Icelandair firar 80-årsjubileum med en högtflygande teaterföreställning i tre akter

icelandair

Som jag har berättat tidigare firar flygbolaget Icelandair sitt 80-årsjubileum under 2017. Detta uppmärksammades bland annat med det som antagligen är världens första inflight teaterföreställning, vilken ägde rum i början av september, under en flygning London-Reykjavik-New York.

icelandair miss hall

Den eleganta skådespelaren Miss Hall var en av karaktärerna under föreställningen. Här på Heathrow med sin betjänt.

Av praktiska skäl var det en form av interaktiv teater som spelades, där skådespelarna alltså befinner sig bland och interagerar med publiken. Det hela började på Heathrow i London, där vi tas emot av ett gäng flygvärdinnor i bedårande vintageuniformer från olika tidsperioder.

icelandair flower children

Det unga hippieparet Cynthia (senare Celeste) och Richie värmer upp publiken innan vi boardar. Notera hur Cynthia flätar garnarmband samtidigt.

Vissa av de rollfigurer som vi kommer att möta under flygningen spelas av utbildade skådespelare medan andra tolkas av Icelandairs egen personal, som har fått gå i teaterskola under våren och sommaren. Jag har inte upplevt interaktiv teater sedan möjligen någon gång under lekskoleperioden och är väldigt imponerad över hur väl skådespelarna går in i rollen, kan sin story och har förmågan att improvisera beroende på den respons de får från oss åskådare. Flera gånger under resans gång kommer jag på mig själv med att glömma bort att det är en karaktär jag pratar med, snarare än en riktig person.

Flera gånger under resans gång kommer jag på mig själv med att glömma bort att det är en fiktiv karaktär jag pratar med, snarare än en riktig person.

Efter att ha checkat in väskan tar jag plats i loungen med ett glas mousserande vin medan jag ser hur skådespelet byggs upp omkring mig. Hela historien kretsar kring Edda Johnson, en isländsk flygvärdinna som jobbade hos Icelandair under mitten av förra seklet. Det visar sig snart att vi är på väg till Eddas 80-årsfest, som ska hållas i Reykjavik. Med på planet är bland annat tre av Eddas barnbarn (Matthias, Jón och Alex), musikern Richie Walsh och hans flickvän Cynthia samt den eleganta filmstjärnan Miss Hall.

icelandair stafettbok_karen_charlotte

Matthias i färd med att sammanställa sin stafettbok. Här tillsammans med mina fina reskamrater Charlotte och Karen.

Då jag är på väg för att boarda blir jag stoppad av en av (de skådespelande) flygvärdinnorna, klädd i en prydlig och smickrande uniform i 40-talsstil. Hon förklarar att hon och hennes kvinnliga kollegor planerar att göra ett upprop för att kvinnor ska komma upp i samma lönenivå som män. Vad tycker jag om det? Och har jag några andra förslag på saker som kunde bidra till ökad jämställdhet i samhället? En annan flygvärdinna, i 70-talsuniform, frågar om jag har barn [nej] och berättar sedan att det var bland annat med sin dotters framtid och rättigheter i åtanke som hon bestämde sig för att skaffa en utbildning och vara yrkesverksam.

icelandair stafettbok

Ytterligare ett kapitel i stafettboken skrivs.

Faktum är att hela besättningen består av kvinnor denna dag, vilket ska illustrera en specifik flygning från den 8 mars 1999, då Icelandair var första flygbolag någonsin att genomföra en flight med uteslutande kvinnliga medarbetare ombord. Något annat som Icelandair blev först med var att förbjuda rökning i planen, vilket skedde 1995. Som kompensation går flygvärdinnorna under vår resa istället runt och bjuder på sötsaker, däribland godiscigaretter.

icelandair richie

Musikern Richie Walsh underhåller ombord på väg till Reykjavik.

