Halda Space Discovery vinner “Nobelpriset i design”!

Ett nygammalt svenskt klockmärke, som både pris- och luftmässigt ligger högre än Bremont, är Halda. Tack vare sin avancerade – och banbrytande – tekniska konstruktion samt finmekanik, hedrades Halda Space Discovery Limited Edition med pris i Red Dot Design Award 2012.

Priset, ofta kallat “Nobelpriset i Design”, är ett av de mest prestigefyllda designpriser som kan fås.  Tävlingen är högt respekterad av designexperter och ses som en bekräftelse på sofistikerade estetiska former och varaktiga trender.

Space Discovery, som är den första moderna Halda-klockan, finns bara i 128 fina exemplar varav ca hälften är sålda. Space Discovery har burits av astronauten Christer Fuglesang, som testade klockan under de mest extrema förhållanden under sitt uppdrag för NASA ombord på rymdfärjan Discovery STS-128. Halda även har levererat klockor till ett flertal astronauter, som valt den svenska rymdklockan i konkurrens med välkända schweiziska klockbolag.

Vill du stoltsera med en egen rymdklocka på armen får du vara beredd att betala 85 000 kr för skönheten, med då får du också funktioner som Dual time, Event log, Count down, Mission time, Earth time och G-force mätare på köpet. Klockan består av tre delar, en plattform samt två moduler som är skräddarsydda för att passa sin omgivning, “Space Module” för rymden och “Mechanical Module” för jorden och man kan enkelt byta mellan dessa två.

Klockan har dessutom ett vintage-urverk från 1970-talet, som hittades i originalförpackning i en fabrik i Schweiz. Den välrenommerade danska urmakaren Sven Andersen, har demonterat urverken ned till minsta detalj, kontrollerat funktionalitet och bytt ut oljor. En klockconnaisseur som känner till urverket blir imponerad. Därpå har designteamet på Halda vidareutvecklat klockan och strävat efter att hitta den perfekta balansen mellan mekanik, avancerade funktioner och design. Vilket de med Red Dot Designpriset i ryggen, som kan ses som en bekräftelse på sofistikerade estetiska former och varaktiga trender, verkligen har lyckats med.

 

Halda Watch Company grundades 1887 i Svängsta och deras fickur, med avancerade finmekanik och höga kvalitet, blev snabbt en världssuccé. 1920 gick dock företaget i graven. Under 2009 återupptogs klocktillverkningen på initiativ av entreprenören och ingenjören Mikael Sandström. Halda Watch Co återuppstod med målet att återigen sätta svensk klocktillverkning på världskartan.