Limited edition – varför är det så lockande?

Varför är det så lockande när det står ”limited edition” på en vara? Många av oss kan ärligt erkänna att man lockas av något som endast finns tillgängligt i begränsad upplaga. Att det just är det faktum att det inte finns en möjlighet för alla andra att ha just det produkten som du har fått tag på. Man känner sig indirekt utvald för att man innehar något speciellt.

En del personer gillar att följa strömmen, att passa in och absolut inte sticka ut. Man vill inte väcka nyfikenhet eller bli uppmärksammad mer än nödvändigt. Men även om man inte är den som vill sticka ut i mängden, så kanske man ändå attraheras av det där som är unikt och kanske känns extra exklusivt för att det finns i begränsad upplaga. Att det då är den saken eller händelsen som erbjuds i ”begränsad upplaga” som får bli det där man gör annorlunda i livet. Andra personer frodas i miljöer som känns ”utvalda för några få” som till exempel VIP-rum, chambre separée, på röda mattan, bakom avgränsande rep, specialevenemang, på gräddhyllan eller kändisfesten. Många lockas av att kunna få vara den där utvalda som får vara med om någon unik händelse eller som får tillgång till att äga en sak som bara finns i ett enda eller några få exemplar i världen.

Egentligen behöver det ju inte vara något extra med den varan som bara finns i begränsad upplaga, mer än att det är just det att den finns tillgänglig endast för några få. Ofta betyder ”begränsad upplaga” att det kostar lite mer och är något exklusivt, men det är ju faktiskt inte alltid fallet. Dock är marknadsföringstricket här just det – att en människa vid det tillfället får känna sig lite speciell och utvald när denna köper något som bara finns i begränsad upplaga. Oavsett om det rör sig om mycket pengar eller inte – det är egentligen inte det som är huvudsaken. Det är exklusiviteten som är det utmärkande. Dock kan vi konstatera att med exklusiviteten, och tillgängligheten för några lyckliga få, kommer också ofta den större prislappen.

Så fort ”special edition” eller ”collectors edition” dyker upp går tankarna direkt mot lyx och man blir ofta lite extra nyfiken. Vad är det som är så speciellt med just denna? Något som gjorts i specialutförande måste ju ändå vara något unikt med. Den finns i ett begränsat antal eller att just denna version har gjorts lite annorlunda än de andra produkter som företaget i fråga producerat. Jag tänker i alla fall att tillgången måste vara mindre än efterfrågan.

Det första jag tänker på är handgjorda, skräddarsydda ting såsom väskor, lyxbilar, haute couture klänningar, smycken, klockor, designade möbler och den typen av lyxiga varor. Det är förmodligen för att det är det jag lockas mest av vad gäller materiella ting! Vad tänker du på när du hör orden ”begränsad upplaga”?

What’s your limited edition dream?

Evian vattenflaskor i Limited Edition med design av Diane von Furstenburg. Dyrt för att vara vatten!

Evian vattenflaskor i Limited Edition med design av Diane von Furstenburg. Dyrt för att vara vatten!