Väl på planet till Reykjavik hamnar jag först bredvid hippietjejen Cynthia, som har varit på resa i Asien med sin pojkvän Richie, som är musiker. Hon gör en övertygande tolkning av ett typiskt flower child, flätar bohemiska garnarmband medan vi pratar och berättar bland annat att hon funderar på att byta namn till Celeste. Jag har inga invändningar.

icelandair_keflavik_matthias

Matthias läser upp det tal han fått av sin farmor Edda, under den senares födelsedagsfest på Keflavik flygplats.

Cynthia reser sig upp och innan jag vet ordet av sitter jag istället bredvid Matthias, som är barnbarn till Edda och bland annat har blivit ombedd att hålla tal under hennes födelsedagsfest, dit vi alltså är på väg. Talet består i själva verket av ett brev från Edda, som han har med sig i ett förseglat kuvert med stränga order om att inte öppna förrän vi alla är på plats i Reykjavik. Vad han däremot inte har fått med sig är den present, en egenhändigt skriven bok, som han hade förberett till sin farmor. Skulle vi passagerare kanske kunna hjälpa honom att sätta samman en stafetthistoria som substitut? Har jag lust att börja? Han räcker över en skinninbunden anteckningsbok.

icelandair keflavik

Cynthia, Richie, ett gäng flygvärdinnor och övriga gäster lyssnar till Matthias uppläsning av talet från Edda.

Ingenting förvånar mig längre vid det här laget och jag griper mig genast an verket att berätta en saga om en ung blond flicka  vid en vidsträckt sjö långt uppe i Norden. Efter ett par meningar lämnar jag över till min granne på andra sidan, en tysk journalist, som ser aningen skeptisk ut. När han också är klar med sitt bidrag tackar Matthias och fortsätter till några andra resenärer, i en annan del av kabinen. Istället får vi sällskap av Alex, ytterligare ett av Eddas barnbarn och något av en modern hippie. Alex har, i likhet med Cynthia, varit på resa i Asien (fast tjugotalet år senare), där han bland annat har fått passet stulet, men också låtit tillverka ett vackert schackbräde i present åt sin mormor.

icelandair avsked

Delar av skådespelarna vinkar av oss inför flighten från Reykjavik till New York.

Väl framme i Reykjavik är det mycket riktigt ett litet party på gång i Icelandairs Sagalounge. Av Edda syns dock fortfarande inte ett spår och det visar sig, när Matthias öppnar kuvertet med det tal han ska hålla, att hon inte kommer att närvara. Edda är nämligen en äventyrare och en resenär, eller ska jag kanske säga traveler – det låter lite bättre på engelska. Däremot gillar hon inte att uppmärksamma sin ålder utan har istället valt att ge sig ut på upptäcktsfärd på okänd ort. Så festandet får hennes familj, vänner och vi övriga gäster stå för själva.

icelandair ombord

Ett samtal om jämställdhet och kvinnors rättigheter (såvitt jag kunde höra) under flygningen från Reykjavik till New York.

Det är en ganska kort mellanlandning på Island och snart är det dags att kliva på nästa flygning, som ska ta oss till en av världens mest fantastiska städer, New York. Vi blir högtidligt avvinkade av partygästerna samt några av de historiska flygvärdinnorna, som inte ska följa med overseas. När vi stiger av på JFK-flygplatsen välkomnas vi sedan av en grupp av Icelandairs egna skådespelare, som sjunger en traditionell isländsk sång. En representant för flygbolagets marknadsavdelning förklarar att många av deras anställda även har andra, ofta kreativa karriärer, till exempel inom musik eller performance.

icelandair jfk

På JFK välkomnas vi av traditionella isländska sånger, framförda av Icelandairs härliga personal.

Värt att veta i sammanhanget är att: till skillnad från oss väljer många av Icelandairs passagerare till Nordamerika att spendera mer tid på Island och göra vistelsen där till en del av hela resan, vilket sker genom flygbolagets uppskattade My Stopover-kampanj.

Foto: Johanna Bergström

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *