Sabrering – en spektakulär öppning av Champagne

För ett par år sedan såg jag en repris på TV4s program Första, andra, tredje då Peder Lamm försökte sig på att sabrera en flaska champagne med en sabel. Det gick åt minst tio slag innan han lyckades. Här är MIN version av en korrekt teknisk beskrivning

Det finns flera teorier om sabreringens bakgrund. En sådan hävdar att när officerare i Napoleons armé återvände hem efter en seger, skulle jublande stadsbor räckt över champagneflaskor som symboliska gåvor av sin uppskattning för deras seger och galanteri. Eftersom soldaterna satt på hästryggen var det svårt att hålla i tyglarna på hästen och ta av både folien, grimman (le muselet) och korken (le bouchon) på samma gång, så soldaterna tog helt enkelt tog fram sina sablar och slog den mot klacken av flaskan (annulus) med en uppåtgående svepande slag och sabrerade bort korken. Voilà!

En annan menar att Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin, gula änkan ni vet, gav Napoleons officerare champagne och glas, för att henne mark skulle skyddas. Eftersom de satt på hästryggen kunde de inte hålla glasen när de skulle öppna flaskorna. Därför slängde de bort glasen och tog fram sina sablar och dekapiterade toppen och korken flög och de drack ur flaskan. Voilà!

Säkert är dock att det är ett mycket effektfullt sätt att hälsa gäster välkomna, och faktiskt inte så svårt som det låter.

Allt som behövs är en sabel eller en stor och tung kniv, samt naturligtvis en smula träning. Trycket i flaskan blåser bort allt eventuellt glassplitter som bildas, så det är heller ingen fara att servera vinet från den avhuggna flaskan.
 

TEKNIK

Sabrera endast flaskor framställda enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på butelj. Det vill säga det som även heter ‘Méthode Traditionelle’. Dessa är de enda som har tillräckligt ackumulerat tryck i flaskan. Dessa viner brukar nämligen ha kraftfullare gods i buteljerna, så om man missar en smula med sabeln går de inte i tusen bitar. Flaskan ska vara väl kyld innan den sabreras. Det tar några timmar i kylskåp innan flaskan är tillräckligt kall, så planera i förväg.

Sabrering leta rätt på sömmen

FÖRBERED FLASKAN

Ta bort folien från kork och grimma innan du försöker sabrera. Trycket i flaskan är högt och om folien sitter kvar kan glas och vin spruta mot sabreraren istället för rakt fram. Studera flaskan noga. Den är nämligen gjuten i två identiska delar och har sömmen rakt upp mot klockan tolv. Man skall inte använda den vassa eggen av sabeln eller den tunga kniven utan baksidan för att få mer tyngd i anslaget. Håll flaskan med 45 graders lutning och håll kvar den så när den just blivit sabrerad. Det rinner faktiskt ut mindre vin då, jämfört med om flaskan hållits upprätt.

Vad som sker vid träffögonblicket är att den ackumulerade kraften strävar efter att fokusera sin kraft rakt ner i center av flaskbotten(kullen) och sedan rakt upp genom flaskmynningen. Detta gör att om du behåller flaskan i 45 graders vinkel kommer den yta som kraften skjuts mot fördelas över en större kvadratcentimeter yta och resultatet blir snyggare och framför allt torrare!

Sabrering3 träffa klacken

RIKTNING och ANSLAG

Rikta flaskan åt något ofarligt håll, och stå på en plats där underlaget tål att man spiller en del vin. Bär gärna skinnhandske på handen som håller i flaskan, ifall du träffar fel så att hela flaskan går i bitar. Se också till att ingen står för nära när du svingar sabeln.

Det är flaskor – inte gäster – som ska sabreras!

Börja med att försiktigt slå lite lätt med sabeln mot den lilla glasklacken på flaskans hals. Slå sedan lite hårdare så kommer halsen strax att gå av. Man behöver inte alls slå så hårt för att det ska lyckas. Jag brukar säga att man inte behöver kraft för att sabrera snyggt och elegant snarare balans och tajming. Använd samma rytm och rörelse som man gör då du har en järn-9:a i handen eller skall slå en snygg badminton-backhand.

