Sveriges bästa Gin & Tonic 2017 görs av Mano Roshdi

sveriges bästa gin och tonic 2017

I slutet av augusti arrangerades bartendertävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2017, som då gick av stapeln för tredje året i rad. Bakom eventet står dryckestillverkaren Schweppes, vars tonics också är de som används i de tävlande recepten. Nytt för i år var att det var två avdelningar i tävlingen: en för amatörer (som använde sig av Schweppes standardtonic samt valfri gin) och en för professionella bartenders (som använde Schweppes Premium Mixer Tonics). Sammanlagt deltog nio personer, varav fem proffs, som hade sju minuter på sig var för att blanda till en vinnande GT.

sveriges bästa gin och tonic 2017 drinkar

Tävlingen hölls på Gamla Riksarkivet i Stockholm och under dagen serverades förenklade versioner av de professionella tävlingsbidragen i baren.

Årets jury bestod av Pelle Tamleht från Nöjesguiden, bartendern Mathin Lundgren, dryckesskribenten  Gunilla Hultgren Karell samt bloggaren Dasha Girine; och de kriterier som de tävlande bedömdes efter var: smak, utseende, nyskapande, teknik samt hur trogen drinken var en original-GT.

sveriges bästa gin och tonic 2017 ellen kylspray

Amatörbartendern Ellin Hodén lägger sista handen vid sitt körsbärsinfuserade tävlingsbidrag.

Rabarber verkade vara en trendingrediens i år och inkluderades i varierande former och konsistenser i en hel del av bidragen. Flera av de tävlande gjorde även referenser till Norrland på olika sätt och andra ingredienser som återkom var chili och körsbär, samt att de flesta deltagare hade lagt stor vikt vid presentationen och använde sig av bland annat kylgas, kylspray och väldigt visuella uppläggningar.

sveriges bästa gin och tonic 2017 martin

Vinnaren av amatörklassen, Martin Johanson, höll faktiskt på att glömma själva ginet i sin rabarbersmakande GT. Men här kom han på det (via en diskret påminnelse) i sista sekunden.

Juryn var överens om att det var en överlag hög nivå på tävlingsbidragen, med stort innovationstänk och där vissa var lojala den klassiska GTn medan andra hade tolkat uppgiften mer fritt. ”Jag var lite skeptisk innan men är positivt överraskad över alla bra idéer vi har fått se idag”, kommenterar Mathin efter tävlingens slut.

Domaren Gunilla Hultgren Karell provsmakar Martin Johanssons tävlingsbidrag. Till vänster syns hennes kollega Mathin Lundgren.

När alla tävlande hade presenterat sina bidrag stod det klart att de som hade lyckats bäst var, i amatörklassen, fysikern Martin Johansson, samt, bland de professionella bartenderna, Mano Roshdi, som till vardags jobbar för O’Leary’s på Landvetter.

sveriges bästa gin och tonic 2017 mano ostron

Mano Roshdi i färd med att öppna ostronet till sin vinnande GT-tolkning Golden Pearl.

Manos tävlingsdrink heter Golden Pearl och har ett relativt långt och komplicerat recept. Samtidigt har han lyckats behålla karaktären av Gin & Tonic, fast på ett kreativt och nytänkande sätt. Drinken är baserad på Gin Mare och Schweppes Premium Mixer Tonic Original och innehåller därutöver bland annat Persian Blue Salt (vilket kommer från Iran, precis som Mano själv), på kanten av glaset, ett ostron (från västra Frankrike) med tillhörande vätska, röd chili samt enbär som rullats i honung för att därefter täckas av bladguld(!). På tävlingsdagen var även isbitarna dekorerade med bladguld och Mano berättar att han hade haft med sig dem upp från Göteborg samma morgon och fick lov att mellanlagra dem på O’Learys på T-Centralen i väntan på att få tillgång till tävlingslokalerna.

sveriges bästa gin och tonic 2017 mano salt

Den vinnande drinken Golden Pearl får glaset kantat av utsökt iranskt Persian Blue Salt.

”Jag började med att studera själva spriten och utgick därefter från en gin som jag hittade många olika smaknoter i”, säger Mano och förklarar att hans ambition var att skapa en klassisk GT snarare än en cocktail. Själv har han en samling på hela 51 ginsorter hemma, så det fanns lite att välja på. Gin Mare kommer från ett område i Katalonien, strax söder om Barcelona, och i Golden Pearl använder sig Mano av smaker från själva ginen i sig samt från den regionen. Till exempel inkluderar receptet även timjan och mandarin, medan ostronet och saltet knyter an till närheten till havet och dessutom plockar upp trenden med salt i drinkar, som har vuxit sig stark under de senare åren. Samtidigt ger ostronet en delikat touch av umami.

sveriges bästa gin och tonic 2017 mano finish

Mano i färd med att sammanställa sitt tävlingsbidrag. Notera de gulddekorerade iskloten.

Golden Pearl är en väldigt god drink som är enkel och ren i sitt uttryck, samtidigt som den har en kryddig touch och bjuder på flera olika dimensioner efterhand smakerna utvecklar sig i munnen. Det är tydligt, speciellt efter att ha pratat med Mano, att varje komponent finns där av en specifik anledning och dessutom tillför något till helheten. ”Instagramvänligt med guldet”, kommenterar Dasha rutinerat under prisutdelningen.

Flera av deltagarna hade lagt stor vikt vid den visuella presentationen. Här ser vi Mikael Sörensens bidrag Not My Cup Of Tea, som bland annat innehöll kaffeinfuserad amaretto och chocolate bitters..

”Jag smakade faktiskt inte på drinken förrän på själva tävlingsdagen. Däremot har jag fått frågan om jag var full när jag skrev ihop receptet”, fortsätter Mano. Sedan berättar han att han, fortfarande efter 21 år i branschen, är väldigt tävlingsinriktad som person. Inför Sveriges Bästa Gin & Tonic har han bland annat tränat tillsammans med Johan Malm, som är världsmästare i ostronöppning, och kniven han använde för ändamålet var i design av Porsche.

sveriges bästa gin och tonic 2017 mano hemma

Mano Roshdi i sin hemmastudio, där han bland annat har en imponerande samling på inte mindre än 51 olika ginsorter. Foto: Mano Roshdi privat

Mano ska tillbaka till västkusten redan samma kväll och har därför ett tåg att passa. Innan vi skiljs åt passar han dock på att skicka en liten hälsning: ”Jag skulle vilja ta tillfället i akt att tacka Johan [Malm], Niklas från Fine Brands [som representerar Gin Mare], Spendrups, Schweppes, min underbara familj och all fantastisk personal på plats under tävlingsdagen!”.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *