Katrinelund – en gastronomisk oas vid Hjälmarens södra strand

katrinelund

En knapp halvtimmes bilfärd utanför centrala Örebro ligger Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog, ett boutiquehotell med 28 rum och två fina restauranger. Eller möjligen två fantastiska restauranger med ett tillhörande hotell, beroende på hur man ser på saken.

katrinelund

Svensk sommaridyll vid Hjälmarens södra strand.

Katrinelund ligger vid Hjälmarens södra strand och trots att hamnen ser liten ut (med storstadsbons mått mätt antar jag) så är den faktiskt sjöns största. Härifrån skeppades tidigare grus och sten som skulle vidare till Stockholm. Hotellrummen är uppdelade på två hus, varav den ena längan är ny från i år och hänger ihop med den likaså nya wellnessavdelningen, där det finns pool och gym samt möjlighet att boka bastu och bubbelpool.

katrinelund gästgiveriet

Gästgiveriet är den mindre och exklusivare av Katrinelunds två restauranger.

Receptionen är inhyst i det som var ursprungsbyggnaden på gården, den fina gamla faktorsbostaden från 1800-talet, och här finns också Gästgiveriet, den mindre och exklusivare av restaurangerna, samt ett antal charmiga konferens- och eventlokaler.

Kärnan i Katrinelunds gastronomiska koncept är respekten för råvarorna.

Jag kommer till Katrinelund en eftermiddag i slutet av augusti. Solen skiner, om än lite blygt, och det är fortfarande ganska varmt i luften. Det första som slår mig är faktiskt färgerna; gräset är klorofylladdat, vattnet blått och husen så faluröda att jag nästan måste blinka. Omåttligt idylliskt, och jag anar att det är så här många turister föreställer sig och kanske även upplever Sverige, innan och när de kommer hit.

katrinelund sjökrogen

Den mysiga Sjökrogen ligger nere vid hamnen, och sommartid kommer en del av gästerna hit med båt. Men det går faktiskt även att flyga till Katrinelund, i ett specialleasat plan från Bromma.

Jag checkar in på mitt rum; en svit, som bland annat har en mysig liten balkong och ett stort elegant badrum. Och en väldigt skön säng, fast det märker jag först ett par timmar senare. Efter att ha kopplat av en stund i lugnet vid poolen, och därvid blivit lite sömnig, plockar jag fram baddjuret i mig och tar ett dopp vid den allmänna badbryggan, som ligger precis bredvid hotellets trädgård. Temperaturen är ett par grader (läs: 10 grader) kallare än i Alicante, där jag befann mig två dagar tidigare, men kontrasten är härlig och det är alltid en speciell känsla att bada i svenska vatten.

katrinelund blomma

Naturskönt, lugnt och tyst.

Gästgiveriet har fortfarande sommarstängt vid mitt besök; och jag är inbokad för middag på den mysiga Sjökrogen, som ligger nere vid hamnen, med härlig utsikt från flera av borden och även sittplatser utomhus, på bryggan. Här träffar jag Roger Hjälm, VD för Katrinelund sedan 2011, då han kom dit lite av en lycklig slump, efter att ha sålt sin tidigare verksamhet i Örebro.

katrinelund förrätt

Underbar förrätt: vitkålsbuljong med svartkålskrisp och kantareller.

Roger förklarar att kärnan i Katrinelunds gastronomiska koncept är respekten för råvarorna. Här utnyttjas hela växten eller djuret; och man använder sig av närproducerade ingredienser så långt det är möjligt, ofta från småskaliga leverantörer. Bland annat kommer en stor del av grönsakerna från bonden Arne, nötköttet köps in från närbelägna Göksholms Gård, och fisk och skaldjur levereras av Anna, som är sjuttonde generationen fiskare på Hjälmaren.

katrinelund huvudrätt

Varmrätt bestående av semibakad zucchini, långbakad vitkål, tomater och fäskriven tryffel.

Fisk (MSC-märkt), och närmare bestämt gös, är definitivt en signaturrätt på Katrinelund och om jag inte vore vegan hade jag gärna beställt in det jag också. Det visar sig dock snabbt att jag är i extremt goda händer när det gäller plantbaserad kost. Eller, som det står på menyn: ”Vi [på Katrinelund] älskar grönsaker!”. En strålande glad servitris berättar lite om vinerna medan jag väntar på förrätten och snart sitter jag och smuttar på en perfekt balanserad och tempererad chardonnay från Piemonte.

katrinelund efterrätt

Efterrätt i oljelampans sken.

Första rätten är helt fantastisk. Den består av en otroligt smakrik vitkåls- och svampbuljong (bland annat baserad på ett slags egentillverkad soja), vilken hälls över svartkålskrisp och små, fina kantareller. Den är nog min favorit från kvällen, men i hård konkurrens. Varmrätten består nämligen av semibakad zucchini, vitkål, som bakats fyra timmar, samt körsbärstomater av olika form, storlek och färg, serverat med en tomat- och vinägerdressing och toppat med solroskärnor och färskriven, svart tryffel. ”Zucchinin är magisk”, kommenterar Roger sakkunnigt när han passerar mitt bord. Jo, men det hade han ju rätt i.

katrinelund frukost

Lyxiga teer och hembakta småkakor vid frukostbuffén.

Solen har gått ned vid det här laget och desserten, blåbärssorbet med Valrhona-choklad och frostade blåbär, avnjuter jag i det fladdrande skenet av en oljelampa. Därefter drar jag mig motvilligt tillbaka upp till rummet, kluven mellan att vilja förlänga den mysiga kvällen och en konkurrerande önskan att ta mig upp tidigt nästa morgon, för att kunna njuta av en lång förmiddag innan tåget går tillbaka till Stockholm vid lunch.

Typiskt mig att få med en blomma i bilden: till höger, under näckrosbladen, syns dock den tillfälligt uppsatta undervattensscenen.

Mitt i natten vaknar jag till i den, som sagt, mycket bekväma sängen. Inte ett ljud hörs utifrån, och jag ligger vaken en stund, lyssnar på tystnaden och njuter av lugnet. Nästa morgon börjar med en energigivande löprunda i de gröna omgivningarna innan jag tar en sväng förbi anläggningens nyöppnade och fräscha gym. Därefter väntar en härlig frukost på Gästgiveriets inglasade veranda. Här kan man få bland annat färskpressad äppelmust, ekologisk gårdsmjölk och goda småkakor samt, inte minst, grädda sina egna våfflor, som serveras med grädde och hemlagad sylt. Buffén är precis lagom stor, lyxig utan att bli överdådig, och det märks tydligt att varje komponent har blivit omsorgsfullt utvald. Jag unnar mig att vara lite morgonseg, och sitter kvar så länge att dagens första konferensgäster hinner anlända. Hösten smyger sig på och säsongen är redan i full gång.

katrinelund krav

Föga förvånande är Katrinelund Krav-märkt. Och som synes även rekommenderat i White Guide 2017.

Innan jag ger mig av in mot Örebro och tågstationen går jag ut på den lilla pir som avgränsar hamnen från ena sidan. Där har Katrinelund-teamet nämligen byggt en temporär undervattensscen, på vilken det kommer att vara musikunderhållning under den kommande helgen, och som jag såklart är ganska nyfiken på. ”Jag fick idén från en uppsättning av [baletten] Svansjön, där de dansade på ett tunt lager av vatten”, säger Roger, och förklarar att han är noga med vilken musik som erbjuds på Katrinelund: ”den ska i så fall lyfta matupplevelsen”. Till sin hjälp har han bland annat en begåvad dotter, Saga, som ibland uppträder med sin harpa.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *