Mina smultronställen i Warszawa – ett urval

warszawa smultronställen

Warszawa charmade mig ordentligt vid mitt premiärbesök nyligen, och i den här artikeln ska jag försöka samla några av dess många smultronställen, så som jag upplevde dem. Polens huvudstad visar sig vara större än vad jag, och flera med mig, hade trott innan jag kom dit. Det är ingen (enbart) promenadstad helt enkelt. Som tur är finns det ett väl fungerande nät av spårvagnar, bussar och två tunnelbanelinjer, där den nyaste invigdes så sent som 2015. Däremot skulle jag rekommendera att promenera delar av transportsträckorna, för att få se och uppleva så mycket som möjligt av den mångfacetterade stadsbilden. Ett annat alternativ är att cykla, vilket är ett bra sätt att snabbt få en överblick, varefter man kan utforska de olika stadsdelarna mer i detalj till fots.

warszawa_smultronställen_cykeltur

En bild från vår cykeltur med det lokala företaget Station Warsaw. Byggnaden i bakgrunden är Warszawas berömda “tårta” – Palace of Culture and Science, som är en gåva från Stalin.

Warszawa genomkorsas av floden Vistula, och precis som för alla städer som är belägna vid vattnet, präglar detta stadens karaktär på ett speciellt sätt. Det är härligt att vandra längs den västra flodstranden, och sommartid är det många(!) som slår sig ned i gräset här, och kopplar av med en picknick eller något att dricka. Man kan även ta en liten färja över till andra sidan, och Poniatówka-stranden, en av Warsawas urbana badplatser, som ligger strax nedanför den nya stadion, vilken byggdes för UEFA EURO 2012.

warszawa_smultronställen_wynurzenie

Delar av vår härliga middag på båtrestaurangen Wynurzenie. Guacamolen är tydligen ett specialrecept.

Ett alternativt sätt att uppleva Vistula på är för den delen genom en båttur längsmed floden, vilket erbjuder en paus från stadspulsen och samtidigt visar Warszawa från ett annat perspektiv. Utefter vattnet ligger dessutom ett urval av kaféer och restauranger, bland annat den mysiga båten Wynurzenie, som är förtöjd ungefär vid Copernicus Science Center och serverar en streetfoodinspirerad meny i regi av kocken Zbigniew Gawron, med mexikanska smaker och baserad på naturliga råvaror.

warszawa_smultronställen_gamla stan

Stortorget i Warszawas historiska stadskärna. Till höger syns det kungliga palatset, till vänster (svenske) Kung Sigismunds kolumn.

Liksom de flesta europeiska städer har Warszawa en pittoresk historisk stadskärna. Det som är lite speciellt i just detta fall är att denna del av staden blev förstörd till ungefär 80 % under andra världskriget, och därefter byggdes upp på nytt, efter foton och annan dokumentation av originalhusen. Vid det här laget har den fått lite ”patina” igen, som en Warszawa-kännare i min omgivning uttrycker det, men istället för att vara minst ett par hundra år gamla har de byggnader man ser alltså snarare ett par decennier på nacken, vilket märks betydligt tydligare på insidan än på utsidan.

warszawa_smultronställen_lazienki

På promenad genom den vackra Łazienki-parken, efter en fantastisk Chopin-konsert ute i det fria.

Från den historiska stadskärnan och söderut sträcker sig den klassiska vägsträckan The Royal Route, som börjar med den tjusiga paradgatan Krakowskie Przedmieście och förbinder det som tidigare var tre kungliga bostäder: det kungliga palatset vid stortorget i gamla stan, det kungliga sommarresidenset i den vackra Łazienki-parken samt Jan IIIs palats i Wilanów.

Jag trivdes jättebra i Warszawa. Fast på den tiden [för nästan 40 år sedan] var det en helt annan stad än det är idag.

