bay på 1980-talet hade man aldrig kunnat gissa vilket trendsättande vin som skulle komma att tillverkas.

Cloudy Bay_Chardonnay

Cloudy Bay tillverkar även Chardonnay och Pinot Noir, men deras Sauvignon Blanc-viner fortsätter att vara vingårdens fanbärare.

Cloudy Bay satte första standarden och öppnade ögonen för hur bra Sauvignon Blanc Nya Zealand kan göra – erfaren sommelier om Cloudy Bays uppsving på 90-talet

Även om Cloudy Bay har en stor produktion är vinmakare Tim Heath nog med att man idag fokuserar på kvalitet. Han berättar att vinet har utvecklat enormt sedan 1980-talet så vinet var mer ”grönt” vilket bland annat berodde på att druvorna plockades tidigare på året. Sedan 90-talet har vinet blivit mer sofistikerat och balanserat, med aromer av citrus och stenfrukter. Mycket beror på hur de förändrat sättet att bruka jorden och hur de tar hand om druvorna.

Vid det här laget kan vi vår sak och nu känner vi oss trygga i vad vi gör bäst – Tim Heath, vinmakare Cloudy Bay

Innan Tim Heath blev en del av teamet hos Cloudy Bay, spenderade han flera år med att göra viner i Clare- och Barossadalarna i södra Australien samt i norra Rhône-dalen i Frankrike. Numera tar han ett helhetsgrepp kring att skapa viner för Cloudy Bay.

Tim Heath bland vinrankor_700

Tim Heath förmedlar en detaljerad kunskap kring vinerna och dess utveckling. Man märker i hans sätt att tala om Cloudy Bay att han är benägen att driva förändring och utveckla vinerna vidare, men gör det på ett kontrollerat sätt. På frågan om hur han får fram de bästa vinerna är hans svar: ”tasting is everything”.

Cloudy Bay_TimHeathTim Heath

År 1985 presenterade Cloudy Bay sin första Sauvignon Blanc och nu firas vinets 30-årsdag med ett vitt vintagevin.

Sauvignon blanc 2015 (Native) [MHISWF096135 Revision-1]

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2015 har aromer av färsk passionsfrukt, ananas, trädgårdsfärsk basilika och kryddighet av krossade tomatblad. Smaken är lång och saftig, och kombinerar exotiska frukter med mogen, röd paprika och en tvist av gröna oliver och en antydan av limeskal.

Sauvignon Blanc 2015 är ett intensivt, koncentrerat och fokuserat vin med en aptitväckande syra som ger en spännande struktur och textur i gommen. Sauvignon Blanc 2015 är ett värdigt vintagevin som symboliserar vinhusets 30-åriga historia av vinframställning, säger Tim Heath Senior Winemaker Cloudy Bay.

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2015 lanseras under november på Systembolaget.

Vitt vin & moulesFin kombination – Cloudy Bay Sauvignon Blanc med Moules Marinières.