Sabrering2 anslag

SÄKERHET

Se till att inte någon kommer i närheten av den sabrerade flaskan. Snittet är mycket fint och kanten är rakknivsvass. Hastigheten korken far ut med ligger uppåt 30 km/h så håll hårt i hatten! Trycket i flaskan blåser bort allt eventuellt glassplitter som bildas, så det är heller ingen fara att servera vinet från den avhuggna flaskan. Ta emot gästernas jubel och njut av en snyggt öppnad och god Champagne.

Sabrering6 sabreringsoffer

TIPS: Trädgården eller garageuppfarten är ett bra ställe att göra detta trick så länge du hämtar din kork (och flaskhalsen) innan du klipper gräset nästa gång eller kilar ut barfota för att hämta morgontidningen!

Detta trick tar normalt en stund att bemästra. En bra plan kan vara att investera i minst 5-6 flaskor av ett billigare mousserande vin. Dock måste vinet vara tillverkat genom att vinet har fått genomgå en sekundär jäsning på buteljen.

Du kan hitta sabreringssvärd på Internet. Om du inte kan få tag på ett svärd, kan en stor kökskniv göra susen. Se dock till att inte använda den vassa eggen. Använd den trubbiga baksidan.

Sabrering7 ren snitt yta

MISE-EN-PLACE
  • En väl kyld flaska Champagne eller mousserande vin förseglad med en kork.
  • En stor kniv eller svärd som har en fyrkantig bakkant.
  • Gott om utrymme för att skicka korken och flaskhalsen flygande 4-5 meter.
VARNING: ATT TÄNKA PÅ
  • Kasta felaktigt halshuggna flaskor.
  • Drick inte från någon flaska som är slarvigt sabrerad. En korrekt halshuggen flaska har en enda, ren snittyta, som fortfarande är skarp, men inte krossad).
  • Om ditt första försök inte fungerar, var medveten om att agitationen av det första svärdshugget gör att vinet tenderar till “spy” mer än när du är framgångsrik. Tänk på att flera försök att halshugga en flaska kommer att bidra till en pinsam paus och en odrickbar flaska.
  • Den halshuggna delen av flaska har en mycket vass glaskant. Var mycket försiktig när du plockar upp den.

Servering & dekantering av champagne1

SABRERINGS-CHAMPAGNEN: JACQUESSON ’DIZY CORNE BOUTRAY’ 2002 | Dizy | Champagne | Frankrike | Jacquesson & Fils | importör: Vinovum AB | pris: 1 295 sek |100CH | BJpoints 94(96) av 100.
 

Tasting note: “Chiquet har endast gjort 4 684 flaskor och 306 magnum från detta exceptionella läge med vinstockar planterade det stora året 1959. Det är frapperande att se hur väl husstilen bevaras hos alla flaskor som passerat Jacquessons källare. Här finns som alltid husets speciella kryddiga och äppligt fräscha stil. Syran är imponerande, så också mineraltonerna. Doften är vacker och personlig med inslag av dvärgbanan, tobak, rökt kött och gula rosor.”

Vingården Corne Bautray ligger på vägen mot toppen av en kulle ovanför Dizy och imponerade stort med skörden av 1995, och de gjorde en cuvée från den. (2000 var den första kommersiella versionen). Vinrankorna, 9 000 stycken planterades 1960 på 1 hektar och fick växa i relativ tjock matjord. Jordmånen består av ett lager lös lera fylld med småsten till ett djup om tre meter, vilket ger bra dränering.

Sommaren 2002 var varm och solig med kalla nätter, vilket gav ett allmänt torrt år, mycket likt år 1976. Skörden startade 18 september 2002.

Vinifikation: Vinifierad på 40 hl ekfat, omrörning av fällningen (battônage) och sedan total malolaktisk jäsning. Omdragning (soutirage) i två omgångar innan buteljering som skedde utan filtrering 3 juni 2003. Där låg vinet 8 år på sin jästfällning innan degorgering 9 februari 2011. Inget socker tillsattes (dosage).

 

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.

Sorry, the comment form is closed at this time.