Min nya favorit blended: Tomatin Decades

För några veckor sedan blev jag bjuden av min gode vän Edward Blom på Stockholms Öl & Whiskymässa 2012. Edward hade suttit i juryn som belönade årets bästa öl och visste därmed precis vilka flaskor och vilka bryggare vi skulle bekanta oss med. Efter ett par timmars intensiv botanisering hamnade vi vid Galateas monter där vi träffade den sympatiske Jörgen Derantz, distriktsansvarig för Stockholm och Uppland. Galatea har massor av intressanta produkter och vi provade bland annat de läckra ”#1 Enbär” och ”#2 Pors” från mikrobryggeriet Sankt Erik i sammarbete med Mathias Dahlgren. Då vi tyckte att vi fått tillräcklig med öl för dagen berättade Jörgen om sin upplevelse i Skottland hos Tomatin.

Tomatin Distillery grundades år 1897 och ligger i Highlands, söder om Inverness, mycket nära gränsen till Speyside. Tomatin skrev historia 1986 när företaget blev det första skotska destilleriet helägt av ett japanskt företag. Blended whisky är distilleriets specialitet, och i år belönades Tomatin i Stockholm med två medaljer. Guld i kategorin ”Scotch Blended 9 YO – older” för Antiquary 21 Year Old och silver i ”Scotch Malt 21 YO – older” för Tomatin 1982 Single Cask.

Jag måste medge att jag föredrar single malts, gärna av den rökiga typen från Islay. Därför tog Jörgen mig helt off guard när han bjöd oss till ett smakprov av en oväntad blend: Tomatin Decades. Detta whisky är en hyllning till Tomatins Master Distiller Douglas Campbell, som har varit verksam i 50 år. För att skapa den valde man ett fat från varje årtionde där han jobbade på distilleriet: 3 refill sherry cask från 1967, 1976 och 1984 och 2 first fill bourbon casks från 1990 och 2005.

Resultatet är sagolikt. Doften är tydligt söt, toner av vanilj och smör dominerar. I munnen blir det en explosion av tropiska frukter, persika, äpplepaj och karamell, följd av en lång och härlig eftersmak med inslag av kryddor och trä som blir kvar länge. Trots det öronbedövande buller i mässans lokal, alla Edward-fans som ville porträtteras i sällskap av sin idol och trots kärleken för bittrare eller tjärigare drycker så var Tomatin Decades helt klart min bästa upplevelse på mässan. Smak är alltid en högst personlig upplevelse, och Decades var så rund, balanserad och stabil att den för mig även påminde om vissa fantastiska äldre Armagnac som jag provat i Gascogne.

Tomatin Decades gjordes i mycket begränsad upplaga (9000 flaskor) och går att beställa hos Systembolaget (nr. 85890, 779 kr) tack vare Galatea och vår vän Jörgen. Vänta inte och slå till nu innan det är för sent!

COMMENTS
  • Håkan Gustafsson

    …fast Tomatin Decades är ju ingen blend utan en single malt! En blandning av maltwhisky från fat i olika åldrar, av vilka samtliga är Tomatin malts.

    2013-02-25

Sorry, the comment form is closed at this time.