Un café Å lait, s’il vous plait – Åhléns förgyller vardagen

Stockholms shoppingmecka Åhléns City satsar på mat och mötesplatser. Lyx.se slank in på en fika på varuhusets nyaste tillskott – ett litet parisiskt kafé mitt i varuhusets hjärta.

Om man har bott länge på ett ställe blir det ofta så att man får sina favoritaffärer – varuhus man väljer att gå till framför andra. Själv har jag en soft spot för Åhléns City. Under de senaste tjugo-trettio åren har jag sett varuhuset utvecklas, förändras och framför allt förbättras på ett antal olika sätt.

Det senaste – och verkligen i rättan tid – är att man lägger lite mer tanke på själva shoppingupplevelsen genom att satsa på mötesplatser och mat. Härom veckan slog nämligen portarna upp till Åhléns första egna kafé; Café Å lait.

ahlens-cafe-å-lait1
Påminner om ett modernt Paris

– När du sitter på Café Å lait ska det kännas som om du sitter på ett modernt café i Paris, sa Jonas Sandström, affärsutvecklare på Åhléns och ytterst ansvarig för satsningen, i samband med öppnandet.

Sandström berättade att han också arbetat mycket med ljudupplevelsen för att skapa ett härligt och annorlunda kafé. Dessutom kommer Café Å lait servera genomtänkt, ekologisk mat i en franskinspirerad miljö.

Kaféet ligger på en central plats på varuhusets gatuplan. Arkitekturen står Koncept Stockholm för, som har lagt mycket tid för att genom design skapa en avslappnad, speciell och pratvänlig atmosfär. Koncept har tidigare gjort kända miljöer som bl.a. Mood Gallerian, Story Hotel och B.A.R.

ahlens-cafe-å-lait6
Stora fönster öppnar upp

Ekologi och närodlat löper som en grön tråd genom kafékonceptet, och Åhléns har inlett en rad samarbeten med innovativa och kvalitetsorienterade leverantörer.

Några exempel är Sänkdalens gård, ett KRAV-godkänt lantbruk utanför Norrköping, som levererar glass gjord på rapsolja och egen mjölkproduktion och Biofood som levererar örtteer i lösvikt och den uppfriskande hälsodrycken Kombacha.

– När det gäller mat och dryck har vi valt och valt bort med omsorg. Det medvetna urvalet har vi självklart gjort för att förbättra och visa omsorg för våra kunder. Vi försöker också lokalanpassa konceptet. I Norrland kan vi t ex lägga hjortron på cheesecake.

ahlens-cafe-å-lait
Lokalanpassat och omsorgsfullt utvalt

Lyx.se var där och provade en helt vanlig torsdagsmorgon i öppningstid. Soffor provsatts, kaffe provdracks och en smörgås samt bakverk (mais bien sûr) inhandlades för att sedan förtäras till ljudet av fågelsång och franska toner.

Lokalen känns fräsch, påminner om ett franskt patisserie/boulangerie samt känns centralt och bra på varuhusets gatuplan. Kaffet smakade utmärkt och smörgåsen var välsmakande och förrädiskt mättande trots att den var storlek mindre.

Klientelet var blandat, eleganta och intressanta laptop-arbetande frilanspersoner blandades med shoppare, föräldralediga med pensionärer – just en sådan blandning som gör att jag trivs på Åhléns.

Enligt ett anslag skulle enbart ett litet antal barnvagnar få vara i lokalen samtidigt – något som kanske glädjer de som sedan i våras öppet ryser vid tanken på att fika tillsammans med småbarn och irriterar de som länge sett Åhléns restauranger som ställen där man kan känna sig välkommen även med vagn. Samtidigt kan jag tillägga att det var åtminstone fyra vagnar i lokalen då jag var där – anslaget till trots. Och ingen verkade störas av detta.

Fram till 2016 planeras 11 stycken Café Å lait att öppna runt om i landet. Kaféerna kommer att finnas i tre storlekar – Grand, Midi och Petit. Åhléns City är först ut med konceptet Grand med uteservering och med en golvyta på 130 m2.

Åhléns vinner alltid på sin entrala position i Stockholms stadskärna samt att det är så lätt att slinka in för att handla något när man passerar – vilket man alltid gör förr eller senare. Nu kan man även slinka in på en fika.

Jag vet att jag kommer att komma tillbaka – det gör jag alltid. Och så har jag ju inte provat vare sig bakelserna eller macaronerna ännu!

ahlens-cafe-å-lait2

ahlens-cafe-å-lait5

ahlens-cafe-fika

ahlens-cafe-bakverk

Bilder: Åhléns