Sätt guldkant på semestern – segla med skeppare!

Att segla på semestern är fantastiskt – och möjligt även för dig som kanske inte är så van seglare. Då kan du chartra en båt med skeppare och få prova på den härliga upplevelsen att bli ett med naturen.

Jag ska inte påstå att jag är oerhört van seglare, men jag kan framföra en segelbåt på ett betryggande sätt. Trots det valde jag förra året att, tillsammans med goda vänner, chartra en segelbåt i Grekland. Med skeppare – och dessutom en värdinna som såg till att vi hade det bra och åt gott under hela semestern.

Det var lyx ända ut i fingerspetsarna; att få frukosten uppdukad, lunchen serverad och själva bara njuta av seglingen, att slappa på däck och snorkla i de härliga vattnen.

Trots att vi var 10 personer plus skeppare och värdinna (varav sex tonåringar och barn) ombord, så njöt vi i fulla drag. Det kändes aldrig trångt eller som att båten blev för liten. Det borde den ju kanske inte heller bli, eftersom den var hela 50 fot. Dvs. 15,4 m lång och nästan 5 meter bred. En rejäl båt med andra ord. Och var dt någon gång det kändes tryggt att ha en skeppare med ombord, så var det när den här bjässen skulle tas in i små, trånga grekiska byhamnar som redan hade ont om bryggplatser…

Att hänga på släp efter en en framrusande segelbåt eller flyta fritt “in the middle of nowhere” i Medelhavet är fantastiskt. Att lägga till med aktern mitt i en grekisk hamnkrog är inte en lika sinnlig upplevlse, men minst lika njutningsfull!

Att segla med personal ombord satte verkligen extra guldkant på semestern! Några nätter i genuina små grekiska hamnar och några i naturhamnar gjorde semestern fulländad och faktiskt inte mycket dyrare än vad vi skulle fått betala för en resa till en traditionell charterort. Men så fantastiskt mycket rikare på minnen och upplevelser! Väl värt att prova …

Är du sugen på att prova själv finns det en hel del olika bolag som arrangerar charterseglingar i så väl Sverige som Medelhavet och Västindien, bl.a. Navigare Yachting, Sailing Europe, Croatia Yacht Club AB, S/Y Salsa och Vindcharter.

Skön seglats önskar jag!