Dukat bord sedan 1700-talet – Villeroy & Boch visar 266 år av historia  

Känslan i det anrika tyska porslinsföretaget från hjärtat av Europa är precis som hos vår svenska motsvarighet i Gustavsberg. Villeroy & Boch har legat på samma ställe i århundraden och försett den europeiska befolkningen med fint porslin till både dukat bord, kök och badrum. Lyx.se var på plats i Mettlach i Tyskland där familjerna Villeroy och von Boch har funnits i över 250 år…

Vid en privat middag på familjens eget slott, Schloss Saareck, berättar Nicolas-Luc Villeroy, av sjunde generationen, om familjernas och företagets historia sedan 1700-talet och hur företaget genomlevt Napoleons framtåg, franska revolutionen och två världskrig.

Huvudkontor_Kloster_Villeroy & Boch

Villeroy & Bochs historia börjar redan 1748. Inget annat företag som är så här gammalt, har ägts och drivits så länge av samma familj som hos Villeroy & Boch. Även om företaget idag har flera fabriker ligger huvudkontoret kvar där det legat i det gamla klostret i Mettlach sedan 1800-talet. Man känner historiens vingslag när man går igenom de stora salarna och hallarna.

Villeroy_&_Boch_stämpel

Familjerna Villeroy och Boch börjar ungefär samtidigt med att tillverka keramiskt porslin på varsitt håll för att under 1800-talet slå sig ihop till Villeroy & Boch. Genom tiderna har en ansenlig procent av den lokala befolkningen och generationer av samma familjer jobbat inom företaget.

Kakel_Titanic_Villeroy & Boch

Samma kakel som användes på Titanic

Villeroy & Boch tillverkar idag både bordsporslin, sanitetsporslin och kakel i en mix av gammalt hantverk och modern fabriksproduktion. En hel del tillverkas idag med hjälp av maskiner med senaste tekniken för en effektiv produktion. I närliggande Herzig ligger den moderna fabriken för hushållsporslin och det centrala lagret.

Floden Saar_Villeroy & Boch

Vid rundvandringen i fabrikerna lär vi oss att en tallrik tar 2-3 dagar att producera, genom formgjutning, glasering, handmålning och flertalet bränningar i över 1000 grader. Ett handfat tar 6-8 dagar.

Innehåll_porslin_Villeroy & Boch

Innehållet i sanitetsporslin såsom handfat och toalettstolar.

De flesta produkterna göra av maskiner men en hel del kräver än idag handpåläggning. Om inte annat måste vissa delar handmålas, som till exempel platinum-randen på serien Anmut My Color. Det är fascinerande att se damerna som sitter med stabil hand och målar dessa skålar, fat och koppar för hand dag ut och dag in. Dock görs det allt mindre för hand, förut satt här hundratals och handmålade – idag är det bara några få.

Amazonia

Ett fat från serien Amazonia.

Vi pratar med designchefen Kai Steffan om hans år på Villeroy & Boch och det är omöjligt att missa hans entusiasm och stolthet. Han beskriver hur de tänker när de tar fram nya produkter och utökar sortimentet eller väljer att ta bort något som inte längre fungerar i tiden.

When it comes to design – we go for the heart – Kai Steffan, designchef Villeroy & Boch

Kaj Steffan berättar att hans favorit, om han måste välja en, är Amazonia (design 2010) som är fin i kombination med vita Modern Grace. Designchefen förespråkar ett ”mix and match” koncept, vilket vi tror starkt på – speciellt med tanke på de serier som innehåller mycket färg och olika mönster som behövs blandas med enkelt vitt. Alla fina porslinserier i Villeroy & Boch sortiment är meningen att de ska kunna blandas med varandra för att skapa en personlig och exklusiv känsla vid ditt eget matbord.

Flow_Villeroy & Boch

Skålar från serien Flow.

Det är tydligt att familjerna fortfarande sätter sin prägel på verksamheten och att människorna som jobbar hos Villeroy & Boch är stolta över sin arbetsplats. Tysk kvalitet absolut, men de poängterar att de vill leverera serier som berör folk, som gör att man vill samlas kring det dukade bordet för att skapa fina minnen tillsammans. Man utgår från trender men också från det vardagliga användandet och håller därmed hårt i mixen av tradition och innovation.

Villeroy & Boch_New Wave_mugg

Mugg ur serien New Wave.

Ett flertal serier för konsumentmarknaden görs i finaste kvalitet med 48 % ben (från ko) där av benämningen ”premium bone china”. New Wave är en serie som går väldigt bra på den svenska marknaden. Den var först designad till nischen hotell men det blev snabbt stor efterfrågan bland konsumenter och säljs numera i handeln till den som vill duka med den hemma. Den populära och, i designen, moderna New Wave koppen känner du igen genom att det är gjord i ett stycke, men ett svepande handtag att hålla i.

La Classica Contura_Villeroy & Boch

La Classica Contura från Villeroy & Boch

Villeroy & Bochs Nordenchef Johan Åström berättar för oss att man lagom till jul lanserar en ny benporslinsserie i Sverige. Den heter La Classica Contura (eller La Classica Nueva som är den vita varianten) och är ett porslin som går i svart/vita toner med ett flertal grafiska former som passar bra att blanda på bordet för ett stilrent intryck. Mina egna tankar går till italienaren Piero Fornasetti och hans design som jag tycker mycket om.

Schloss Saarek_Villeroy & Boch_700px

Villeroy & Boch eget slott – Schloss Saareck.

Bilar du genom Europa eller funderar på en tripp till Tyskland kan vi rekommendera ett besök till Mettlach. Ett besök och rundvandring i porslinsfabriken är en intressant aktivitet, men även den lilla byn är ett mysigt resmål i sig. Här kan man strosa runt i en typiskt liten tysk by, gå längs floden Saar och njuta av den vackra omgivningen. Förutom Villeroy & Bochs eget keramikmuseum och porslinsoutlet finner du även outlets för Lands End och Laura Ashley.

Mettlach Outlet_Villeroy & Boch

Villeroy & Bochs Schloss Saareck är en idyllisk plats, väl värt ett besök i sig, med sin sagolika slottsbyggnad, vackra miljö, goda mat, individuellt inredda rum, stor park och vackra läge längs floden samt utsikt över det gamla klostret. Det finns fler ”gästehaus” att bo på i omgivningen, men varför inte ta tillfället i akt att njuta i anrik slottsmiljö en natt eller två.

Park_Schloss Saarek

Bilder: Michaëla Hemgren