MTR Express mellan Stockholm och Göteborg skriver tåghistoria

Tåguppstickaren MTR Express är det nya snabbtåget mellan Stockholm och Göteborg som har trafikstart den 21 mars 2015. Lyx.se var med under premiärturen och kan bekräfta tåglinjens satsning på en mer modern och serviceinriktad tågfärd på flera fronter.

MTR Express_Centralstationen

Tåglinjen MTR Express ska erbjuda en premiumupplevelse och fokuserar på att leverera det bekvämaste och smartaste sättet att resa mellan våra två största svenska städer.

Sverige rutt_MTR Express

Tågen är helt nya och avgångarna kommer att ökas successivt för att i augusti vara uppe i totalt 90 avgångar i veckan. 3 timmar och 19 minuter ska det ta mellan Stockholm-Göteborg, med tre stopp på vägen: Södertälje, Skövde och Herrljunga.

Vi vill visa att det går att tänka nytt och utmana inom svensk järnväg – Johan Söör, VD för MTR Express.

Sedan den svenska marknaden för passagerartåg avreglerades är det möjligt för andra aktörer att konkurrera på svenska statens järnvägar.

Tåg på väg_MTR Express

MTR Express vill konkurrera med säkra och klimatvänliga snabbtåg som produceras av Schweiziska Stadler.

Vi vill på ett långsiktigt sätt bygga ett hållbart och konkurrenskraftigt transportalternativ mellan Sveriges två största städer – Peter Viinapuu, VD för MTR i Norden

Både vad gäller exteriör och interiör har MTR Express medvetet valt en hög designgrad. Tågen i MTR Express flotta erbjuder hög komfort för resenärerna.

Inredning & Design

Flertalet detaljer gör att resan känns lite mer bekväm – inredning, mat och service. MTR Express vill erbjuda kunderna ett nytt sätt att resa med tåg. De klasslösa snabbtågen, med lika bekväma säten för alla, är marknadens mest energisnåla.

Eftersom samtliga säten i alla fem vagnar ser likadana ut är det snarare innehållet i biljettköpet som skiljer platserna.

MTR Express_biljetter

Biljetterna säljs som Fix, Flex eller Plus. MTR Express är det enda tågbolaget i Sverige som erbjuder både 24 timmars öppet köp. Biljettpriset börjar på 185 kr. Alla platser har eluttag, wifi, bord och läslampa samt tillgång till servicevärd.

Interiör_MTR Express

En detalj i inredningen är en bordsvariant av lampan ”Bumling” som är en designklassiker skapad av svenske designern Anders Pehrson 1968. I samarbete med svenska belysningsföretaget Ateljé Lyktan har bordslampan tagits fram med en lampskärm i MTR-rött.

MTR Express_Breitling

Tågvärdarna är trevligt klädda i uniformer från Gant och på väggarna sitter klockor från Breitling.

Hög service med fokus på smak, doft och underhållning

Man har ambitionen att leverera hög service. Exempelvis ska incheckningen förenklas genom MTR Express-appen så att resenären slipper bli störd av en biljettkontroll under resan samt att kunden erbjuds en attraktiv tidning under resan.

MTR Express_tidningen RES

MTR Express samarbetar med resemagasinet RES där de första sidorna i tidningen är MTR Express egna, ”RES – MTR Express Edition”, med resenärsinfo som exempelvis mat ombord, bokning, nyheter och samarbeten, resten av magasinet är RES ordinarie tidning.

MTR Express_MatPontus Frithiofs räksmörgås med ett glas Champagne och en chokladmousse till efterrätt.

MTR Express_Chokladmousse & Champagne

På tågresan erbjuds du restauranglagad mat och kvalitetskaffe. Krögaren Pontus Frithiof påverkar vad som ska serveras i MTR Express Café. Förutom enklare smörgåsar och kaffebröd ska kyldisken fyllas med matiga smörrebröd och sallader, lagade efter samma recept som Pontus Frithiof använder på sina belönade restauranger.

Det känns otroligt roligt att ”vara med på tåget”. Satsningen MTR Express gör signalerar medvetenhet, kvalitet och tillgänglighet och min matfilosofi passar som hand i handske med dessa värden. Förhoppningsvis höjs allas reseupplevelse ytterligare med en av mina maträtter på brickan – Pontus Frithiof, ägare av Pontus Group.

Champagne, vin och annan dryck kan beställas utifrån ett urval skapat av Pontus Frithiof. En halvflaska Champagne av märket Henriot kan beställas till en relativt prisvärd kostnad.

MTR Express_.Pontus FrithiofPontus Frithiof står bakom matkonceptet på MTR Express.

Gott kaffe serveras i form av Nespresso – allt från en enkel espresso, cappuccino eller latte macchiato. Sex av Nespressos mest uppskattade kaffesorter har valts ut till MTR Express resenärer, bland andra Ristretto, Espresso Forte och Lungo Forte.

Doft är också en viktig del i tågupplevelsen vilket har lett till samarbetet med Löwengrip Care & Color för att förse kunderna ombord med en bra tvålprodukt inne vid toaletterna, som även kommer att sprida en behaglig doft – luxury voyage – även i vagnen.

Tanken är att ge en lyxig känsla för ens doftsinne, och med denna specialkomponerade fräscha doft vill vi förgylla tågresan med MTR Express – Isabella Löwengrip

Tvålen är speciellt framtagen för MTR Express med en doft av cederträ, jasmin och citrus för att ge en fräsch men ändå lyxig känsla. På sikt kommer produkter från Löwengrip Care & Color eventuellt att erbjudas till försäljning för resenärerna ombord.

MTR Express trycker på ledord som säkerhet, miljövänlighet och service, vilket vi får hoppas går hand i hand med mindre förseningar och annat strul som vi tidigare erfarit på Sveriges järnvägar. Tacksamma är vi i alla fall när vi kliver av tåget vid Stockholms Centralstation över det faktum att MTR Express inte känns lika svajigt som exempelvis X2000, eftersom många vittnar om att man mår illa av det. Vi konstaterar att MTR Express känns stabilare.

MTR Express_tåg

MTR Express levererar väl genomtänkta detaljer som andas nytänk och service. Det känns helt enkelt lite trevligare att åka detta tåg.

Om MTR Express

Sedan november 2009 ansvarar MTR för drift och underhåll av Stockholms tunnelbana. Att MTR nu utmanar SJ på paradsträckan Göteborg-Stockholm är ett första steg i ambitionen att vara en långsiktig och innovativ aktör på den svenska och nordiska tågmarknaden. MTR Express är en del av MTR Corporation Ltd som sedan år 2000 är noterat på HongKong-börsen. MTR-koncernen, ett av världens största tågföretag, grundades i HongKong 1975 med uppdrag att etablera och driva stadens tunnelbana. Förutom i HongKong bedriver bolaget idag verksamhet även i Stockholm, London, Melbourne och på kinesiska fastlandet. Varje dag reser ca 11 miljoner människor med MTR.

MTR Express_StockholmMTR Express rullar på tågrälsen på Centralbron förbi Gamla Stan, Riddarholmen och Söder Mälarstrand.

COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.