Lars wallin

Lyx.se Intervju: Vid champagneglaset med Lars Wallin

Lars Wallin är Sveriges ledande couturedesigners med många exklusiva klänningar på sin meritlista. Att få en stund på tu man hand med Wallin är inte lätt med tanke på hans arbetstakt. Vi har tidigare mötts i olika champagnesammanhang. Därför tycktes det lämpligt att vi sågs över en flaska champagne. 

Lars Wallin, född 1965, utbildades vid Designhögskolan Beckmans i Stockholm. Fem år efter avslutad utbildning tilldelades Lars utmärkelsen Guldknappen av tidningen Damernas Värld. Två år senare vann hans design av aftonklänning, som bars av en av deltagarna i tävlingen Miss World, första pris. 2006 gick Lars Wallin från att vara renodlad klänningsdesigner till lansering av en herrkollektion. Han har även formgivit de nya förpackningarna av Flora bordsmargarin liksom Rosa Bandet.

Lars Wallin kan även titulera sig hovdesigner och du skapade Kronprinsessan Victorias Nobelklänningar åren 2000, 2003 och 2006. Han skapade även Prinsessan Madeleines Nobelklänning år 2008.

Under sommaren har Lars Wallin varit aktuell med sin utställning ’Lars Wallin Fashion Stories’ på Dunkers Kulturhus i Helsingborg, som premiärvisades på Waldemarsudde 2011. Utställningen sammanfattar över tjugo år av svensk couturehistoria och visar över 100-talet kreationer, skisser, fotografier, film och smyckedesign.

‘Att skapa tid för sig själv. Det är mycket viktigt för den kreativa processen för mig.’

Mest känd är Lars Wallin för sina vackra klänningar unikt skapade för varje kund och tillfälle. Lars Wallins kanske främsta kännetecken är din genuina känsla för det glamourösa och exklusiva och att han alltid arbetar i de finaste material och textilier som finns att tillgå.

Finns det olika slags lyx?
Absolut, på det personliga planet blir det självklart tid.

Har du något drömprojekt? Att få designa åt en drömklient?
Att få skapa ett internationellt varumärke i high end-skalan med kläder, skor, dofter & inredning. Varför inte kopplat till hotel med fokus och inritning på mat och dryck.

Ursäkta uttrycket men från ax till limpa – vägen till ett färdigt lyxplagg? Hur lång tid tar en skapelse från start till bärande?
Oftast tar det ungefär tre månader. Men brudklänningana tar snarare sex månader.

Din stil är tidlös med attityd. Men vad är det märkligaste material du arbetat med? Den mest unika förfrågan du fått?
Det måste vara en topp av korv(!) till Kicki Danielsson som skulle bäras I ett program av Filip & Fredrik. Mer normalplagg måste annars vara en scenkostym i form av en stridspilotmunderingtill Anne-Lie Rydé. Materialet var en lysande instrumentpanel från ett stridsflygplan. Jag skulle nog kunna skapa couture av toapapper om så krävdes.

Lars Wallin.-Porträtt3-foto-Bo-Brinkenfalk

Vad är lyxigast att designa? Exklusivt skräddade coutureklänningarna, brudkreationerna eller scenkläderna?
När man får utöva sitt hantverk. Brudkreationerna, måste lyftas fram. De är plagg som enbart skall bäras en enda gång.

Du verkar alltid lita på din kreativa magkänsla när du designar nya skapelser. Men vad stimulerar din kreativitet? Vad/vem är din musa?
Sökandet efter det estetiska. Stort behov av att bli estietisk bekräftad. Det är en ständigt process som pågår dag & natt. Även under perioder som då det inte finns något rent konkret uppdrag.

Jag samlar på esttestiska kickar. Detta kanske i de mest oväntade miljöer, under resor både hemma & i Paris. Det är viktigt att samla information kring uppdraget, mycket som kan inspirera, tillfället tidpunkten, bilder av olika miljöer. Det är den stora länken till couture.

Varför tror du att champagne har fått imagen av att vara den ultimata flytande lyxen?
Bubblorna! Hela den estetiska bilden av pärlande vackra bubblor som stiger upp ur ett munblåst kristallglas av yppersta kvalitet & precision ger en omdelbar känsla av lyx & glamour! Finns det något bättre?

LARS WALLIN & CHAMPAGNE Lars har en fäbless för elegansen och stramheten i Blanc de Blancs. Jag har genom året delat många blanc de Blancschampagner med Lars och hittat hans smakprofil rätt väl.  Jag tog med något annat för att se hur han reagerade på en blend av lika delar Chardonnay & Pinoit Noir. Nedan kommer en presentation av champagne vi drack under intervjun:

Lars Wallin Rauschenberg-Champagne-Taittinger2

TAITTINGER ‘COLLECTION RAUSCHENBERG’ 2000 | Reims | Champagne | Frankrike | Taittinger | importör: Fondberg | pris ca 2 500 sek | 50PN 50CH | BJpoints 94(95) av 100.

TAITTINGER COLLECTION De konstnärsutformade Collectionflaskorna har blivit en stor försäljningssuccé trots det svindlande höga priset som inom kort kommer att bli ännu högre När man gör en ordentlig genomgång av Comtes de Champagne så kan man inte utelämna den fantastiska serien Taittinger Collection. Jag har alltid varit fascierad av dessa sedan jag upptäckte den första Collection-flaskan, Lichtensteins 85:a på fashonabla Fauchon på Place Madeleine i Paris tidigt 90-tal. Svindyra konstnärsprydda flaskor med ett pråligt plasthölje anser vissa. Den vanliga frågan väcks än en gång. Vad är egentligen skillnaden mot vanliga vintage? Flera champagneälskare jag känner har alltid tyckt att det är konstigt att de gillar Collection så mycket mer än Vintage om det nu är samma vin som det sagts. Till vår stora glädje fick vi i maj 2001 äntligen höra det som vi alltid trott; Collection är ett annat vin än Vintage Taittinger! Snyggaste flaskan? Dött lopp mellan Roy Lichtenstein och Arman.

BJ TASTING NOTE Betydligt yngre, men precis lika fin som vanliga vintage detta lyckade Taittingerår. Blommig finess med toner av hagtorn, fläder, akasia och geranium. Läcker brödig botten som mjuknar sensuellt i glaset. Men vad hände plötsligt? En enorm lager på lagerkoncentration utvecklades och vinet blev galet imponerande.

’när en champagne är som bäst finns det inte mycket annat att önska. Låt dig förföras av lockelsen av en stor champagne…

Foto: Bo Brinkenfalk

 

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.