Mer konst åt folket – The Art Break bryter av i vardagen. 2014 års pristagare….

För fjärde året i rad delas JCDecauxs konstpris The Art Break ut till en konstnär vars verk visas upp på reklamtavlor landet runt. 2014 års pristagare är konstnären Eva Björkstrand som tog emot sitt pris under en festlig ceremoni på Liljevalchs Konsthall på Djurgården i Stockholm. 

Röda mattan_Art Break 2013

Björkstrand har alltid fascinerats av hemliga herrsällskap och fantiserat vad som händer bakom lyckta dörrar. Hennes motiv är ofta svarta taxar och hon arbetar med ett alter ego i olika världar gjorda i vackra svartvita screentryck och tuschmålningar.

The Art Break_Eva Bjorkstrand_flickadricker

 

Björkstrand beskriver det själv som en lätt punkig estetik men samtidigt stramt och stiligt.

“Min konst handlar ganska mycket om ljus och mörker.”

Juryns motivering lyder: ”Eva Björkstrands värld befolkas av dekadenta taxar, puffande pastellmoln ur rykande provrör och alldeles hjärtskärande små flickebarn på rymmen. Med träffsäker linje och svart humor vrider sig Eva Björkstrands berättelser ur det förväntades grepp. ”

“Hot, hopp och eskapism med en dos av humor är bärande teman i hennes bilder.”

Eva Björkstrand, serietecknare och konstnär. Foto: Julia Lindemalm

Björkstrands verk kommer alltså att synas på JCDecaux:s reklamtavlor runt om i hela landet under nästa år.

Eva har också gjort en grafisk roman som heter “Rymma Hem“.

The Art Break_Eva Bjorkstrand_huset

Kommuninvånare bjuds på en konstpaus istället för de kommersiella budskap de annars möter på dessa ytor runt om i landet.  Ett reklamavbrott som inte ska sälja något, bara inspirera till en stunds eftertanke. I dagens ständiga flöde av reklam och snabba intryck är detta en välkommet inslag i vardagen.

“En välkommen konstpaus”

The Art Break genomförs även som ett tack till de kommuner som i utbyte mot väderskydd, papperskorgar, offentliga toaletter, samhällsinformationstavlor och andra gatumöbler låter dem driva sin verksamhet i det offentliga rummet. Tidigare pristagare av The Art Break är August Sörenson 2011, Per-Ivar Lindekrantz 2012 och Hans Jörgen Johansen 2013.

Bricka_Art Break 2013

 

Foto: Julia Lindemalm samt Jeanette Rattfeldt