Kulinariskt och idylliskt i Århus – Danmarks näst största stad

århus featured

För oss svenskar innebär en resa till Danmark ofta Köpenhamn, eller möjligen att man kör igenom landet ner mot Tyskland och övriga Europa. Så var det för mig också tills för ett par veckor sedan, då jag fick chansen att besöka Århus, som med sina knappt 340 000 invånare är Danmarks näst största stad och ligger på Jyllands östkust.

århus great coffee

Siphon-brygg in the making på Great Coffee.

Huvudanledningen för min resa till Århus var Århus Food Festival, som är en del av stadens årliga festvecka. Men jag insåg ganska snart att det här fanns betydligt mer att upptäcka än så. Inte minst är Århus en stad där man kan äta och dricka gott. Jag har redan tidigare berättat om den ekologiska restaurangen Langhoff & Juul, som har ett stort hållbarhetsfokus samtidigt som de imponerar med smak och teknik. Restaurangens mysiga lokaler ligger på Guldsmedsgade, i Århus charmiga, kullerstensbelagda Latinkvarter.

Inte minst är Århus en stad där man kan äta och dricka gott.

Ett stenkast från Langhoff & Juul, vid Klostergade, hittar man kaffebaren Great Coffee, som drivs i regi av den välrenommerade och rutinerade baristan Søren Stiller Markussen. Som namnet antyder ligger kaféets fokus på just hantverkskaffe, och är man ute efter en smaksatt latte eller liknande så bör man nog söka sig någon annanstans. Hos Great Coffee står respekt för råvaran i fokus, men även en stor passion för smak och kvalitet. Søren har ett nära och ömsesidigt samarbete med alla sina leverantörer och det finns en tanke bakom samtliga delar av processen, från typ av böna till tidpunkt för skörden, rostning, bryggteknik samt typ av mjölk för de espressobaserade dryckerna. För att bara nämna några exempel.

århus st paulsapoteket

Cocktailbaren St.​ ​Pauls​ ​Apothek ligger i en mysig före detta apotekslokal på det livliga Jægergårdsgade.

Rostningen görs på plats i Great Coffees lokaler och här jobbar man ständigt med att hitta den optimala rostningsgraden för respektive böna, där dess specifika aromer bäst kommer till sin rätt. Sedan kombineras de olika rostningarna med de bryggningsmetoder som kaféets baristateam använder sig av: siphon, hario och chemex. När kunderna beställer brukar Søren fråga hur de vill ha sitt kaffe, och föreslår därefter en böna, en rostning och en bryggningsmetod.

århus central food market

Aarhus Central Food Market är centralt belägen i den livliga stadsdelen Aarhus Ø, och erbjuder olika typer av moderna matkoncept.

”Det är vi, baristorna, som är experterna. Och hit kommer man för att dricka riktigt gott kaffe”, säger Søren, medan han gör i ordning min dryck, siphon-bryggda La Matilde-bönor från Honduras. Kaffet smakar fantastiskt: det är perfekt balanserat och har runda chokladiga aromer, i kombination med en fin syra av bär. Søren berättar vidare att han blev den första baristan i världen att rosta sina egna bönor vid baristavärldsmästerskapen, vilket skedde år 2010 och då var något av en sensation. Great Coffee startade han upp för sex år sedan.

århus street food market

Aarhus Street Food – fullt med folk och glad stämning i solen på uteserveringen.

Ett par kvarter från Great Coffee ligger Perch’s Tea Room, ett elegant kafé med salongslik inredning som har ett imponerande utbud av kvalitetsteer att dricka på plats, i en av de sammetsklädda fåtöljerna, eller även köpa med sig hem. I butiksdelen finns dessutom ett trevligt utbud av bland annat marmelad, småkakor samt olika tillbehör och accessoarer. Precis som när det gäller Great Coffee bör man ta med sig lite extra tid i bagaget hit, mot vad man gör för en vanlig fika. Ett besök här är nämligen en upplevelse som det är allt för synd att skynda sig igenom.

århus villa provence3

Den mysiga innergården på boutiquehotellet Villa Provence.

I en annan del av staden, från Latinkvarteren sett, ligger området Frederiksbjerg, där främst gatan Jægergårdsgade är känd för sin härliga blandning av hantverks- och designbutiker, barer och restauranger. Här kan man bland annat dricka fantastiska drinkar i cocktailbaren ​St.​ ​Pauls​ ​Apothek, som mycket riktigt ligger inhyst i ett före detta apotek, och har en del av interiören intakt från den tiden. Konceptet inkluderar även en restaurang och idén är man dricker cocktails också till maten, snarare än vin eller öl. En bit längre ned längs Jægergårdsgade hittar man den mysiga restaurangen SÅRT, där jag tittar in på ett glas naturvin en av kvällarna. Menyn går lite i tapasstil och är ganska eklektisk. Personalen är välkomnande och det finns även en delikatessbutik i lokalen. En del av råvarorna och ingredienserna kommer från restaurangens egna odlingar. Fortfarande i Frederiksbjerg, men på den korsande gatan M.P. Bruunsgade, har keramikföretaget Kähler två butiker, varav den ena, Kähler Spisesalon, i själva verket är ett kafé, där det serveras äkta danska smörrebröd, elegant upplagda på varumärkets väldesignade fat.

