Fem av världens vackraste och mest tidlösa armbandsur

Det finns ett klassiskt begrepp inom formgivning som för övrigt kan användas på bra många områden än så. “Less is more” heter det. Det betyder i korthet att när du arbetar med en form så vinner du nästan alltid på att plocka bort saker istället för att lägga till något. Därför tänkte jag att vi skulle djupdyka några minuter i klockornas värld med fokus på just “less is more”. Ja, med de orden slutar jag svamla och går direkt på ämnet: Här är 5 tidlösa och vackra armbandsur du aldrig behöver göra dig av med.

Braun BN0024 – En hyllning till Dieter Rams och Dietrich Lubs.

Inte designad av Dieter Rams eller Dietrich Lubs, men väl en hyllning till dem båda. Braun visar att arvet från föregångarna till stilren form sitter kvar i väggarna och presenterar Braun BN0024. Bara namnet gör ju att man vill linda in armen i minst två stycken. Om du som jag hade en Braun AB series på sängbordet för sådär en tjugo år sedan, ja då lär du sova gott på natten igen med den här skönheten. €185 får du betala direkt på Brauns egen webbplats.. Men det kan det ju vara värt, här får du ju faktiskt sekundvisare också. Åh, glömde jag också berätta att Dieter Rams har varit absolut den största inspirationskällan till Apple och deras produkters utformning.

Uniform Warez 103 Series – Svart på vitt. Enkelt och elegant.

Året var 2009 då Oliver Fowles och Patrick Bek grundade klocktillverkaren Uniform Warez. Med Uniform Warez 103 Series tog äventyret fart och framgången var ett faktum. Mer tidlöst än så här blir det nästan inte. Det ska väl möjligen vara Schweiziska järnvägen då som till och med lyckats få Apple på fall, men den klockan är svårt att bära på armen. Höjdpunkten så här långt för Oliver och Patrick måste väl ändå ha varit när San Francisco Museum of Modern Art bestämde för att inkludera 103 series i sin permanenta designsamling. Själv kan du inkludera den i din permanenta klocksamling redan nu genom att besöka Uniform Warez webbshop och spendera ynka £100 för ett nedslag i designhistorien.

Cyclops – Färg och enkelhet i god balans

Mr Jones har en hel uppsättning vackra och originella klockorsom är värd en helt egen bloggpost. Men i den här listan valde jag att plocka med Cyclops. Den här klockan saknar precis som Ora Lattea visare. Istället har man placerat ut 12 färger som symboliserar 12 timmar. En svart “outlinad” cirkel glider sedan sakta över de färgade prickarna och på så sätt kan du när som helst läsa av tiden med högexakthet ändå. Färg kan aldrig vara fel även om det här kanske är den här bloggpostens skrikigaste klocka. Köp den direkt från Mr Jones för €153.

Tid Watches – Svensk design när den är som bäst

Det blir ju liksom lite extra roligt att presentera en klocka som har sitt ursprung här i Sverige. Designstudion FORM US WITH LOVE startades 2005 av John Löfgren, Jonas Pettersson, Petrus Palmér. Det här gänget går ju inte av för hackor, exempelvis blev de 2012 av Fast Company ärade en plats på listan; 50 People Shaping The Future Of Design. Och när man tar en titt på TID Watches så blir man inte förvånad. Projektet är bara ett av många projekt som sett ljuset där på Sankt Eriksgatan och det tackar vi ödmjukast för. För 1995 kronor shoppar du loss direkt i TID watches egen webbshop som inte riktigt andas samma kvalitet som klockan även om den är minst lika avskalad.

Ora Lattea – Inspirerad av vårt solsystem.

Denis Guidone har uppenbarligen tagit begreppet “less is more” på största allvar när han designade klockan Ora Lattea åt Nava Design. Denis visar på ett effektivt sätt att enklare form inte nödvändigtvis behöver betyda stelare eller tråkigare form. Urtavlan på Ora Lattea saknar helt visare och istället finns där bara två svarta prickar kvar. Denis säger att inspirationen till urtavlan delvis kommer från modeller av vårt solsystem men skall också symbolisera känslan av att gå vilse. Jag känner mig dock inte alls vilse. Tvärtom, jag är tvärsäker. Ora Lattea är enkel men obegripligt vacker och går att handla online hos Nava Design. Priset förresten? 137 Euro, det är inte speciellt dyrt för något som räcker så länge.

Klockan tickar. Vad väntar du på?!

COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.