Superyachten Adastra

Lyxyacht med rymdskeppskänsla – superyachten Adastra

Superyachten Adastra, som är en 42,5 meter lång och strömlinjeformad triamaran, är en högteknologisk yacht i futuristisk utformning. Adastra, med sin långa spetsiga näsa och sina böjda vingar, har vunnit tre utmärkelser på sistone.

Bl.a. har yachten fått utmärkelsen ”Best Naval Architecture Award” under Show Boats Design Awards i Monaco och ”Most Innovative Design Award” på World Super Yacht Awards 2013.

Adastra imponerar inte bara på mig. Den har imponerat båtentusiaster över hela världen. På prislappen står det facila priset av $ 15 miljoner, men den Hong Kong-baserade miljardären Anton Marden som äger båten, har fått mycket njutning för pengarna: 42,5 meter lyxbåt och gott om plats för upp till 9 personer i 5 sovrum samt därtill utrymme för en besättning på 5-6 man.

 

Superyachten Adastra, akterdäck Superyachten Adastra

Ingen möda har sparats för att skapa denna vackra (?) båt med exceptionellt låg bränsleförbrukning, utmärkta sjöegenskaper och en otroligt lyxig miljö. Huvuddäck innehåller bl.a. en rymlig salong med fantastisk utsikt genom ett panoramafönster, en lounge, matplats och navigeringsstation. En dörr leder ut från salongen till soldäcket i fören och akterdäck bjuder bl.a. på soffgrupp, bar och matplats. Under däck, strax ovan vattenlinjen, hittar du huvudkabinen och två gästkabiner, besättningens kabiner och den välutrustade kabyssen.

 

Superyachten Adastra Superyachten Adastra

Båten är, som sig bör, fullspäckad med innovativa lösningar – en unik egenskap med Adastra är att båten kan styras och kontrolleras via en iPad och ända upp till ett avstånd på 50 meter. Den har också plats för all ”extrautrustning” du kan tänkas behöva under en kryssning som en mindre segelbåt, trampbåtar. Långt akterut finns plats för en 4,9 meter ”jolle” och direkt nedanför finns ett garage som kan rymma en 3,1 meter lång ”jolle”. En annan finess är garagedörren, vilken kan vikas ut och bli en stor dykplattform.

 

Superyachten Adastra Superyachten Adastra

Maxhastigheten är 23.2 knop och med en normal marschfart på 10,5 knop/timme förbrukar båten inte mer än 20 liter bränsle, vilket får anses bränslesnålt i sammanhanget (det tog hela 5 år att få fram en så snål design). I marschfart har båten en räckvidd på hela 10,000 miles och vid 17 knop har hon inga som helst problem att vare sig korsa Atlanten eller Stilla havet.

Adastra har beskrivits av Boat International som “en av världens mest fantastiska superyachter, en design som kan vara framtiden för effektiv långväga cruising”. Adastra är designad av John Shuttleworth, interiören och de många specialanpassade inredningsdetaljerna är skapade av Jepsen Designs, Hong Kong.

 

Superyachten Adastra, interiör huvuddäck Superyachten Adastra, interiör

Orion Shuttleworth Design Ltd har i samarbete med John Shuttleworth skapat exteriören och den är byggd hos McConaghy Boats i Zhuhai, China.

 

Superyachten Adastra, planskiss Superyachten Adastra, planskiss