Rött för kärlek. Något lyxigt att överraska med.

Röd färg har länge associerats med kärlek och romantik. Och om inte allt för många veckor är det dags för kärlekens dag. Valentines Day har sedan länge firats den 14:e februari framför allt i USA, men denna tradition har även funnit sin väg in till Skandinavien

Redan för flera hundra år sedan omnämns Valentindagen för första gången i Europa. På 1400-talet blir det allt vanligare att man valde sin så kallade Valentin, vilket då betydde att man skulle förlova sig med den man valt. Under århundradena har detta utvecklats till att det är för det mesta mannen som uppvaktar kvinnan med dyrbara presenter. Under 1900-talets första hälft fick traditionen fäste på allvar i USA. Först på 1990-talet har Valentindagen, eller Alla Hjärtans Dag, blivit riktigt stort här i Sverige och svenskarna börjar skicka kort och blommor till varandra men också ta tillfället i akt att ge varandra fina gåvor, romantiska middagar och kärleksfulla överraskningsmoment.

Lagom inför Alla Hjärtans dag lanserar flera företag exklusiva gåvor så att du kan överraska någon speciell person i din närhet.

Fendi lanserar två av sina klockor i rött lagom till hjärtedagen. Den ena Fendis Crazy Carats klocka och den andra deras ikoniska Chameleon klocka. Fullspäckade med ädelstenar, så klart i rött. Crazy Carats Two Tone klockan har en vridbar mekanism så att du som bärare kan ändra färg på ädelstenarna på urtavlan med en enkel vridning. 11 röda ädelstenar pryder urtavlan, vilket gör att klockan passar bra som gåva på Alla Hjärtans dag. De andra ädelstenarna är i blått eller grönt. Vill man inte ha klockan i rött kan man få den i rosa, samt då i alternativa ädelstensfärgerna vitt och blått på urtavlans vridmekanism. Välj vilken färg som passar ditt humör och klädsel för dagen. För övrigt är klockan gjord i polerat rostfritt stål med detaljer av guld. Siffrorna 6, 9 och 12 är fyllda med diamenter. Urtavlans botten är i pärlemor och klockans armband är gjort i rött krokodilskinn.

Chameleonklockan finns också i en Alla Hjärtans Dag-version med röda emaljdetaljer och rött läderarmband. Dessutom dekorerad med diamanter.

Vill du ge bort en klassiskt snygg handväska, som många kvinnor trånar efter, så är en stor Intrecciato shoulder bag från Bottega Veneta ett fint val. Dessutom i rött till en dag som denna.  En mindre variant hittar du i clutchen från Louis Vuitton, i rödlackat läder. I samma röda läder och prägling finns också andra varor från den franska tillverkaren av lyxiga resväskor, varför inte välja en fin liten sminknecessär som hon får plocka fram och njuta av varje gång hon ska göra sig fin för dig. Färgen heter till och med ”pomme d’amour”…

Andra mindre läderartiklar från modehusen är alltid uppskattade. Inget nytt egentligen, men duger mer än väl för det. En söt liten börs från Gucci för dina mynt i form av ett hjärta av rött läder kan vara en fin gest.

En annan present, som alltid funkar på Alla Hjärtans dag, är ett smycke. Diamonds are a girls best friend, inget mer inget mindre, men nog om det. Det så populära armbandet från amerikanska juvelkedjan Tiffanys med ett hjärta som berlock, där du kan rista in din kärestas namn, kan vara ett alternativ. Eller som jag gjort, namnen på mina egna små prinsessor. Välj ett i den klassiska designen som funnits sedan 1969 eller välj ett i deras nya rosaaktiga guldfärg rubedo™.

Jag tycker alltid att det är svårare att hitta något för män inför Alla hjärtans dag. Men om du inte kan komma på något materiellt att ge din man så är en idé att ge bort en tjänst, till exempel att laga honom en fin middag eller en egenhändigt utförd massage. Till det behövs en skön massageolja. Hos  BodyShop hittar du Harmonising Massage Oil som innehåller citrongräs eller Sensual Massage Oil med eteriska oljor. Kan lägga grunden för en mycket lyckad kväll.

En annars alltid uppskattad present måste ju vara att få biljetter till en konsert för att se sin favoritartist uppträda.  Boka till exempel BonJovi i maj eller Iron Maiden i juli på Ticnet. Överräck biljetterna under en romantisk middag på tu man hand.

Det finns ju presenter och så finns det presenter! Har du en riktig fart- och adrenalinjunkie hemma kan du boka en upplevelsepresent istället. Hos upplevelsepresent.se kan du boka en drömsportbil-stridsflygplan-kombo som nog får det att kittla till ordentligt. Välj mellan att köra en Lamborghini Gallardo SE eller Ferrari F430 Spider mellan Stockholm och Västerås, tur och retur. Väl framme i Västerås står stridsflygplanet Vampire redo att ta med dig på ditt livs åktur i luften. Ja, det är ju bara du och din plånbok som bestämmer nivån på din gåva. The sky is the limit.

Precis nylanserade herrdoften Tycoon Eau de Toilette från Oriflame kan också få honom att känna sig uppskattad och avgudad. Fräsch doft med en hint av hav, eldiga noter av apelsinblommor, vetiver, läder och svart bärnsten. Passar den självsäkra mannen som siktar högt. Tycoon EdT kommer i en maskulin flaska som är inspirerad av flygning och luftfarten.

Är vi ändå inne på dofter så kan vi ta en variant för kvinnor också. Lanvins Marry Me! Love Edition kan vara något. En doft med kraftfulla, romantiska noter. Rosenknoppar, pomerans, jasmin och magnolia som för tankarna till kärlek och romantik. Ger man sig dock denna som present på just Alla Hjärtans Dag så kanske man ska tänka sig för ordentligt innan eftersom de kan uppfattas som ett frieri…

Det här med underkläder kan vara känsligt av olika anledningar, men pratar vi om Alla Hjärtans Dag så måste vi ju ändå titta in i den världen en liten kortis. Går direkt på ett lyxig varumärke som passar till de tillfällen när du vill satsa lika mycket på underkläderna som på det du sätter på dig ovanpå när ska på fest. Agent Provocateur har vackra underkläder för alla tillfällen och ligger i den övre prisklassen. En rödrosa negligé för att fira kärlekens dag – Novah slip. Italienska underklädesfirman La Perlahar exklusiva underkläder som jag tror de flesta kvinnor blir glada för.  En röd bysthållare, till exempel Marchesa push-up, med matchande trosor kan inhandlas i La Perlas webshop.

Ett stort fång långskaftade djupröda rosor är också en, av många kvinnor, uppskattad gåva denna kärlekens dag. Men det känns som sista utvägen om jag ska vara ärlig.

Oavsett vad du väljer, vill du uppmärksamma den du bryr dig om på Valentines så är ovan ett axplock av gåvor som säger ”jag älskar dig”.