Lyxiga smycken och ett gott samvete – går det?

Att bära smycken är en lyx, och särskilt om de är äkta. Men vill du bära dina smycken med gott samvete så bör du tänka efter en gång extra. Varifrån ädelmetallerna kommer ifrån och hur de är framtagna är inte alltid överst på tillverkarnas agenda.Därför har jag begett mig till Helena Skollings ateljé på Södermalm för att prata om lyx och om smycken – och vad det innebär att bära dem. Nästan alla smycken som Helena gör är ekologiska och det mesta är beställningsjobb, som görs för att passa bäraren. Över en kopp te börjar vi prata.

“Mina kunder är inte jätterika men de vill ha mina smycken för att det känns bra för dem. Till exempel vigselringar bär man ju hela livet och hur de är producerade är någonting vi måste börja fundera på.”
helena-skolling-ekologiska-smycken-guldsmed-intext

Helena Skolling

Kanske såg du reportagen på TV om att Kemikalieinspektionen upptäckt tungmetallerna bly och kadmium i flera större butikers sortiment. Detta är oroande: både bly och kadmium kan ha skadliga effekter men används för att göra smycket tyngre, så att det känns mer “genuint” och för att göra det blankt.För mig var det inte helt förvånande, jag kände till hur mycket silverpriserna stigit de sista åren och det var helt enkelt något som inte gick ihop med priset på silver och priserna på silversmycken i många butiker.

“Jag vill inte peka ut någon men tänker att vi kanske behöver tänka efter lite innan vi köper ett smycke. Smycken bär man inpå huden hela tiden och de ska hålla i många år, man kanske kan spara lite för att få ett smycke som man verkligen vill ha.”

För att säkerställa kvaliteten på sina råvaror och att de är framtagna på ett rättvist sätt, där alla har fått betalt så samarbetar Helena med The Jewel Tree Foundation och The Columbia Gemhouse. Båda arbetar med att ta fram naturliga och rättvist producerade ädelmetaller och -stenar och ursprunget går alltid att kontrollera. Allt för att ta fram smycken som är hållbara för människor och miljö – och som du som kund kan bära med ett gott samvete. Om inte annat så är det en garanti för att ditt smycke verkligen är det det ska vara: äkta.

helena-skolling-ekologiska-smycken-guldsmed-arbetsplats-intext

Från Helens arbetsbänk

Och så till det som kanske är det allra viktigaste när man köper ett smycke till sig själv eller till någon annan; att det blir ett som man trivs med och använder i många år framöver. Det är framför allt det som Helena arbetar med när hon gör ett smycke: att verkligen möta personen som ska bära det och få smycket att framhäva personen istället för tvärtom.

Helena har många kända kunder och har till och med sålt smycken till Hollywood-skådespelare, men hon pratar inte gärna om det, för henne är mötet med personen det viktiga.

“Jag vill att de ska känna att när de kommer hit så är det privat och det värnar jag om. Om kunden själv vill vara offentlig med att de har smycken från mig så får de självklart vara offentliga med det om de vill, men jag hänger aldrig ut mina kunder. Smycken är ju också någonting personligt, så om till exempel ett par ger smycken till varandra så är det någonting personligt och privat mellan dem.”

Och det är kanske framför allt det som är Helenas signum; hennes värme och omtanke för varje kund. Att smyckena i sig ska vara rättvisa och ekologiska är en självklar grundpelare, men också att verkligen värna om och bevara mötet med personen. Efter ett par timmar med Helena i hennes ateljé, känner jag att det lyckas Helena mer än väl med; en behaglig känsla av att ha varit bekväm och avslappnad följer mig när jag börjar gå hemåt igen.

helena-skolling-guldsmed-ekologiska-smycken-intextbild

Armband och halsband från Helena Skolling

Det som framför allt slår mig är att det Helena gör är den ultimata lyxen: vackra smycken som framhäver dig, gjorda på rättvist framtagna material och med omtanke för varje kund.

Vill du veta mer så besök Helenas webbsida eller gå direkt till hennes ateljé på Bondegatan, Södermalm i Stockholm.