Phil’s Burger sprider sig till Gärdet – var blir nästa ställe?

Nu har jag i åtskilliga månader hört om Phil’s hamburgare från diverse olika håll, men har dock inte haft vägarna förbi Kungsholmen. Positivt överraskade blev jag då när jag fick höra att ägarduon öppnat ytterligare ett burger joint närmare mig – på Gärdet. Jag svängde förbi häromveckan för att stilla min nyfikenhet och smaka på den omtalade hamburgaren.

Phil’s Burger ägs och drivs av Philip (därav Phil) Örtegren och Peder Skaj som öppnade sin första hamburgarrestaurang på Fleminggatan tidigare i år. Den första Phils Burger har redan fått erkännande som en av stans bästa burgare.

”Inspirationen till vår hamburgare har Philip hittat i framförallt New York”, berättar Peder när jag stötte ihop med honom på nyöppnade haket nummer två på Sandhamnsgatan. Lokalen är relativt avskalad och inget lyx, men det känns trevligt att sitta där i lugn och ro vid de stora fönstren när man äter sin hamburgare och tittar ut över Sandhamnsgatan och den i sommar kommande uteserveringen.

Phils burger_trottoarpratare

Jag valde en av deras klassiker – en 160 grams Phil’s Burger samt en Oreo-shake. Dessutom ville jag prova burgaren med ett glutenfritt bröd. Hamburgaren serveras med cheddarost, romansallad, silverlök och deras egen hamburgerdressing. Tillbehören består av coleslaw, pommes frites och deras hemgjorda dipp. Pommes fritesen är dubbelfriterade och försvinnande goda – tunna och krispiga. Hamburgaren var saftig och perfekt stekt med rosa i mitten, precis som det ska vara. Mycket god smak på köttet som är blandat på 80% högrev och 20 % bringa.

Phils burger_glutenfri

Köttet maler de själva, brödet bakar de och gör egen coleslaw och design. Homemade helt enkelt.

Man kan tänka sig att det är svårt att möte förväntningarna när man hört så mycket från olika håll, men Phil’s hamburgare höll måttet. Väldigt god och dessutom trevlig presentation – New York style. En avlång metallbricka varpå hamburgaren sitter i en avklipp påse, pommes fritesen i en pappskål samt sås och coleslaw i små behållare. Det vanliga brödet som hamburgare serveras på är av den lite sötare varianten och doftar nästan som en söt brioche. Det glutenfria brödet var lite mörkare och gav hamburgaren mer smak. Glutenfritt bröd har en tendens att kännas torrt och alldeles för kompakt, men så var inte fallet här.

Phils burger_pommes frites_Oreo shake

Stockholmare i stadens nordöstra delar måste jubla över att de inte behöver ta sig till Kungsholmen för att få sig den goda högrevsburgaren hos Phil’s.

Undrar vart nästa Phil’s Burger öppnar?  För det lär ju bli fler.

Phils burger_gärdet