Icelandair firar sitt 80-årsjubileum med ett högtflygande skådespel

Island är ett finurligt land, och jag upphör aldrig att förundras över dess charm och mångsidighet. Under 2017 firar Icelandair, det nationella flygbolaget, sitt 80-årsjubileum, vilket bland annat hyllas med en spektakulär teaterföreställning – som faktiskt sätts upp i kabinen, på en flygning från London till New York.

Jag är nyfiken på hur skådespelet kommer att påverka nivån på min jetlag.

Bakgrunden till skådespelet är det faktum att många människor tycker att det är ganska tråkigt att flyga. En undersökning som Icelandair har låtit genomföra bland 9000 flygresenärer, visar bland annat att över hälften av de svenska deltagarna uppger att de blir uttråkade under långa flygresor; och en stor del av de som svarade uppgav att tristessen är vad de tycker minst om med att flyga.

Icelandair 80 år träning

Repetitionerna inför Icelandairs jubileumsföreställning är i full gång. Foto: Icelandair

För att råda bot på tråkiga långflygningar har Icelandair därför låtit sin kabinpersonal gå i teaterskola och kommer under andra helgen i september att sätta upp en föreställning i tre akter på imponerande 10 000 meters höjd. Nästan 80 % av de som deltog i Icelandairs undersökning uppgav att personalen ombord är viktig och kan vara avgörande för hela resupplevelsen. Och under denna jubileumsflygning har de ju verkligen chansen att vara kabinens stjärnor, bokstavligt talat.

Icelandair 80 år kaffe

Jag flyger gärna med Icelandair, här från min senaste flight, som gick till Island. Foto: Johanna Bergström

Jag reser själv gärna med Icelandair, som verkligen har bekväma stolar, gott om plats, en välsmakande meny, med flera isländska specialiteter, samt, inte minst, ett norrskensplan(!), med bland annat norrskenslampor i taket. Planet, Hekla Aurora, togs fram i samband med Icelandairs Iceland Stopover-kampanj, som uppmuntrar resenärer att stanna ett par dagar extra på Island, där alla bolagets flygplan mellanlandar på flygningar mellan Europa och USA.

Icelandair 80 år hästar

Mysiga Island! Räkna dock med lite bittert och oberäkneligt väder vintertid. Foto: Johanna Bergström

Men tillbaka till teaterresan nu i september; jag har själv fått den stora förmånen att åka med och rapportera om det högtflygande(!) skådespelet, som uppmärksammar att Icelandair fyller 80 år. Återkommer med recension – eller om det kanske snarare ska kallas ett resereportage – om ett par veckor. Nyfiken på hur föreställningen kommer att påverka nivån på min jetlag, som i och för sig brukar vara värst åt andra hållet, när jag flyger österut.

Foto, presentationsbild, överst: Icelandair

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *