Tärnsjö garveri – gammalt hantverk i modern tappning

Louis Vuitton och Hermès har använt dem. Triwa klockor använder dem. Acne och Gant likaså. Brooks i England har deras fina läder på sina cykelsadlar, Mats Theselius Källemo använder det på sina läderbeklädda fåtöljer. Hotell Miss Clara inreder med dem. Listan fortsätter. Tärnsjö Garveri är ett av de få garverier som fortfarande förvaltar, det idag unika, hantverket att garva de finaste av läder. Att garva och producera lädervaror är en gammal tradition som varit vida utbredd i Sverige framför allt under 1800-talet.

I mer än 150 år har det anrika familjeföretaget garvat läder av högsta kvalitet vid Tärnsjön utanför Uppsala. Tärnsjö Garveri garvar uteslutande vegetabiliskt, då det förutom att vara ekologiskt, ger lädret en mer levande yta och högsta kvalitet.

– För oss är det en självklarhet att ta hänsyn till naturen och driva en kvalitetsstyrd verksamhet baserad på hållbarhet. Utifrån denna värdegrund har och kommer vi alltid erbjuda våra produkter och tjänster, säger Axel Bodén, VD och ägare.

Idag garvar enbart 5 % av världens garverier med denna metod.

Tärnsjö_kunder_700

Tärnsjö Garveri levererar till kvalitetsmedvetna kunder inom både mode och inredning.

Tärnsjö_sadelmakeriSadelmakeriet är en del av Tärnsjö Garveris lång historia och gedigna erfarenhet av att hantera läder av yttersta kvalitet.

Under hösten har anrika Tärnsjö Garveri lanserat sin första egna kollektion under eget varumärke, the Icon Collection. De eleganta väskorna, portföljerna och accessoarerna i vegetabiliskt garvat läder står för tidlös elegans och lyx. Kollektionen är en modern tolkning av klassiskt svenskt hantverk.

Tärnsjö_Icon_Portfölj_Svart_700

Portföljen i Icon-kollektionen tillverkas i högsta kvalitet av läder och kan köpas i färgerna blond, konjak, vinröd, mörkbrun och svart. Portföljen har två stora fack och tre små platta fickor inuti.

Tärnsjö_Icon_miljö

Dokumenthållaren är perfekt om du har mindre att bära på, såsom papper, tidning och iPhone. Den har ett format fack för t ex en MacBook 13’’ Air eller Pro.

Tärnsjö_mörkbrun_700

Kollektionen är en stor satsning för familjeägda Tärnsjö Garveri och ett steg i att etablera företaget och dess produkter även internationellt. 

Vi har ett otroligt hantverkskunnande i husets egna sadelmakeri. Tiden kändes rätt för att sätta Tärnsjö Garveri på kartan inte enbart som leverantör utan också som producent av ikonprodukter som håller livet ut,  säger Axel Bodén.

Den egna produktionen från hud till färdig väska ger Tärnsjö unika möjligheter till produktutveckling såväl som prissättning. När man ser en sådan vacker portfölj som den i Ikon-kollektionen ska man veta vilket genuint hantverk det ligger bakom. När huden kommer från slakteriet ska den behandlas i många steg. Varje skinn ska tvättas, återfuktas och kalkas. Därefter ska de grovputsas (skavning) och spaltas som innebär att de delas och undersidan tas bort. Sedan sker den så kallade garvningen. Att garva är att konservera huden som hos Tärnsjö görs med hjälp av bark (vegetabilisk garvning). Nästa steg är att pressa ur vattnet ur skinnet, s k utsättning. Sedan falsas huden vilket innebär att skinnets mått finjusteras.

Tärnsjö_TorkhusSkinn på tork hos Tärnsjö Garveri

Under torkning krymper skinnet till ungefär hälften. Skinnet riktas (slätas ut före sluttorkning) och därefter sorteras (avsyning) skinnen i olika kvaliteter. Slutligen behandlas skinnen för att få en blank eller matt yta. Det är en stolthet att bära med sig en sådan fin produkt.

Hudar_Tärnsjö

För mig personligen ligger garvarhantverket mig väldigt varmt om hjärtat då min familj var en av de sista familjerna i Stockholm att ägna sig åt yrket i större skala innan mer moderna metoder tog över. Under 1700 och 1800-talen bestod en större del av Kungsholmen av framgångsrike garveriidkaren, även kallad ”Kungsholmskungen”, Anders Wilhelm Lundins (1822–1895) garverirörelse och många av de fastigheter som fanns där då tillhörde honom.

Norr Mälarstrand_början 1900-talet

Garvare Lundins Gränd som går upp från Norr Mälarstrand, några kvarter från Stadshuset, är uppkallad efter honom. I kvarteret låg hans palats som revs till förmån för de mer moderna byggnader som skulle komma att byggas där. Min släkt bedrev garverirörelse i kvarteret fram till 1905 då arbetena med Norr Mälarstrand hunnit så långt att garveriet avskars från vattnet. Detta innebar slutet på över 250 års garveriverksamhet på Kungsholmen.

Kungsholmen_Lundins Garveri

Det gör mig således extra glad att det fortfarande finns företag idag, såsom Tärnsjö Garveri, som ägnar sig åt detta hantverksmässiga yrke och kan förse dagens samhälle med något så fint och lyxigt som en accessoar gjort av vegetabiliskt garvat läder.

Tärnsjös Icon Collection finns att köpa i exklusiva webshopen Mr Porter och på Paul & Friends samt andra utvalda återförsäljare i Stockholm och Göteborg, samt i den egna webbshoppen.

Tärnsjö_portfölj_öppen_700

Andra fina varumärken som använder läder från Tärnsjö Garveri är till exempel H&M Conscious Collection, v.karlebo, Form Us With Love, Hästens, Kavat, Taverna Brillo, Swedese och Gärsnäs.

Tärnsjö_Bil Bilsäten klädda i skinn från Tärnsjö Garveri.

Sorry, the comment form is closed at this time.