Mosebacke Etablissement inviger sin höstmeny

Mosebacke 2017 höst featured

Mosebacke Etablissement i Södra teatern är en av mina favoritrestauranger i Stockholm. Jag upptäckte den i samband med att de lanserade sitt nya menykoncept och sina renoverade lokaler i fjol. Det nya konceptet består nämligen av vegetarisk comfort food, härligt smakrika och liksom mumsiga rätter som snabbt kullkastar de stereotypa grönsallader, råa morötter och fruktskivor, vilka många förknippar med plantbaserad kost.

Snygg, retroinspirerad meny på Mosebacke.

De vegetariska rätterna är i mellanstorlek och passar bra att dela över bordet, så att man får chansen att prova så många som möjligt. De kan, men måste inte, kombineras med dagens utbud av fisk och kött och personalen rekommenderar tre mellanrätter per person för att bli mätt [då är man ganska rejält mätt].

Den smakar verkligen kantarell.

Härom veckan var det så äntligen dags för invigningen av Mosebackes nya höstmeny. Efter att inbjudan först hade kommit bort i skräpposten(!) lyckades jag dock till sist säkra ett bord för lanseringskvällen. Det är gott om folk när vi kommer dit och jag skymtar flera celebra krog- och mediaprofiler bland de fullsatta borden. Efter att ha välkomnats med ett glas ekologisk cava slår vi oss ned i ett mysigt hörn av den stora matsalen.

mosebacke 2017 höst ceviche

Ceviche med sötpotatispuré, avokado och mango.

Utan att komma ihåg exakt hur vårens meny såg ut, slår det mig ändå att det verkar vara betydligt fler glutenfria och veganska alternativ än tidigare på höstmenyn. En god nyhet för mig, som är vegan och undviker gluten. Strategiskt nog har jag tagit med mig en gäst som däremot inte är vegan men gärna äter vegetariskt.

Mitt sällskap fastnar direkt för en palsternacks- och kantarellhashes, med tryffelsmör, granskottsvinägrett och kryddmajonäs. Dessutom beställer vi in en grillad endiv, med rostad jordärtskocka och smaksatt med citron och persilja, samt en ceviche på sötpotatis(!), avokado och mango, där de båda senare rätterna är veganska och glutenfria.

mosebacke 2017 höst endiv

Grillad endiv med olika texturer av jordärtskocka, citron och persiljepulver. Chipsen är jättegoda!

Till det väljer jag en spansk, ekologisk Heraclio Blanco från Valencia, med 80 % Macabeo och 20 % Chardonnay. Smaken är lite syrligare än jag trodde, men blir mer aromatisk när vinet kommer upp något i temperatur. Mitt sällskap väljer rött, som man ju mer än väl kan göra till vegetariskt, och beställer in en fruktig Malbec från Argentina, även den ekologisk.

Vi konstaterar snart att rödvinet var ett utmärkt val till de höstiga smakerna i kantarellhashen, som är härligt maffig och smakrik, med en mumsig krämighet i hela rätten. ”Den smakar verkligen kantarell”, konstaterar min gäst entusiastiskt. Samtidigt får vi in cevichen, som har en botten av fantastiskt god sötpotatispuré, i fin kombination med den lite friskare avokado- och mangoblandningen.

mosebacke 2017 höst kantarell

Palsternacks- och kantarellhashes, med tryffelsmör, granskottsvinägrett och kryddmajonäs.

Efterhand fylls bordet på med den grillade endiven. Även här är purén, en jordärtskocksröra tror jag, en klar highlight. Dessutom är rätten toppad med små läckra jordärtskockschips, som vi nästan börjar slåss om, så goda är de. Till maten får vi dessutom två sorters bröd, ett ljust kuvertbröd och en mörk rågvariant, samt ett rört smör till. Brödet är vackert presenterat i en retroinspirerad brun påse (se presentationsbild, ovan), som dock ganska snabbt töms på sitt läckra innehåll.

mosebacke 2017 höst dessert

Nostalgisk sockerkaksbakelse med hallon och knapriga macadamianötter.

Våra bordsgrannar äter lite snabbare än oss och har redan fått in sina desserter samt två varianter på Irish Coffee, där den ena verkar innehålla Baileys. Vi var egentligen ganska mätta efter middagen men nu är det plötsligt väldigt frestande med efterrätt. Mitt sällskap har tidigare testat kökets fantastiska hemmagjorda chokladtryfflar, men faller denna gång för en lite gammaldags sockerkaksbakelse, ”crameux”, med hallon, hallonsorbet och macadamianötter. Dessvärre visar sig den salmbärssorbet som jag hade siktat in mig på vara ickevegansk och jag nöjer mig istället med ett tyskt dessertvin, en Hafner. Sockerkaksrätten är elegant upplagd, som en uppdaterad version av en barndomsdessert, och nötterna bidrar verkligen till en fin balans av olika texturer.  Våra bordsgrannar har även testat den andra av efterrätterna på menyn: Gotlandsyoghurt, med salmbärssorbet, hasselnötter och rapsolja, och meddelar hjälpsamt att även den är mycket god.

mosebacke 2017 höst kök

Mosebackes mysiga bar. Köket byggdes om till att vara öppet i våras.

Det har glesnat lite i lokalen vid det här laget. Egentligen har vi ingen större lust att gå hem; atmosfären är mysig och man hade säkert kunnat hitta något mer lockande från menyn. Men det är en dag imorgon också, och Mosebacke Etablissement står kvar. Jag lägger in en mental not om att gå hit lite oftare i framtiden.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *