Sommardrink – recept på svalkande och eleganta Lillet Vive

Lillet vive

Lillet Vive är en elegant fördrink som passar fint till sommarens mingel och mysiga kvällar med familj och vänner. Drinken består av Lillet Blanc som hälls över is tillsammans med tonic, och sedan kan toppas med jordgubbar, gurka och färsk mynta om man vill. Men personligen tycker jag att den är godare utan garnityren, där får man nog prova sig fram lite.

Namnet apéritif kan härledas till latinets aperire, som betyder ungefär att öppna [gommen eller smaken]. Lillet är en torr och elegant apéritif med tydliga toner av citrus och en alkoholhalt på 17 %. Den skapades redan 1872 av bröderna Paul och Raymond Lillet, genom att utvalda bordeauxdruvor blandades med hantverksmässigt tillverkad fruktlikör. Lillet får mogna på ekfat i sex till tolv månader och i blenden används både äldre och yngre årgångar, för att tillsammans skapa rätt balans i den färdiga drycken.

Lillet Vive

Ingredienser:

5 cl Lillet Blanc

10 cl tonic water

Isbitar

Garnering: en gurkskiva, en jordgubbe och myntablad

Gör så här:

Fyll ett glas med rikligt med is.

Häll över Lillet Blanc och fyll upp med tonic.

Toppa eventuellt med gurka, jordgubbar och mynta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *