OPA – en ny svensk ölstil?! från Pang Pang Brewery

IPA, APA, EPA och nu OPA! Bakom detta står ett samarbete mellan O.P. Andersson & mikrobryggeriet Pang Pang Brewery. Ambitionen är att skapa den bästa bordskamraten till sommarens all smaker. OPA – O.P. Andersson Ale, är en handgjord Session IPA av Fredrik Tunedal på Pang Pang Brewery och O.P. Andersons kryddmästare Jonas Odland.

OPA är en handgjord Session IPA som börjar att säljas på Systembolaget och utvalda krogar den 1 juli. OPA har en lätt maltkropp, vilket lämnar plats åt citrustonerna från den amerikanska humlen, och har en återhållen fruktighet från jästen. Ölet är ofiltrerat, opastöriserat, handbuteljerat och är bryggt med PaleAlemalt, Münchnermalt och två sorters Karamellmalt. Humlen är Simcoe och Citra, båda från USA.

– Vi ville skapa en kall bordskamrat till Sveriges populäraste snaps – O.P. Anderson. Idén har funnits hos mig länge då jag vet att väldigt många gärna dricker öl och snaps till sommarmaten. Därför har vi tagit fram en öl som matchar många olika kryddningar och klassisk sommarmat. Öl och snaps är ju väldigt goda smakkamrater och att ölet är alkoholsvagare bidrar till att man inte tappar smaklökarna,

säger Jonas Odland, kryddmästare på Altia.

OPA Pang Pang Brewery

Jag har länge varit intresserad av grunderna i sprittillverkning och det hantverk som kryddmästaren gör för de klassiska svenska snapsarna. det har därför varit en kul utmaning att hitta en öl som kompletterar de komplexa kryddorna i O.P. Andersson och samtidigt funkar till typisk sommarmat,

berättar Fredrik Tunedal, grundaren av Pang Pang Brewery

Pang Pang Brewery

I ett före detta bageri i Hökarängen, grundat 2011,  ligger ett av Sveriges minsta men mest omtalade bryggerier. All öl som produceras är ofiltrerad, opastöriserad och innehåller levande jästceller. Dessutom buteljeras och etiketteras alla öl för hand. Här handtillverkas öl i småskalighet. Man kan verkligen prata om lokalproduktion!

Här görs ingenting någonsin praktiskt, enkelt eller ekonomiskt. Tvärtom är filosofin att alltid gå den långa vägen, för att leverera en produkt som ingen annan har kraft att framställa.

Fredrik Tunedal

O.P Andersson

O.P. ANDERSSON 
är Sveriges äldsta och mest exporterade akvavit. O.P. Står för Olof Peter, spritfabrikör och skeppsredare, född 1797. Sonen Carl August tog över affärerna och lanserade år 1891 O.P. Anderson Aquavit, som en hyllning till sin far. Kryddningen med kummin, anis och fänkål har vunnit guld i flera internationella tävlingar. Kryddspriten är hantverksvässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak. Läs mer om O.P. Andersson och brännvin här.

Prima_OPA_2

 Prima_OPA_3[1]

The sommelier tasting note

Snygg bärnstensfärg med en vacker rik skumkrona. Humlearomatisk smak med tydlig men balanserad beska, inslag av … honung, grapefrukt och passionsfrukt. Riktigt snyggt! Det intressanta är att både ölen & supen får nya dimensioner när man dricker dem side-by-side, framför allt om brännvinet serveras rumstempererat. Prova, du kommer att bli förvånad!

sommelier Björnstierne Antonson

Pang Pang Brewery

En 33 cl OPA kostar 39 kr. Artikelnummer på Systembolaget är 30550-03

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.