Mojito – fyra recept med och utan alkohol

Mojito featured

Precis som för matlagning så stiger intresset fortsatt för det vi dricker och idag ser man allt fler duktiga hemmabartenders i köken och salongerna. En av de kanske mest älskade drinkarna är säkerligen Mojiton, som går ned året runt men kanske särskilt såhär på sensommaren, alternativt när man befinner sig på lite soligare breddgrader. Mitt bästa Mojito-minne (även om jag inte är jätteförtjust i mynta) är Grand Hôtels champagnebaserade variant, som jag blev rekommenderad av en god vän och som, om inte annat, andas lyx på ett ganska härligt sätt.

Mojiton har sitt ursprung i Karibien, och närmare bestämt i Havanna på Kuba, där den började blandas under tidigt 1900-tal. Originalreceptet består av vit rom, färskpressad limejuice, sockerlag, färsk mynta, is och sodavatten, och legenden säger att drinkens popularitet tog fart när Ernest Hemingway började beställa den på baren La Bodeguita del Medio i Havanna.

Tack vare sin enkelhet, och de rena och fräscha smakerna är Mojito en drink som går att variera nästan i oändlighet och, som sagt, basera på olika typer av alkohol, eller alkoholfria drycker. Här är fyra alternativa recept, som jag har stött på och gillat.

1. Schweppes Mojito

Schweppes lanserade i våras Mojito på flaska, som redan smakar av syrlig lime och uppfriskande mynta. Men framför allt så doftar den Mojito, och man hajar nästan till lite när man skruvar av korken, så kraftig är doften.  Drycken är god att avnjuta som den är men fungerar även att använda som en Mojito-mixer tillsammans med (till exempel) rom och is. Drick den gärna i ett highballglas och garnera eventuellt med lime och/eller mynta.

2. God Morgons Gröna Äppelmojito

Juicetillverkaren God Morgon har tagit fram ett härligt Mojitorecept baserat på deras ekologiska äppeljuice. Gott både som en alkoholfri välkomstdrink och som förfriskning eller mellanmål.

2 personer

Ingredienser:

5 dl God Morgon Organic Apple Juice Yum!

1 lime

1 dl myntablad

1 citrongräs

1 dl is, gärna krossad

4 msk sodavatten

2 gröna äppelskivor till garnering

Gör så här:

Rulla limen mjuk mot hårt underlag. Halvera limen och lägg i två glas med myntan. Dela citrongräset, och stöt lime och mynta väl i glasen med citrongräset. Häll på juice. Lägg i is. Toppa med sodavatten. Garnera med äppelskiva.

3. Absolut Vojito

Absolut har lagt ytterligare en vodka till sin citruskollektion, nämligen Absolut Lime, som introducerades tidigare i år. Vodkan är, liksom Absoluts övriga sortiment, smaksatt endast med naturliga ingredienser och utan tillsatt socker, vilket ger den en spännande och god, ganska kraftig smak. Absolut Lime är mångsidig och passar i flera olika typer av drinkar och cocktails. Här följer varumärkets eget recept på en fräsch Vojito.

Ingredienser:

5 cl Absolut Lime

2,5 cl färsk limejuice

1,5 cl sockerlag

5–7 myntablad

soda

Gör så här:

Muddla myntabladen i ett highballglas. Tillsätt is och addera övriga ingredienser. Toppa upp med soda. Garnera med mynta och lime.

4. Boulard Apple Twist Mojito

Calvados-huset Boulard grundades redan 1825 av Pierre-Auguste Boulard och idag är det den femte generationen, Vincent Boulard, som driver företaget vidare. Boulard Calvados är en helt naturlig produkt, tillverkad till 100 procent av äpplen, 12–18 kilo per flaska. Inget socker eller andra ingredienser tillsätts. Calvados är en utmärkt avec, som de flesta vet, men fungerar även fint som bas i cocktails och drinkar. Till exempel Boulards Apple Twist Mojito.

Ingredienser:

4 cl Boulard Calvados Grand Solage

1 cl sockerrörssirap

6 cl Ginger Ale

½ lime

Myntablad

Gör så här:

Häll sockerrörssirap i ett glas och lägg i lime och myntablad. Myntan hjälper till att få ut limejuicen, utan att skada skalet. Tryck ned en muddler för att pressa ut limejuicen, men vrid inte för då förstörs lätt myntabladen. Häll i Boulard Calvados Grand Solage och lite Ginger Ale och rör om. Toppa med Ginger Ale. Garnera med mynta och lime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *