Magnus Johansson – bagare med känsla för kvalitet

Det är lördagsmorgon. Dottern väcker mig vid sex. Det hinner bli många avsnitt av Lilla Prinsessan innan vi, precis som vi brukar, går bort till bageriet för att köpa frukostfrallor.

Utanför Magnus Johansson bageri & konditori i Hammarby sjöstad står en liten trött kö och väntar på att klockan ska bli åtta. Från butiken ser man hur arbetet i bageriet pågår. Vi tittar och pekar på tårtorna och bakelserna men nöjer oss med frallorna i dag.

Magnus Johansson är inte vilken bagare som helst. Förmodligen är han Sveriges mest kända, inte minst eftersom han brukar dyka upp i Nyhetsmorgon i TV 4. Säkert är han den bästa. Elva år i rad ansvarade han för desserten på nobelbanketten. Förra året bjöds det på mandarin- och vit chokladmousse på kanelbotten med hallonmarmelad och färska hallon. 1921, det år Albert Einstien tilldelades fysikpriset, fick festdeltagarna hålla till goda med inkokta päron med vaniljglass. I år har Magnus tackat nej till uppdraget.

– Tyckte det var rätt läge att göra sorti efter att ha fått sex getingar i Expressen. Det är det bara jag och Glenn Hysén som fått.

Magnus har kvalitet i fokus. En grundförutsättning är bra råvaror. Det ska vara närproducerat. Mjölet kommer bland annat från Saltå och Warbro. Äggen köps från Sanda hönseri utanför Åkersberga. Och det är inte bara han som är prisad i personalen. Susanna Söderman vann nu i november EM för unga bagare.

Förutom att köpa bröd, kaffebröd och tårtor och beställa bröd till de hemgjorda hamburgarna, kan man slå sig ner och få en kopp kaffe. Eller gå en kurs. Även om söders hipsters gått vidare till att stoppa korv (eller det kanske var i våras?) lever surdegen vidare för oss som älskar bröd. Kanske vill du baka in julen tillsammans med hela familjen och riktiga proffs? Då har du chansen nu på lördag (17 november).

Innan vi går passar vi på att fråga Magnus vad lyx är för honom?

– Kvalitet är lyx. Att äta vällagat och dricka gott och att träffas utan influenser utifrån. Att njuta av stunden är lyx.

Tillbaka hemma dukar vi upp en härlig frukost och pratar om vad vi ska göra under dagen. Bio, en fika på Söder, leka i någon park. Brödet – råg, surdeg, franska – smakar lite bättre än vad bröd brukar.