Łazienki-parken, till att börja med, är en lugn oas bara ett litet stycke utanför centrala Warszawa (en stadsdel som i och för sig är svår att definiera, men i alla fall). Detta anses allmänt vara en av Europas finaste slottsparker, och hit kommer både turister och Warszawa-bor för att promenera och koppla av. Palatset i sig är byggt på en ö och utgör en otroligt vacker miljö, som bland annat inkluderar en unik konstsamling. I parken finns dessutom ett monument till minne av den inte helt obekante Warszawa-sonen Fryderyk Chopin. Vid monumentet hålls det under den varmare årstiden regelbundet open air-konserter med den kände kompositören och piano-virtuosens verk. Dessa event är ofta nästan osannolikt välbesökta och utgör en oförglömlig upplevelse, där människor av olika ålder, kultur och bakgrund förlorar sig i musikens trollbindande toner.

warszawa_smultronställen_lazienki2

En härlig sommardag i Łazienki-parken. Längst bort syns det kungliga sommarresidenset.

Knappt sju kilometer söder om Łazienki-parken hittar man det vackra och väl omhändertagna Wilanów-palatset, som är omgärdat av en härlig och rofylld trädgård. Slottet är öppet för besökare och här visas ett stort antal möbler, föremål och konstverk. Vid vårt besök verkar det dessutom som att man håller på att frilägga en övermålad målning på en vägg i en av korridorerna. Jag råkar peta på den i ren upphetsning och blir genast tillrättavisad av en trevlig museivakt.

warszawa_smultronställen_wilanow

Delar av det vackra Wilanów-palatset och dess rofyllda trädgård.

Min faster, som var bosatt i Warszawa under sent 1970-tal, då hon arbetade för den svenska ambassaden här, berättar att hon brukade åka ut till Wilanów någon gång i månaden, för att besöka slottet och unna sig en portion racuchy, ett slags rustika pannkakor, i kaféet. På den tiden fick man ha på sig skyddande tofflor inne i byggnaden, men det har tydligen rationaliserats bort efter hand. Slottet i all tänkbar ära, men för mig är det den omgivande parken som är något alldeles extra. Här finns en damm, anlagda rabatter av varierande ordningsamhet, härliga skogsbeklädda partier samt en underbar rosenträdgård. Så snart jag kommer in där går tiden lite långsammare, och axlarna sjunker ned åtminstone fem centimeter.

warszawa_smultronställen_universitetsbiblioteket

En lugn stund uppe på universitetsbibliotekets takterrass.

Från Wilanów tar vi bussen in mot centrala Warszawa igen, för att titta på stadens universitetsbibliotek, som ligger en hyfsat kort promenad från den historiska stadskärnan och även det är omgivet av en lummig trädgård. Ja, byggnaden är faktiskt till och med ovanifrån täckt av grönska, i form av en härlig takterrass, som är öppen för allmänheten och nås via en trappa på utsidan av huset. I och med att själva biblioteket också är grönt så känns hela arrangemanget väldigt organiskt och levande, fast på ett avkopplande och inbjudande sätt. På terrassen finns det små bänkar, gröna tunnlar samt en utsiktspunkt som vetter mot floden. Här finns dock ingen servering, vilket är ganska bra. Däremot ligger det ett trevligt kafé med bra kaffe och goda bakverk på gatuplan.

warszawa_smultronställen_nocny

Nocny Market är en nattlig matmarknad som anordnas i en gammal tågstation i västra delen av Warszawa.

Med något enstaka undantag äter vi väldigt gott under vår vistelse i Warszawa, och en av höjdpunkterna, på fler än ett sätt, är en middag på Nocny Market, en matmarknad inhyst (semiutomhus) i en gammal tågstation i västra delen av staden. Marknaden har öppet sommartid fredag (eller möjligen torsdag) till söndag, från sen eftermiddag till sent. Vi är där en lördagskväll, det är bra drag och svårt att hitta sittplatser. Jag väljer en veganburgare och prosecco i plastglas. Min bloggkollega slår till på jambalaya och sushi. Maten är fantastisk och likaså stämningen. Kön för att köpa glass och macarons består konstant av 30-talet personer och jag får en handskriven kölapp för min burgare, med besked om att ”det kommer att ta ungefär en kvart”.

warszawa_smultronställen_nocny

Jag väljer vegan-burgare och prosecco.

