Förläng sensommaren med mysiga grillögonblick – tio produkter vi gillar

grilla hållbart

I Sverige älskar vi att grilla. Så snart det bara går på våren åker grillen fram och många av oss grillar till och med året om. Men framförallt är nog grillning sammankopplat med den svenska sommardrömmen: grillad mat smakar liksom somrigt per definition; och att grilla är också ett härligt sätt att ta vara på långa augustikvällar och umgås med nära och kära.

ICA utför varje år en stor undersökning för att kartlägga svenskarnas grillvanor. I år kunde man bland annat se, inte helt förvånande kanske, att intresset för vegetariska, ekologiska och svensktillverkade produkter i samband med grillandet fortsätter att växa – precis som den övergripande, gröna trenden är fortsatt stark.

Förutom att det är gott och kan vara bra för den egna hälsan, gör man även miljön en tjänst när man grillar vegetariskt, ja eller även väljer ekologiska alternativ. Andra saker man kan tänka på för att grilla hållbart är att byta ut gasol, som är ett fossilt bränsle, mot kol, och då välja ett kol som är miljömärkt med till exempel FSC. En eltändare eller stearinbaserat tändpapper är två miljövänligare sätt att tända och värma upp grillen på, medan engångsgrillen är en riktig miljöbov, som dessutom ofta glöms kvar ute i naturen, vilket skräpar ned och orsakar skaderisk. Ju mer man grillar, desto mer lönar det sig dessutom att investera i utrustning och tillbehör av hög kvalitet. På det sättet kan man förlänga grillperioden både på våren och på hösten, variera sitt grillande mer och dessutom göra mesta möjliga av smaken.

1. Röshults The Booster Grill

Nya The Booster Grill från svenska Röshults är designad av formgivarduon Broberg & Ridderstråle. Det är en kolgrill där glödbädden kontrolleras med hjälp av infraljud, vilket enkelt uttryckt påverkar molekylrörelserna i kolet och ger en snabbare, mer effektiv förbränningsprocess. Resultatet är att grillen värms upp ungefär lika snabbt som en gasolgrill, på fem till sju minuter, istället för de 20–30 minuter som är standard för andra kolgrillar; och användningen av grillkol minskar också till ungefär en tredjedel av vad en vanlig kolgrill kräver. Andra funktioner är att röken minimeras, samt att det fett som eventuellt droppar ned på kolbädden effektivt leds bort, istället för att flamma upp. Pris: 39 900 kr

2. Ferm Living Förkläde

Ett förkläde ska ju visserligen främst skydda sin användare, och deras kläder. Men varför inte slå två flugor i en smäll och se lite snygg ut på samma gång. Jag älskar den industriella, hantverksmässiga looken på detta fina, från Ferm Living, som är gjort av ren bomull och har avtagbara läderdetaljer, vilket gör att det kan tvättas i 60 grader. Pris: 500 kr

3. Landmann Eltändare

Tyska Landmann är ett anrikt märke i grillsammanhang och har genom åren sett grillintresset växa från att vara ytterst sekundärt till den livsstilstrend det är idag. Landmann har ett stort utbud av grillar på olika nivåer; samt tillbehör för allting runtomkring grillningen. Eltändaren är som sagt ett klimatsmart alternativ för att värma upp grillen, och läggs i botten av kolbädden, på det nedersta lagret av kol. När kolet eller briketterna glöder och får en grå hinna är grillen redo för användning. Pris: 159 kr

4. Sagaform Grönsaksklämmor

Sagaform har flera fiffiga grilltillbehör i sitt sortiment. Bland annat de praktiska grönsaksklämmorna, som förenklar hanteringen på grillen och förhindrar att sparris och liknande slinker igenom gallret. För den som gillar att grilla just grönsaker finns det även bland annat majshållare samt en grillkorg i utbudet. Pris, grönsaksklämmor: 99 kr/2-pack

5. ICA vegetariska biffar

Som vegan så grillar jag logiskt nog mest grönsaker och frukt, men faktum är att detta är en trend som avspeglas även i samhället i stort; och enligt ICAs grillrapport, som jag nämnde tidigare, uppger mer än hälften av de tillfrågade att de vill grilla mer grönsaker i år, medan knappt 30 % säger att de vill grilla mindre kött. Några av mina egna plantbaserade favoriter på grillen är morötter, svamp, tomater, blomkål, jordärtskocka och aubergine (där den sistnämnda dock kan vara lite knepig att få till riktigt bra). Men visst är det också gott med en vegetarisk eller vegansk biff eller burgare ibland. Till exempel denna med bönor och ärtor, vars recept har fått en uppdatering till årets säsong. Pris: 24,90 kr

6. Alessi Grillpanna

När det verkligen är för ruggigt för att grilla ute kan man ändå förlänga grillsäsongen ytterligare med hjälp av en grillpanna; och på det viset få samma härliga ränder som man åstadkommer med grillen. Stilrena Mami 3.0 från Alessi är tillverkad i aluminium och stål, och mäter 38,40 x 23,60 cm i storlek. Pris: 1 100 kr

7. Caj P Ekologisk Grillolja

Caj P grundades redan 1962 och var då en pionjär inom grillprodukter i Sverige. 2017 fyller varumärket hela 55 år, vilket firas bland annat med att lansera flera ekologiska nyheter. En favorit hos mig är den härliga grilloljan, som är märkt med Europalövet och har framställts av ekologisk rapsolja samt ekologiskt odlade kryddor. Oljan har smak av bland annat rödvin, vitlök och peppar, och passar fint för såväl kött och fågel som också fisk och grönsaker. Pris: 29,95 kr

8. Eva Solo Grillpensel med Hållare

Grillolja penslas på ungefär en halvtimme innan man börjar grilla och kan därefter med fördel penslas ytterligare en eller ett par gånger under grillandets gång, beroende på vad det är man tillagar. För detta ändamål behöver man en grillpensel, som till exempel denna från Eva Solo, vilken tål maskindisk och kommer med eller utan behållare. Jag (och mitt ordningssinne) gillar behållaren, som även är praktisk för att hänga upp penseln på mellan användningarna. Pris, med behållare: 249 kr

9. Grilla Lax

Innan jag blev vegan var lax en av mina favoritråvaror – härlig smak och konsistens samt rik på nyttiga fettsyror bland annat. I grillsammanhang är lax populärt, men kanske inte alltid helt enkelt att lyckas med. Fisk fastnar lätt på grillen och är känslig för att man har fått temperaturen rätt. Här tipsar Norges Sjömatsråd (den norska fiskeindustrins marknadsorganisation) om ett knep för att grilla lax framgångsrikt, nämligen Laxknuten: Ta två lika stora laxbitar som har skinnet kvar. Krydda efter egen smak. Bind ihop laxbitarna med skinnet utåt. När den ena laxbiten fått färg halvvägs igenom är det dags att vända på knuten. Eftersom skinnsidan skyddar köttet mot glöden, kan grillen vara ordentligt varm utan att bränna fisken.

10. Say Something California Style BBQ Sauce

I våras lanserades det helt nya amerikanska grillvarumärket Say Something, som specialiserar sig på ekologiska produkter med autentisk amerikansk grillkaraktär. Smakerna är framtagna av den karismatiske matkreatören Nick Crespi, som har rest runt i USA och låtit sig inspireras av landets flerfacetterade kulinariska kultur. California Style-såsen är mångsidig och ganska fruktig; och smaksatt med bland annat peppar och senap. Den passar bra tillsammans med till exempel kyckling, fisk, äggrätter och vegetariskt. Pris: 59,95 kr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *