Rymdcharter – en dröm för somliga, realitet för Renata Chlumska!

Fler än jag måste ha stått och blickat upp mot stjärnhimlen och funderat på hur det är där uppe. Och kanske också fantiserat om att få se jorden ur ett annat perspektiv – från rymden. En som snart kommer att få göra sin drömresa är den Jönköpingsbaserade äventyrerskan Renata Chlumska.

Sedan några år är det faktiskt möjligt för alla med stadd kassa att göra ett besök bland stjärnorna. Rymdchartern är nämligen på gång. Men det lär dröja innan viktlöshet, framfart i 3,5 gånger ljudets hastighet och en oslagbar utsikt från en rymdfärja har blivit en ”vardagssemester” för oss vanliga dödliga.

Renata Chlumska gör däremot verklighet av sina drömmar. Hennes framlidne fästman Göran Kropp var bokad på en resa med Nasa för länge sedan, men den blev tyvärr inställd. Redan då var Renata fascinerad av tanken, men trodde inte att det var möjligt för henne att förverkliga en rymdresa.

– Men under 2008 blev jag uppringd av Andreas Axelsson på Nätresebyrån i Malmö, som säljer rymdresor, säger Renata. Andreas sa till mig att han visste vart min nästa expedition skulle gå; till rymden. Inte ens då trodde jag riktigt på det, men efter lite tids funderande var jag övertygad om det här var något jag måste genomföra.

Ett banklån och några sponsorer senare (fler behövs…) är Renata, som kommer att bli den första svenska kvinnan i rymden, nu i full färd med förberedelserna inför sin kommande rymdflygning med Virgin Galatic, ett äventyr hon döpt till Expedition 2.0. De senaste besked från Virgin ger vid handen att flygningen troligen blir av under 2014 och fram till dess kommer hon att fortsätta att förbereda sig lika noggrant som hon gjort för sina andra expeditioner. Flygträning, flygteori och g-kraftsträning i simulator för att träna bort det illamående som kan uppstå i tyngdlöshet är några av hennes intensiva förberedelser. Renata samarbetar också med Spaceport Sweden, QinetiQ och erfarna astronauter för att förbereda sig på rätt sätt.

 

Renata Clumska tränar inför rymdflygning

Renata Clumska tränar inför rymdflygning.

– Även om flygningen i sig bara är 3-4 timmar lång, så är det ett projekt på 3-4 år för min del. Eftersom det är så mycket ny teknik inblandad, så vill jag verkligen att allt ska vara på plats och säkert när det är dags för mig att flyga.

Åren av förberedelse förlänger också hela upplevelsen för mig, säger Renata. Just nu är jag förväntansfull. Jag längtar och är faktiskt lite glad att resan inte blir av förrän om något år.

Skjuts flygningen upp längre än planerat just nu, kanske jag också får chans att faktiskt flyga från Spaceport Sweden i Kiruna. När det är dags, ska det bli hur stort som helst att få se jorden ur ett annat perspektiv, menar Renata.

– Jag kanske får skaffa mig ett klippkort till rymden, skojar Renata med tanke på alla alternativ som erbjuds på rymdcharterfronten. Vem vet, kanske kan jag få min 10:e rymdresa gratis!

 

BARA VIKTLÖSHET ELLER I OMLOPPSBANA?

Är du som Renata nyfiken och vill uppleva den majestätiska vyn av jorden från rymden finns det en del att välja mellan – allt från att testa viktlöshet till Norrskensflyg och framtida resor med möjlighet att ta en egen rymdpromenad. Som du förstår så är det inte bara upplevelsens storhet som skiljer, det gör prislappen också!

Tyngdlöshet vid ZERO-G Experience. Foto: Space Adventures

Tyngdlöshet vid ZERO-G Experience. Foto: Space Adventures

Nöjer du dig med den enklaste formen av upplevelse? Testa då en Zero G-upplevelse. Det gör du i ett specialbyggd Boeing 727. Under den 90-100 minuter lång flygturen skapas tyngdlöshet genom aerobatiska manövrar. Väl nere igen har du loggat ca 6-7 minuter med reducerad vikt, vilket är lika lång tid som astronauten Alan Shepard upplevde under USA: s första bemannade rymdfärder.

”Weightless Weddings”, Zero G

”Weightless Weddings”, Zero G

En ZERO-G Experience ® börjar på $ 4.950/person upp till $ 165.000  för en privat charter för 36 personer. Flyger gör du från Arlington, Virginia. ZERO-G erbjuder också ”Weightless Weddings” för de som vill ha ett bröllop av det ovanligare slaget.

Räcker inte det? Då är nästa steg en s.k. suborbital rymdfärd. En resa som låter dig skära genom atmosfären och nå dryga 100 km ut i rymden. Nu pratar vi om att se på jorden med nya ögon – och det är de här resorna som kommer att bli starten för den s.k. rymdchartern.