För den som inte vill vänta till sen eftermiddag med sitt matmarknadsbesök kan man med fördel bege sig till Mokotów, i södra delen av Warszawa, och Breakfast Market, som ligger vid korsningen Puławska/Woronicza. Sitt namn till trots har detta charmiga etablissemang öppet en bra bit in på eftermiddagen (på helgerna enbart tror jag) och erbjuder ett varierat utbud som sträcker sig från paella (vilken tar slut på en gång) och andra internationella specialiteter till klassiska piroger (bland annat flera veganska sorter), och andra traditionella polska läckerheter och delikatesser. Dessutom finns vid vårt besök, möjligen något otippat, väldigt god cold brew att köpa, från en trendig kaffevagn. Solen skiner och mina vegan-piroger är jättegoda. Den något äldre damen som sålde dem kunde i princip inte ett ord engelska, men kände mycket väl till begreppet vegan. Kvitto skrev hon på ett visitkort, i brist på kassamaskin. Jag vill bara krama om hela dagen.

warszawa_smultronställen_breakfast market

Mysiga Breakfast Market. Från den här söta vagnen serveras bland annat jättegod cold brew.

Hittills har den här texten befunnit sig till största delen på den västra sidan om floden Vistula, och tills för bara ett par år sedan var det också här man som Warszawa-bo eller besökare helst höll till. På östra sidan ligger nämligen det tidigare ganska ökända Praga-distriktet, som var känt för att vara farligt och ha hög kriminalitet. ”Dit åkte jag aldrig”, minns till exempel min faster. Men precis som i flera andra städer världen över har det stökiga, ruffiga området fått en uppryckning och här dyker det nu upp alltfler butiker, matställen och barer, bland annat Łysy Pingwin och W Oparach Absurdu. Den senare besöker vi under en nattlig barrunda tillsammans med Konrad från företaget WPT 1313; lokalen har en oemotståndlig vintageinredning, bland annat bestående av gamla symaskiner.

warszawa_smultronställen_mala polana smakow

Innan vår barrunda i Praga-distriktet grundar vi med middag på fina Mała Polana Smaków .

Nästa dag återvänder vi till Praga i dagsljus och passerar då även en av dess många restauranger, Pyzy Flaki Gorace! (namnet översätts enligt uppgift som något en marknadsförsäljare ropar för att locka  till sig kunder), som serverar sin mat traditionsenligt ur glasburkar, av syltburksmodell. Vår guide Karol, från Adventure Warsaw, berättar att detta faktiskt gör en oväntat stor skillnad för smaken. Vi promenerar vidare genom området och passerar bland annat Warszawas före detta centralstation (som fortfarande är i bruk), en chokladfabrik tillhörande företaget E. Wedel (som man känner doften av innan man ser den), samt kultur- och affärscentrumet SOHO Factory, där det bland annat finns ett neonskyltsmuseum (neonskyltar tycks vara en stor grej i Warszawa) och en polsk designbutik, samt ett urval av andra kreativa verksamheter.

warszawa_smultronställen_praga

Vy från Brzeska-gatan i Praga-distriktet. Här dyker det nu upp alltfler charmiga butiker, restauranger och barer.

Ju mer jag tittar igenom mina anteckningar och bilder från Warszawa-resan, desto mer hittar jag som är värt att berätta. Det kanske blir en bok en vacker dag, eller tio artiklar till. ”Jag trivdes jättebra. Jag tyckte väldigt mycket om Warszawa!”, bekräftar min faster, då jag ringer upp henne för att få lite insidertips innan jag börjar skriva: ”Fast det var en helt annan stad på den tiden [, sent 70-tal], mycket fattigare. Och vi åt inte alls lika gott som ni verkar ha gjort”.

Resan till Warszawa skedde i samarbete med Warsaw Tourism Organization och Nordic Travel Bloggers. Ta gärna en titt på #lifestylepolen och #warsawadventures i sociala media för ytterligare bilder och inspiration.

Mer från Warszawa på Lyx.se: här finns en artikel om hur vi lär oss laga polsk mat; och här berättar jag om anrika Bristol, stadens äldsta och kanske vackraste hotell.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *