Noma – världens bästa restaurang återuppstår i stadsodling

Det har under ett tag höjts förvånande ögonbryn kring att den danska stjärnrestaurangen Noma ska stänga. Nu får vi reda på att René Redzepi låter Noma återuppstå i ny form i en lagerlokal med egen stadsodling mitt i Köpenhamn.

VisitDenmark berättar att stjärnkocken René Redzepi nyligen avslöjade i en intervju med New York Times att en annorlunda framtid väntar restaurangen. Efter nyårsafton 2016 kommer Noma att stängas ned för att senare under 2017 öppnas upp på en ny plats i Köpenhamn och i en ny tappning – med en egen odlingsplats, växthus och en egen odlingsflotte på vattnet. Noma ska placeras i mitten av en stor stadsodling i en tom lagerlokal, precis utanför fristaden Christiania.

René by Peter BrinchRené Redzepi. Foto: Peter Brinch.

Om detta berättar René för New York Times att han känner att det känns vettigt att placera restaurangen där (refererar till den nya platsen) samt att det känns rätt att ha sin egen odling för en restaurang av denna kaliber.

Till odlingarna kommer behövas en heltidsanställd lantbrukare med ett team. Om Nomas nya meny ska vara beroende av odlingens råvaror, kan vi gissa att det blir en hel del uppstyrning av trädgårdsmästarens team från kockarnas sida. Ett samarbete som måste vara på topp för att kunna servera världens bästa mat även fortsättningsvis.

MH_Noma_food_Friterad RenlavFriterad renlav med pulveriserad Karl Johan svamp. Foto: Mikkel Heriba.

Noma är känd för att experimentera och servera allehanda lustiga råvaror, kombinationer och smaker. René Redzepi utmanar hela tiden sina kockar till nya påhitt. Säsongen ska på det nya stället starkt styra vad som läggs på tallriken. Spännande tycker vi och ser fram emot att Noma återigen kan nå gastronomiska höjder.

MH_Noma_food_07Lök, päron, sjögräsolja och salt på myror. Foto: Mikkel Heriba.

Noma_in actionNomas kocklag – in full action.