Marshall – inte bara för hårdrockare. Högtalare till mobilen i begränsad upplaga.

Jag såg en bild från mitt 80-tal, mitt hårdrocksjag och jag undrar vem det var. Jag såg också bilder av mitt pojkrums väggar som i sin tur var klädda med bilder på väggar av marshallstärkare. Gitarrförstärkare av märket Marshall känns som en självklar symbol för hårdrockare som Judas Priest, Motörhead och Yngwie Malmsteen, tillsammans med nitar och läder. Och visst tänker man även på Spinal Tap och: Turn it up to eleven!

När Jim Marshall gick bort tidigare i år var det många, hårdrockare som ville skicka en hälsning. Som Ace Frehley, bedagad legendarisk originalmedlem från Kiss:

I’m sure you’ve many tributes to Jim from all the great players, and I must say that he really will remain legendary with the amps that really have changed the face of music all over the world – Probably one of the most important items I’ve ever had in my life personally, and will have forever! Keep on rockin’ the world…

Visst kan det låta elakt (lyssna!), men Marshall är inte bara för hårdrockare. Något mjukare användare är de brittiska popkillarna Paul Weller, Graham Coxon (”Marshall saved my life”) och Jeff Beck. Den första förstärkaren ställdes ut i Jims trumbutik i London 1962. Med hörlurar i sortimentet är Marshall med och ger sitt bidrag till årets julklapp.

Och nu när märket firar 50 år kommer – Hanwell. En extern högtalare till mobilen i samma stil som gitarrförstärkarna. Det vill säga en trälåda klädd med svart vinyl och med den klassiska loggan på framsidan. Högtalaren, som i höstas presenterades i legendariska Hansastudion i Berlin (bara en sån sak!) tillverkas i en begränsad numrerad upplaga om 10 000 exemplar. 300 av dessa hamnar i Norden.

Så oavsett hur du har det med ditt hårdrocksjag, kanske dags att skaffa en äkta Marshall.