Objets Nomades av Vuitton

Louis Vuitton har haft resandet i blodet sedan det franska lyxvarumärket började tillverka dyra och välgjorda trunkar 1854. Vuittons senaste reklamfilm med modellen Arizona Muse  heter “l’invitation au voyage” (inbjudan till resandet) och lånar sitt namn från ett berömt poem av Charles Baudelaire.“Poeten drömmer om en resa till ett land där allt är ordning och skönhet, lyx, lugn och njutning… “Là, tout n’est qu’ordre et beauté, Luxe, calme et volupté“.

Idag reser vi inte längre som man gjorde på Baudelaires tid. Våra alltmer flexibla och digitala livstilar kräver nya sätt att organisera och designa vår tillvaro. Det tycker också Vuitton med sin nya serie Objets Nomades (nomadiska föremål), en samling av vikbara möbler och tillbehör framtagna med resor i åtanke, men som passar också utmärkt i hemmet.

Objets Nomades 16 föremål är frukten av Vuittons samarbete med 11 framstående designers och byråer. Här är några av dem.

Christian Liaigre har producerat stilrena och enkla möbler i 25 år. Hans bärbart reseskrivbord i lönn, läder och aluminium är en ny utgåva av bordet som han gjorde för Vuitton 1990. Inspirationen kom från en diskussion med en britisk naturforskare bosatt i Tanzania och som drömde om ett arbetsbord som kunde snabbt vikas upp eller ner och slängas in i hans Jeep.

Bröderna Humberto och Fernando Campana från Brasilien skapade Maracatu, en upphängbar resenecessär, av läderspill från Vuittons ateljéer. Alla är unika med olika färgtoner. Namnet Maracatu kommer från en brasiliansk rituell dans från staten Pernambuco. Den utförs iklädd peruk och stora skjol gjorda av tunna lappar som påminner om necessärens form.

Atelier Oï grundades i Schweiz 1991 av trion Aurel Aebi, Armand Louis och Patrick Reymond. De använde långa remsor av läder och guldnitar för sin enkla men spektakulär hängmatta vars form är inspirerad av italiensk pasta. “Vi tyckte att det var intressant att pressa läderremsorna för att skapa volymen i strukturen, bekväm och flexibel”. Atelier Oï ritade också den fällbara pallen som utnyttjar Vuittons savoir-faire med läder. Den hämtar inspiration från origami och förkroppsligar samtidigt varumärkets värderingar som enkelhet, elegans och funktionalitet. Ett särskilt membran fungerar som ett gångjärn och gör att pallen kan vikas till något som liknar en portfölj i en enda rörelse. Bärrem medföljer.

Brittiska Edward Barber och Jay Osgerby är kända för att ha designat den olympiska facklan, och deras arbete visas bland annat på Metropolitan Museum of Art i New York, Victoria & Albert Museum eller Design Museum i London. Deras eleganta glass bell lampa för Vuitton hålls i en läderväska med remmar för upphängning. Den är soldriven men kan också laddas via en diskret USB-port vid basen.

Objets Nomades andra lampa kommer från Oki Sato och den japanska designstudion Nendo. Lampan består av ett böjt stycke perforerat läder som är bakgrundsbelyst med lysdioder. När den inte används rullas den in i ett rör av läder.

Constance Guissets Col de Voyage är en smart, kronbladsformad nackkudde gjord av jakull från Himalaya.

Maarten Baas strandstol som ser ut som en attachéväska när den är ihopfälld.

Patricia Urquiola inspirerades av Louis Vuittons blommotiv för sin pall som öppnar sig som en krona eller kan bäras som handväska.

Hela samlingen lancerades först vid Miamis 2012 Design Fair och kommer att visas i följande Vuitton butiker: Omotesando i Tokyo, Marina Bay i Singapore, Taipei 101 i Taipei, New Bond Street i London, Champs-Élysées i Paris och SoHo i New York.