Modevecka i Stockholm – throwback till nästa sommars trender

Stockholms modevecka för vår och sommar 2018 bjöd på exotiska färger, organiska mönster och inspiration från naturen, som kombinerades med sportiga element, attitydstarka plagg och cool styling i lager på lager. Här listar redaktionen några av de visningar som fångade vår uppmärksamhet lite extra.

Valerie

Valeries kollektion för SS18 är inspirerad av havet, hållbarhet och livet i och kring vatten. På catwalken blandades sjögräsmönster, korallfärger och skimrande silvernyanser med flowy tyger, applikationer och olika texturer. Silhuetten är modern och feminin, där romantiska skärningar kombineras med mer sportiga plagg och detaljer.

By Malina

By Malina lyckas alltid skapa en fantastisk stämning under sina visningar. Denna gång tas vi med till den underbara italienska Amalfikusten, som inspirerar med sina exotiska blommor, karga klippstränder och milsvida havsutsikt. Maxiklänning och volanger är nyckelplagg i vårens kollektion, där starka färger och Medelhavsinspirerade blommönster blandas med stilrena svartvita plagg och outfits.

Jennifer Blom

Ännu en designer att låta sig inspireras av naturen och vår omvärld är Jennifer Blom, som för sin SS18-kollektion har utgått från takträdgårdar och stadsodling, och deras positiva påverkan på urbana miljöer. Färgerna är starka och uttrycksfulla, i kombination med blommönster, plisseringar, starka silhuetter och djupa urringningar. Klänningar att känna sig vacker i, som har skapats med en attityd full av glädje och självförtroende.

Naim Josefi

Jag är alltid lika imponerad av hur Naim Josefi kombinerar vetenskap och estetik i sina stilrena och samtidigt innovativa kollektioner. Temat för SS18 är metamorfos, som i hur en larv blir en puppa blir en fjäril. Och Naim har gjort sin egen tolkning på denna förändring, genom att skulptera om plaggen på olika sätt och låta ränder gå över till plisserade veck. Svart och vitt utgör basen för sommarens färgpalett, medan silhuetterna är tredimensionella och oväntade, ofta i spännande lager på lager-kombinationer.

Stockholms Auktionsverk

Stockholms Auktionsverk upprepade sin fantastiska visning från förra hösten, och presenterade utvalda designerplagg, från märken som Gucci, Burberry, Chanel och Jimmy Choo, vilka sedan såldes på onlineauktionen Fashion den 26-27 september. En intressant skillnad mot de andra visningarna under modeveckan var att det här i första hand var den punkiga stylingen som höll ihop showen, eftersom det inte rörde sig om en enhetlig kollektion.

Stylein

Styleins vackra sommarkollektion har fått sin inspiration från den ikoniska ballerinan Diana Vishneva och inkluderar element av både elegans, estetik, skirhet, styrka och skandinavisk minimalism. Färgskalan går i grafiska toner, men också orange samt pastelliga nyanser av rosa och mint. Mina favoriter blir de luftiga, pyjamasliknande silkesseten samt pinstripekostymen med vid byxa.

Busnel

Det är kul att se hur ett varumärke med ett så klassiskt uttryck som Busnel lyckas ta fram nya tolkningar och användningsområden för sina plagg. Höstens visning var ganska liten och, precis som den i våras, snyggt och modernt stylad. Denna gång med lite rockig känsla och i mycket lager på lager. Fina, pastelliga färger som går ton i ton, härliga oversizade schalar och snygga loggor i tryckt version samt jaquardstickning.

Borg

Den världsberömde tennisspelaren Björn Borg började sin bana på Kungliga Tennisstadion i Stockholm och egentligen var det därför helt logiskt att hålla Versus, varumärkets visning, här under modeveckan. Dessutom bara några dagar innan filmen om idrottslegendaren – Borg – hade premiär. Kollektionen är sportig, med en tydlig vintagekänsla, uppdaterade logotyper och typiska retrodetaljer, som knyter an till Borgs karriär på tennisbanan och den unika signaturstil han har kommit att förknippas med genom åren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *