Léopold Gourmel – Cognacs elegans personifierad

DIGÉSTIF, men inte ‘avec’! Avec är franska för “med”. Det är också ett typiskt svenskt uttryck för kaffe med ett litet glas med sprit efter en måltid. Kanske var det med välvillighet att tillgodose den förste Bernadottens önskemål om att servera ‘une petite verre avec le café’ som legat till grunden för begreppet.

Digerera [-gere´- el. -jere´-] v. -de

smälta mat, behandla med varm vätska för utdragning av ett ämne.

I Italien säger man digestivo, i Frankrike digéstif. Båda betyder matsmältare. Den franske kungen Louis XIV lär ha haft magbesvär som kurerades med söt örtlikör efter maten. Idag rymmer begreppet även annan sprit såsom cognac, calvados, eau-de-vie, fine, marc, armagnac, grappa och rom.

Léopold Gourmel Golden elixir

COGNAC Vi kan tacka Holländarna för att de inspirerade vinbönder i distriktet Charentes att destillera sitt vin. Smaken i Cognac härstammar från Limousin-ekfaten och från vilket område druvorna kommer ifrån. De två högst ansedda är Grande respektive Petite Champagne. Cognac får sin kärna, sitt liv, sin själ från ett förutbestämt område där naturen och människan ingått i ett enastående förbund, cognac är deras avkomma. Allmän information i säljfrämjande litteratur i ämnet har liten mening såvida man inte har greppat själva kärnpunkten: cognacs unika personlighet.

Léopold Gourmel

LÉOPOLD GOURMEL Léopold Gourmel står i en klass för sig med både djup och elegans i sina destillat. Léopold Gourmel har gjort sig känd för sitt eget klassificeringssystem som mer tar hänsyn till arom och terroir och lägger stor vikt vid råvarans kvalitet. Huset Léopold Gourmel grundades så sent som 1979 av Caroline Voisin och hennes far Pierre, vars far gett namnet på firman. Den nuvarande ägaren, Olivier Blanc, är Pierres svärson.

Léopold Gourmel köper huvudsakligen druvor från en handfull odlare i Fins Bois som arbetar ekologiskt i vingårdarna. Man buteljerar varje årgång var för sig. Socker och sockerkulör är förbjudet i cognac från Léopold Gourmel, därav den ljusa färgen. Ekfaten som man använder kommer från Loiredalen. Först lagras cognacen i 8–9 månader på nya ekfat och därefter på gamla fat i 4–15 år då cognacen får mogna ifred och slutligen 1 1/2–7 år på gamla fat där alkoholen reduceras. Eftersom det är årgångar som buteljeras varierar de mellan olika tappningar.

Léopold Gourmel-Age-Du-Fruit-10-Years

LÉOPOLD GOURMEL L’AGE du FRUITS – 10 CARATS är husets yngsta cognac med cirka 7–9 års lagring på fat. Just nu 1996. Doften är frisk, druvlik och fruktig med en ton av grapefrukt, plommon och aprikos. Smaken är rikt fruktig, nästan vinliknande mjuk och oljig med fina toner av honung, apelsinskal och hö.

Léopold Gourmel-age-des-fleurs-436042

LÉOPOLD GOURMEL L’AGE des FLEURS – 15 CARATS är att jämföra med andra firmors XO. Just nu 1989. Lagringstiden brukar vara 10–13 år. Doften är oerhört blommig och tropiskt fruktig, mycket nyansrik och elegant. Smaken är rik, torr, frisk, koncentrerat fruktig och eftersmaken är explosiv.

Léopold Gourmel-age-des-epices-556191

LÉOPOLD GOURMEL L’AGE des EPICES – 20 CARATS motsvarar kvaliteten Extra vanligen med 20-årig lagring. Just nu 1982. Doften är enormt rik och blommig, intensivt kryddig, fruktig och elegant med toner av ek, honung, vanilj, smörkola och torkade frukter. Smaken är mycket koncentrerad, rikt fruktig, frisk, blommig, torr och har en elegant fin ton av ek.

Léopold Gourmel-quintessence-556193

LÉOPOLD GOURMEL QUINETSSENCE – 30 CARATS är Gourmels äldsta cognac och brukar vara ca 20 år när den buteljeras. Just nu 1971. Doften är förvisso blommig men har med åldern fått en större betoning på honung, torkade aprikoser och kaffe. Smaken är mycket rik, mjuk och elegant med ton av honung, kryddor och ekfat. Eftersmaken är mycket lång och explosiv.

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.

COMMENTS
  • Bon Jour.

    My name is Bruce Marder and I visited Carline Voison many years ago, 1981.
    I am returning to the area toward the end of May. It’s been many years and I am very familiar with your success and Cognac. I think I was maybe instrumental in your label coming to the USA for the first time. Is Caroline still involved. I have several restaurants in Los Angeles and a Boulangerie. It would be great to try to see the family again.

    Merci

    2015-01-30

Sorry, the comment form is closed at this time.