Blås i visslan – En symbol för protest. En röst för fred.

Att få leva i fred borde inte vara en lyx, utan en självklar och grundläggande förutsättning för ett värdigt liv. Men så vet vi att det inte ser ut överallt i världen. Det finns krig som det det sällan rapporteras om i våra medier. Falling Whistles är en kampanj för att uppmärksamma just en sådan konflikt.

Att vara en visselblåsare, eller “Whistleblower”, kan vara minst sagt riskfyllt. Fråga Bradley Manning och Edward Snowden. Det går naturligtvis att diskutera om det alltid är rätt att “slå larm” och berätta vad man vet för offentligheten och för utomstående. Konsekvenserna är inte alltid lätta att överblicka. Samtidigt är vårt samhälle och vår demokrati beroende av modiga människor som gör sin röst hörd, som inte enbart är lojala med ett företag, en organisation eller en stat, utan som står upp för vad de tror på och för vad som är rätt.

Virgil Hawkins: Den dödligaste konflikt som världen har upplevt på mer än femtio år, en konflikt som involverar trupper från nio länder, som spänner över ett slagfält lika stort som Västeuropa och som har resulterat i mer än fem miljoner döda har omvärlden knappt tagit någon notis om.

Vilket krig det handlar om? Det i Kongo. Här känner i alla fall jag mig inte helt uppdaterad. I Kongo pågår ett bortglömt krig som det sällan rapporteras om.

1timthumb-3.php

Att stå upp för det man tror på kan vara riskfyllt. Men att på betryggande avstånd protestera mot ett krig långt borta innebär för de flesta av oss knappast samma risk. Falling Whistles är en kampanj för fred i Kongo. Se den korta presentationen här, stöd sedan arbetet för fred genom att köpa en visselpipa.

Idén med visslan fick man från att barn, för små för att kunna bära vapen, skickades ut i kriget endast beväpnade med – visselpipa. Den fick bli en symbol för protest. Och den som bär en runt halsen lär garanterat få frågor…

Be a Whistleblower for Peace