Mest omskriven på området är Virgin Galatic och deras Space Ship Two. När startflygplanen tagit farkosten till drygt 15 000 meters höjd, lösgörs den för att sedan avfyra en raket som tar dig upp till cirka 110 000 meters höjd, med en hastighet på över mach 3.

Under flygningen kommer du, tillsammans med 5 medresenärer, att uppleva 4-5 minuters tyngdlöshet medan du njuter av den spektakulära utsikten. Alla passagerare får fönsterplats – ett fönster vid sidan och ett direkt ovanför sig i taket på farkosten. När rymdfärden är över efter 3-4 timmar ska Space Ship Two lugnt ta dig tillbaka till landningsbanan igen.

En suborbital flygning med Virgin börjar på $ 200.000 och kräver en deposition på $ 20.000. Innan avfärd måste du genomgå medicinsk kontroll och – om du vill – ett träningsprogram. Eller varför inte chartra rymdskeppet enkom för dig och dina vänner. För $ 1.000.000 får du en exklusiv resa och 6 platser för priset av 5.

Illustration av Virgin Galatic:s SpaceshipOne och SpaceshipTwo

Illustration av Virgin Galatic:s SpaceshipOne och SpaceshipTwo

Sommaren 2012 hade Virgin Galatic redan fler än 500 betalande rymdresenärer. Förutom vår egen svenska äventyrerska Renata Chlumska finns skådespelaren Ashton Kutcher bland dem. Dock har ingen av dem nått rymden ännu. Jungfruresan beräknas f.n. genomföras någon gång under 2014.

Testflygning med Space Ship Two, Virgin Galatic.

Testflygning med Space Ship Two, Virgin Galatic. Foto: Mark Greenberg

Vill du hellre åka ensam med en pilot på din suborbitala rymdfärd? Välj den två-sitsiga Lynx-farkosten, som med når Mach 2 och tar dig till 60 000 meter ut i rymden. Boka via Rocketship Tours. En Lynx-flygning inkl. fem nätters vistelse på en lyxig semesterort under träning och förberedelse samt medicinsk utvärdering och screening kostar $ 95.000. Depositionsavgift $ 20.000.

 

HELA VÄGEN TILL MÅNEN PÅ EN ORBITAL RYMDFÄRD

Räcker inte det? Vill du ända till månen? Då är det en orbital rymdfärd som gäller – och det är nog bland det mest spännande vi som människor kan uppleva inom en greppbar framtid. När du nått omloppsbanan runt jorden reser du genom rymden med en hastighet på över 27 000 km/h – och är 320 kilometer ovanför jordytan i en helt viktlös miljö.

Du kan få vänta några år på den orbitala rymdpremiären, men ta en titt Space Adventures hemsida. De inbjuder alla att bli den första privatpersonen att ta en rymdpromenad under en omloppsresa runt jord. När det blir verklighet och vad det kommer att kosta är fortfarande inte klart. Drömma kan vi däremot …

Eller varför inte göra ett besök på den internationella rymdstationen ISS? Under 2015 kommer sångerskan Sarah Brightman att resa dit med den ryska rymdfärjan Soyuz. Den ryska rymdflygstyrelsen Roscosmos funderar just nu på om de ska göra ytterligare en plats tillgänglig för en privat rymdturist för ett besöka på ISS på samma resa.

Illustration rymdkapsel för Space Advenuters Lunar Mission.

Illustration rymdkapsel för Space Advenuters Lunar Mission.

Orkar du ge dig till tåls ännu några år så tror Eric Anderson, en av världens ledande rymdentreprenörer, på ett rymdhotell redan 2022. Då får du verkligen uppleva rymden på nära håll.Men det kanske är dags att vi tar oss ner på jorden igen.

För dig som vill uppleva ett minst lika spännande äventyr på närmare håll kanske den nya möjligheten ”Norrskensflyg” i Kiruna är något. En rymdfärd i miniatyr. Boka via Lapland Resorts/Björklidens fjällhotell eller Ishotellet i Jukkasjärvi, som också säljer rymdresor med Virgin Galatic. Med det facila startpriset på ca 6 000 kr/person är en Norrskensflygning faktiskt överkomlig för de flesta.

Vill du veta mer om rymdturism, så finns det en hel del spännande att läsa i ämnet. Redo att boka din rymdcharter? Då kan du göra det här;

Nätresebyrån

Upplevelsepresent

Lapland Resorts

Ishotellet

GoZerog

Virgin Galatic

Rocketship Tours

Space Adventures

 

NASA-rymddräkt flytande i rymden

NASA-rymddräkt flytande i rymden. Foto: Space Adventures