Indian Garden – ger krydda åt nya Kungsholmen

Nyligen öppnade prisbelönte krögaren Karim Razaul det nyaste tillskottet i Indian Garden familjen på Kungsholmen i Stockholm. Lyx.se var där för att se om ”lillasystern” kan mäta sig mot sina äldre syskon.

Den nya Indian Garden ligger på Franzéngatan, i det område av Stockholm som i folkmun går under benämningen ”nya” Kungsholmen. Att hitta dit var inte super-enkelt eftersom detta inte var en del av stan jag vanligtvis rör mig i, men när man promenerar i kvarteren runt omkring får man en känsla av att detta kommer att förändras ganska snart – det är helt klart en “up-and-coming” atmosfär över området. Och trevligt därtill.

Med sina 44 sittplaster erbjuder nya Indian Garden en familjär och intim atmosfär som man hoppas kommer lock både lokala matälskare och sådana som är i Stockholm på besök. Enligt restaurangen ska matgäster mötas av en tilltalande mix av kulturella inslag, dryck och indisk kokkonst vida över det vanliga.

”Det känns som om vi har hittat rätt med vår tredje etablering. Vi har fått enormt fint mottagande och jag är överväldigad över att så många i området hör av sig i positiva ordalag,” säger Karim Razaul.

indian-garden-karim-razaul
Karim Razaul

Meningen är också att fokus på just denna restaurang ska ligga på vegetariska rätter, till stor del tillagade med ekologiska produkter. Men helt vegetarisk blir restaurangen inte.

”Vi hade först planerat att göra en helt vegetarisk restaurang, men så många hörde av sig och ville ha Indian Gardens tradtitionella rätter på menyn, att vi bestämde oss för en kombiantion”, berättar Razaul för lyx.se.

Köttätare behöver alltså inte oroa sig. Precis som på de befintliga Indian Garden restaurangerna erbjuds även på Kungsholmen kött-, fisk- och kycklingrätter. Gemensamt är dock de topphemliga kryddblandningarna som sägs vara baserade på exklusiva Ayurvediska kryddor med god hälsosam effekt.

Efter att ha smakat maten, måste vi dessutom tillstå att det var förrätten, de grillade jätteräkorna (Lemon Grass Jingha) som stod ut mest med sin spännande hetta och balanserade tillbehör. Lammet i varmrätten (Koriander Pudina Lamb) var också perfekt tillagat med en strukturerad sås (inget gräddigt här).

© 2013 Paul Lindqvist
Koriander Pudina Lamb

Trots att alla individuella delar var välsmakande var den vegetariska rätten med det poetiska namnet Garden Moon Light Shadow mindre intressant – men det måste nämnas att husets hemmagjorda paneer var fantastiskt god. Den traditionella efterätten Gulab Jamun serverades otraditionellt MED glass och även säsongens färska bär. Smakerna var på alla sätt välbalanserade och lyx.se kan mycket väl tänka sig att komma igen.

Men så har också Indian Garden tidigare blivit belönad med två Gulddrakar och Razaul ingår i en exklusiv skara som belönats med Taste of Britain award – en utmärkelse som endast tio kockar i världen erhåller. Priserna har restaurangen och restauratören fått för sin kreativitet, service och gastronomiska höjd.

“Jag är glad att det vi skapar får uppmärksamhet. Vi vill servera den bästa indiska maten på våra restauranger. Min filosofi är enkel, det handlar om att använda bra råvaror och laga maten från grunden men den stora hemligheten är mina egna kryddblandningar”, berättar Razaul.

Denna mycket nöjda representant för lyx.se lämnade restaurangen mätt och belåten och strosadeiväg längs Hornsbergs strand fast beslutsam om att komma tillbaka en annan gång – njuta av den välkryddade maten och kanske utforska de vegetariska rätterna lite mer ingående.

För mer information om restaurangen- titta in på hemsidan.

Smaklig måltid!

Rebecca Martin