Brev till mig själv – 20 år senare

För 20 år sedan stod jag i Postens tält på Vattenfestivalen i Stockholm och skrev brev till mig själv. Det är inget jag kommer ihåg. Nu 20 år senare har jag fått mitt brev. Posten och deras tidning OSA var grundare till denna kampanj som nu, på ett sätt de aldrig kunnat förespå, har spridit sig via social medier – något man inte visste vad det var 1994. Titta själv på Instagrams #postmuseum och #brevtillmigsjälv.

Jag förstår inte riktigt vad det är jag öppnar för brev när jag sprättar upp kuvertet, men det går rysningar av spänning genom kroppen när jag läser det elektroniskt skrivna försättsbladet som Postmuseum har inkluderat i mitt kuvert. Det brev jag själv skrivit är i min egen analoga skrivstil och jag läser texten med halvöppen mun. Det är först då jag förstår, det är först då jag inser vad jag håller i min hand. Jag kastas med ens 20 år tillbaka i tiden till när jag var 22 år gammal och fortfarande var universitetsstuderande. Innan jobb, innan giftermål, innan barn, innan egen villa och familjelivet i förorten.

Brev_Postmuesum_OSA

Det var i början av förra veckan som Postmuseum började skicka ut den stora massan av de totalt 20 000 brev som förvarats i deras magasin i 20 år. Till deras hjälp har de haft OnTime som har skött matchningen av breven med samtliga deltagande personers folkbokföringsadress idag.

Malin Valentin, Chef för Kommunikation & Värdskap på Postmuseum, berättar att de har valt ut 700 brev som de har läst. Av dessa kommer 100 brev att vara med i utställningen “Brev till mig själv” som öppnar från och med den 5 november. Jag vet att jag är en av dem som kommer att besöka denna utställning på museet på Lilla Nygatan i Gamla Stan.

Så många känslor, säger Vivi Nybom, utställningsproducent på Postmuseum. Trots att brevskrivarna är helt okända blir man otroligt berörd av alla dessa brev. Blixtsnabbt kastas man tillbaka i en tid med serien Beverly Hills men utan Internet.

Så här skriver Postmuseum:

1994 kan kännas länge sedan. Kanske kommer vi ihåg den varma sommaren, att svenskarna röstade ja till EU-medlemskap och att Tre Kronor tog guld i OS i Lillehammer. Vad kanske inte alla minns är att den svenska postmarknaden var den första i Europa att öppnas upp. Statliga Postverket blev aktiebolaget Posten och började resan mot det nordiska kommunikations- och logistikbolag PostNord är idag. Tjugo år kan också kännas som nyss. En del av brevskrivarna har hört av sig och undrat när det ska komma, en del har helt glömt bort det.

OSA var Postens tidning som riktade sig till ungdomar och deltog på Vattenfestivalen med aktiviteten ”Skriv till dig själv”. De hade också en stor annonskampanj med uppmaningen: Skriv om det som berör dig mest idag. Allt från de stora frågorna till det mest privata, som kärlek, glädje, sorg, otillräcklighet, lärare, framtid. Skicka gärna med en bild eller annat du vill bevara.”

Annons_OSA_Postmuseum_700

Hur var det då och hur blev det med drömmarna och tankarna om framtiden?

Brev till mig själv_Postmuseum_kampanj

Min reflektion över det jag själv har skrivit är att jag på något sätt i mitt undermedvetna har gjort precis det som jag skrev till mig själv då. Jag har egentligen uppfyllt allt det som stod i brevet och det gör mig lycklig. Det känns exklusivt, unikt och lyxigt att få ha varit med om detta.

Läs hur andra reagerade när de läste sina 20 år gamla brev, på Metro.

Det måste vara en av Postens mest lyckade kampanjer på många årtionden. Personligen är jag både glad att jag lät mig själv vara en del av den. För 20 år sedan, idag.

COMMENTS
  • Ulrika

    Jag villl det ska vara 1994 igen

    2015-10-09

Sorry, the comment form is closed at this time.