Stockholms köttparadis. Vi besöker Restaurang AG.

Redan utanför Restaurang AG förstår man att det här kommer bli en annorlunda matupplevelse, men inget skvallrar om den köttextas man ställs inför när man två trappor senare stiger in igenom dörren till sveriges kanske bästa köttrestaurang. Dörren öppnas och man möts av en enorm vin och köttkyl där all världens läckerheter förvaras, ja om man nu gillar kött förstås.

När restaurangen öppnade år 2004 fanns ingenting som hjälpte matgästerna att hitta rätt dörr, nu sitter där åtminstone en neonskylt med restaurangens stiliserade monogramlogga “AG”. Det höjer liksom förväntningarna att man får leta lite för att ens komma in. När vi två trappor senare står utanför dubbeldörrarna i glas råder inget tvivel om att vi köttälskare hittat vårt tempel. I entrén dinglar charkuterierna och hängmöras på ben i 30 dagar. Vi passerar nötryggar och entrecoter och styr mot tapasbaren. Där är stämningen elektrisk och soft på samma gång. En medveten urban och uppklädd publik väntar väluppfostrat på sin tur vid barens marmorskiva för att beställa ett glas rött och några assietter oliver, pata negra och åsne-salciccia. Bardisken är lika marmorerad som skinkan i taket. Jonas Bohlin står för inredningen som känns varm och ombonad trots vitt kakel på väggarna och mörk cement på golven. Kanske har det med smålandsarmaturens mysbelysningen att göra, kanske beror det på Tärnsjö-lädret. Hemtrevligt är det i alla fall.

Mat och dryck – vår upplevelse.

Så är det då dags att genomföra Lyx.se första restaurangrecension. Väl framme hos hovmästaren går det undan och vi sitter strax ned vid ett litet bord med närgångna bordsgrannar. Varken de eller våra servitris anar att de är med om något historiskt. Vi själva är en smula fnissiga, om man nu får vara det, och låter våra iPhones dokumentera allt som kommer i vår väg. Men likt en fotograf som ännu inte börjat kalla sig fotograf lägger vi snabbt ifrån oss våra “kameror” och kastar oss över menyn.

Medan ögonen bläddrar mellan Restaurang AGs numera klassiska Vitlöksstekta glaskrabbor och exotiska rätter som Percebes, en havstulpan som växer på klipporna vid Biskaya, låter vi smaklökarna leka med benmärgen (den har ett vackrare namn som vi glömde skriva ned) som vi brett på brödet. Du kan kalla oss fantasilösa men när vi väl lagt blicken på de holländska ostronen är förrätten bestämd. En flaska champagne “Inflorescence “Côte de Val de Viliane” Brut” från en unik vinbonde för 995 kronor får göra skaldjuren sällskap när de slinker ner. Vinet är en Blanc de Noir, alltså pressad på bara röda druvor. Champagnen doftar söt pannacotta, smakar gröna äpplen och kex med en mouss som är förvånansvärt len. Och ostronen, ja vi är båda redan efter vårt första överens om att det här är bland de bästa ostron vi någonsin smakat. Det sägs ju att skaldjur skall ätas under årets månader som slutar med “er”, det vill säga oktober, november och december. Och ska man döma av våra holländska No3 så stämmer det helt och hållet. Champagnens bubblar elegant i takt med ostronens dödsdans och förrätten är fulländad.

Till huvudrätt har vi svårare att bestämma oss. Restaurang AG skriver själva ”Här på AG är ursprungstanken att förrätterna delas vid bordet, men ni gör såklart som ni vill.”

”Här på AG är ursprungstanken att förrätterna delas vid bordet, men ni gör såklart som ni vill.”

Vi vänder oss därför till vår servitris och ber om råd. Strax efter har vi beställt en tapastallrik (så hette det inte på menyn) bestående av både Biff och Entrecote uppskurna i små portionsbitar. Väl tillbaka i vinlistan letar ögonen snabbt upp amerikanska viner. AG har en fantastisk vinlista och särskilt är man välsorterade på just amerikanska viner. Här faller valet på en flaska 2006 Matriarch från Napa Valley för 1995 kronor.

I väntan på köttet avhandlar vi allt från reklambranschens framtid, diverse sportbilars prestanda och frågan om varför vågsurfing är ett fullgott alternativ till religion. Stämningen vid vårt och våra närmaste grannars bord är hög men lokalen sväljer allt ljud och gör om det till ett lugnande sorl.

In kommer köttet. Nu är det dags för Restaurang AGs examensprov. Man skriver ju själva på sin webbplats: “AG är en restaurang för alla, men om vi ska vara ärliga, framförallt för köttälskare. Om vi får skryta, så har AG Sveriges bästa porterhouse, clubsteak, entrecôte etc, handplockade och levererade av Fällmans Kött. Självklart finns det mycket annat på menyn, men det är detta som ligger oss närmast om hjärtat. Vi hängmörar själva och i den stora kylen vid entrén hänger styckena på rad.” och nu är det upp till bevis.

“AG är en restaurang för alla, men om vi ska vara ärliga, framförallt för köttälskare. Om vi får skryta, så har AG Sveriges bästa porterhouse, clubsteak, entrecôte etc, handplockade och levererade av Fällmans Kött.”

Och vilken examen! Köttet, som vi beställt i medium rare, formligen smälter i munnen. Kvar blir en explosion av små kryddiga smakupplevelser som ackompanjeras med enda fråga: Hur i hela världen gör man för att karamellisera kött på det här viset? Jag vet ju så klart i teorin hur man gör, jag har gått åtskilliga kurser på restaurangakademin och till och med bett om privatlektioner av min matnestor Jakob Wismar, men ändå kan jag för hela världen inte förstå hur man lyckas skapa en sådan fantastisk yta på köttet. Mina och Max smaklökar jublar och stämmer upp i en flerstämmig hyllningskör. Makalöst.

Vårt röda vin gör oss inte besvikna heller. Här sköljs fantastiskt kött ned med fantastiskt vin och snart börjar man fundera på att göra som kommunalrådet Lars Ahlkvist och avbilda sig som en romare, men en romare liggandes på en björnfäll med bägaren fylld med vin och Restaurang AGs köttstycke i högsta hugg. Det sunda förnuftet avråder oss dock från att ta den tanken från idé till verklighet.

Slutbetyget blir så klart “med väl godkänt”. Det finns egentligen ingenting att klaga över. Möjligen kan man tycka att vinlistan är en smula för dyr. Nu vet jag hur du tänker, men Lyx.se handlar väl om lyx? Men som vi tidigare skriver handlar lyx.se också om att göra lyx tillgängligt för fler människor och här kanske man kan tycka att vinlistan skulle kunnat bjuda på fler godsaker i en lägre prisklass.

Men men, vi vet vad vi gav oss in på och matupplevelsen hos Restaurang AG levererade med råge.

Vi är glada, mätta och till och med stolta över att kunna presentera Lyx.se första restaurangrecension.