århus villa provence2

Alla rummen på Villa Provence ser olika ut och är omsorgsfullt inredda, med fina detaljer.

Århus är verkligen något av en matstad och förutom restauranger och barer finns här också två härliga matmarknader. Aarhus Central Food Market, till att börja med, är centralt belägen i den livliga stadsdelen Aarhus Ø och erbjuder olika typer av moderna kulinariska koncept, som gröt, smörrebröd och hälsoskålar, men även ett show-kitchen och hantverksöl.

århus villa provence

Delar av loungen på boutiquehotellet Villa Provence.

Aarhus Street Food, i sin tur, ligger vid Århus busstation, nära centralstationen. Här är utbudet ganska internationellt, med bland annat pizza, sushi och falafel. Det finns även två danska stånd, där det ena serverar klassiska rätter och det andra har ett mer innovativt tapasupplägg. Jag slår till på en vegansk burrito med extra guacamole och plockar även upp en god bryggkaffe med havremjölk på vägen ut. Det är fullt med folk och glad stämning i solen på uteserveringen. Jag inser plötsligt att jag i princip har varit på språng konstant sedan jag anlände i Århus två dagar tidigare, och sjunker lättad ned vid ett av borden för att koppla av ett litet tag.

århus aros

Regnbågspanorama från ARoS spektakulära takterrass.

Ungefär mittemellan street food-marknaden och Latinkvarteren, vid en av Århus större shoppinggator, ligger varuhuset Salling, som precis har öppnat upp sin nya takterrass vid mitt besök. Terrassen har på kort tid blivit så populär att jag får köa tio minuter för att ens komma upp för den sista trappan. Väl där möts jag sedan av en stor, social yta, med en scen, en respektingivande skywalk, ett kafé samt, inte minst, en fantastisk 360 ̊  panoramautsikt över resten av staden.

århus aros

Artikelförfattaren på ARoS takterrass. Hashtag #ihateselfies.

När jag letade efter boende för min vistelse i Århus stötte jag bland annat på boutiquehotellet Villa Provence, som jag inte bodde på just denna gång, men däremot besökte en av dagarna, som research inför eventuella framtida resor. Hotellet är lugnt beläget vid Fredens Torv i Aarhus Ø, och uppbyggt kring en idyllisk, grön och fontänprydd innergård. Jag blir välkomnad av Eline, verksamhetens jättetrevliga receptionist, som visar mig runt i lokalerna. Hon berättar att Villa Provence är ett familjeföretag, som har funnits i 14 år vid det här laget. Rummen är alla olika, omsorgsfullt inredda i harmoniska färger och med fina autentiska detaljer, som till exempel lejonfotade badkar och sirliga sänggavlar i smidesjärn. Som gäst har man även tillgång till en elegant och ombonad lounge, med böcker och mysiga sittgrupper, samt en lyxig frukost i provençalsk stil.

århus den gamle by

Kullerstensidyll i friluftsmuseet Den Gamle By.

Jag är själv ingen stor museibesökare ärligt talat. Men Århus övertygade mig. Här finns det i alla fall två museer som är väl värda att ta med i sin planering. Det ena är ARoS, stadens imponerande konstmuseum, som faktiskt är ett av Europas största. Det som jag, med flera ska tilläggas, fastnade för här är den 150 meter långa, cirkelformade takterrassen högst upp i byggnaden, vilken är omsluten av regnbågsfärgat plexiglas och ger en absolut unik panoramaupplevelse, som dessutom skiftar i uttryck för varje steg man tar.

århus den gamle by

Den Gamle By har  uppbyggda miljöer från olika historiska tidsperioder, ända fram till 1970-tal.

En kort promenad från ARoS, precis bredvid den botaniska trädgården, ligger friluftsmuseet Den Gamle By, som påminner lite grand om vissa delar av Skansen i Stockholm till exempel, och alltså har uppbyggda miljöer från olika historiska tidsperioder, ända fram till 1970-tal. Här finns också ett litet antal skådespelare, i naturtrogna kostymer, som går runt och interagerar med besökarna, kanske främst med barnen och barnfamiljerna. Hela konceptet känns väldigt kärleksfullt gjort, och det syns att man har lagt ned stor omsorg kring autenticitet och detaljer. Dessutom är museet precis lagom stort; man kan antingen vara effektiv och helt enkelt gå igenom utställningen i sin helhet en gång. Eller så kan man vika hela eftermiddagen; strosa runt på de knaggliga kullerstensgatorna i flera timmar, köpa retrogodis från den söta lilla kiosken och vila benen på en av bänkarna i solen.

århus den gamle by

Köksträdgården i Den Gamle By. Här finns det ibland plantor till försäljning.

Min vistelse i Århus närmar sig sitt slut och jag tar en sista promenad ned till kusten, där jag har varit ute och sprungit om mornarna, för att få lite frisk havsluft. Därefter hoppar jag på den synnerligen bekväma bussen mot flygplatsen. Några timmar senare får jag reda på att mitt plan till Arlanda däremot är inställt och att jag nu har en bonusnatt i Billund framför mig. Men det, som man brukar säga, är en helt annan historia.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *