Sprid harmoni i ditt hem. Lyxa till med doftljus.

Mitt förråd av både stearinljus och doftljus har börjat sina. Det är den tiden på året då man gärna tänder extra många ljus för att skapa stämning och dra nytta av att vi faktiskt har det mörkare i vårt land under relativt många månader. Brasan i öppna spisen tänds också allt oftare och avtar senare på våren. Just nu frossar jag i olika doftljus. Olika dofter i olika rum beroende på vilken stämning jag vill skapa. Just nu har jag Byredos Carrousel i hallen. Den köpte jag mest till förmån för barn rättigheter hos Rädda Barnens webshop, men är en klar favorit och har fått många positiva kommentarer av besökande fika- och middagsgäster.

Får man någonsin nog? Jag kan inte det. Jag tröttnar aldrig och finner ständigt nya, vackrare och mer väldoftande varianter av doftljus att dekorera och piffa upp hemmet med. Det blir mumma både för ögat, näsan och själen. Åtminstone när man hittar ett exklusivt ljus i vacker förpackning med speciell doft i elegant glas och stearin som brinner länge. Själv har jag tröttnat på Voluspa och Durance, men vill gärna finna nya vackra, väldoftande tillbehör som ytterligare förhöjer vardagslyxen.

Hos anrika inredningsbutiken Svenskt Tenn på Strandvägen i Stockholm finns många klassiker som klär upp vilket hem som helst. Många vackra inredningsdetaljer som funnits att inhandla där i årtionden samsas med nya påfund med en klassisk touch. En av deras senaste nyheter är samarbetet med just dofthuset Byredo, som stöpte sitt första doftljus i Stockholm 2006. Idag finns doftljusen världen över och är en självklar detalj i många hem.  Utifrån Svenskt Tenns historia och grundaren Estrid Ericsons liv har Byredo tagit fram tre dofter av svunna tider, alla med ett unikt lock formgivet av Jakob Solgren. Dofterna heter Tolvekarna, Orienten och Gardenia. Estrid Ericssons landställe på Tyresö hette Tolvekarna. Där låg hennes tillflyktsort på en kulle omgiven av ekar varför doftljuset Tolvekarna kännetecknas av jordig ekmossa, timjan och björk.  Det andra doftljuset Orienten är inspirerat av Estrids man, sjökaptenens Sigfrid Ericson, och doftar av mjukt läder, kryddor, rökelse och vanilj. Det sista av Svenskt Tenns doftljus heter Gardenia efter Estrid Ericsons favoritblomma, där den söta doften från blomman kompletteras av tonkaböna, rosa grapefrukt och kardemumma. Jag får ordentligt ha-begär av alla tre.

Ett annat set doftljus som skapar vill-ha-känsla är Tom Dixons metalliska doftljus. Också i set om tre med genomtänkta och bearbetade namn som Royalty, Orientalist och London. Royalty, den i silverfärgade nickelkoppen, doftar brittisk ”tea time” med Earl Gray, scones, jordgubbsmarmelad blandat med doften av lädersätena i en ’52 Bentley. London, i den kopparfärgade koppen, för tankarna till en blandning av rött tegel, parkväxtligheten i London och den saltstänkta doften från floden Thames vid Dagenham.  Sist men inte minst, doftljuset Orientalist i den mässingsfärgade koppen.  Här ska man föra tankarna till ett Indiskt bröllop blandat med rosbladsgirlanger, kanelstänger och dofterna från en kinesisk kryddmarknad.

Thompson Ferriers doftljus skulle jag vilja plocka hem en hel bunt av i olika varianter att placera ut i mitt eget hus samt ge bort i present. De är vackert förpackade, inte bara själva ljuset utan även de fina påsarna och kartongerna. Mycket roligare än att ge bort en blomma eller en flaska vin när man ska bort på middag.

Thompson Ferriers ljus med doften ”Cassis Pomegranate” ger av en god uppfriskande doft av bärjuice och granatäpple. Fint till är en doftkupa som man kan ha ovanpå när ljuset är släckt. Lyft på kupan när du går förbi och njut! Goda dofter kan få dig på bättre humör.

Franska textil- och inredningsdesignern Manuel Canovas handgjorda doftljus ”Matin de Perle” har en mjuk arom av pion, förgätmigej och acacia trä. I kollektionen finns en hel rad ljuvliga dofter att botanisera mellan. Såg att de finns att köpa hos inredningsbutiken Bohem.

Italienska Ortigias nya doftserie Florio inspireras av Siciliens vilda blommor en tidig vår med dofter av passiflora, narciss och vild iris. Doftljuset är fint, men hela serien är önskvärd – bland annat tvål, hudcreme, doftpinnar, duschgel, badsalt och handcreme. Ett litet set i julklapp kanske?

Om Ortigias ljus för tankarna till Sicilien, så får doftljusen från amerikanska doftföretaget Vie Luxe oss att resa vidare i världen med namn som Capri, Cote d’Azur, Palm Beach, St. Barth’s, St. Moritz, Istanbul och Buenos Aires. Företaget har också en ekologisk linje. Samtliga ljus är gjorda på naturlig bivax.

I denna samling av luxuösa doftljus bör även svenska L:a Brukets ljus tas med. Om inte annat för att de skapar handgjorda produkter som är ekologiskt framställda och inte innehåller några artificiella konsistens-, färg- eller doftmedel. Det känns bra för framtiden. Dessutom en fräsch citrondoft på deras ljus ”Citrongräs”.

Men modern av alla doftljus som jag tycker tar hem priset är det vackra ljuset ”Coral” från inredningshuset L’Objet. Doften är ”Pink Champagne” och koppen är gjord av handmålad Limogesporslin med 14 karats guldkant och en korallfärgad liten porslinsfigur på toppen. Den svarta ”Key Tassel” tillför lite mer mystik och har en doft av ”Vetiver d’Orient”.

Här kan jag nästan strunta i att det är ett ljus inuti – det är den fina behållaren jag vill åt. Så fin och hör hemma bland de stiliga sakerna på Svenskt Tenn enligt mig.

Tänk vad ett litet ljus kan göra för din dag. Både med sin arom och sin design. Det är det lilla som kan vara skillnaden. Vardagslyx inte sant? Prova!

COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.