Self-tanning – tio produkter för att förlänga sommarens solbruna look

brun utan sol 2017

Det finns få saker som gör att man både känner sig och ser så fräsch ut som en lätt solbränna. Och risken är som vi alla vet att man bland annat därför överdriver solandet, med helt motsatt effekt och dessutom risk för hudskador. Egentligen är alla hudfärger precis lika vackra: blek, olivfärgad, rödlätt, chokladbrun – det är helt fantastiskt att det finns så stor variation. Men eftersom många av oss ljushyade nordbor suktar efter en solkysst hy så är det kanske inte så dumt att det finns hjälp att få, i form av brun utan sol-produkter.

För att få ett jämnt, fint och naturligt resultat med brun utan sol så är det bra att exfoliera kroppen innan. Helst ska detta ha gjorts försiktigt och regelbundet under en längre period. Om så inte är fallet rekommenderar jag att peela i två omgångar innan brun utan sol-behandlingen, med några dagars paus emellan. På det sättet blir man av med döda hudceller och ger produkten en jämnare yta att fästa på, med ett likaså jämnare resultat som följd.

Vid själva appliceringen av brun utan sol är det viktigt att fördela produkten jämnt och massera in lätt men väl. Börja med ett lager och fyll på med ett till ett par dagar senare, beroende på resultat och solexponering i övrigt. Om huden är väldigt torr, som ofta är fallet till exempel vid armbågar och knän, kan man återfukta med en lätt lotion innan man har på brun utan sol. Var också ganska sparsam med själva self-tanning-produkten i dessa områden. Skydda håret samt ögonbryn och var noga med att inte skapa några kanter i färgen, till exempel vid hårfästet. Tänk på att man får full effekt av en brun utan sol-behandling först efter ett par timmar, så det är inte läge att smörja på mer av produkten för att man tycker att den har gett för lite resultat.

Låt alltid formulan torka in ordentligt efter applicering (även om den ser genomskinlig ut). Detta för att undvika fläckar på kläder och annat. Och tvätta handflatorna noga, samt se till att det inte har kommit för mycket av produkten, eller ojämnt fördelat, på ovansidan av händerna.

1. Guinot Crème hydra bronze

Guinot är ett avancerat franskt skönhetsmärke som jobbar väldigt målinriktat och bland annat har flera intressanta och effektiva behandlingar i sitt utbud. Crème hydra bronze är en behaglig self-tanning-kräm för ansiktet, som steg för steg bygger upp en snygg och jämn solbrun hudton. Formulan är återfuktande och verkar på djupet med att stärka cellbindningarna. Pris: 515 kr

2. ACO Sunkissed face cream

Inför sommaren uppdaterade ACO sina brun utan sol-produkter samt lanserade en nyhet, Sunkissed face cream, vilken har en liknande formula som kroppsprodukten Sunkissed body och gradvis bygger upp en fräsch solkysst ton. Den lättviktiga formulan återfuktar och vårdar med ACOs patenterade Triple moist complex och är, precis som alla varumärkets produkter, speciellt framtagen för nordiska hudtyper. Använd dagligen för störst effekt. Pris: 99 kr

3. Mary Cohr Age signes defense auto bronzant corps

Mary Cohr är ett systermärke till Guinot, ovan, och känt bland annat för sina aromaterapiprodukter och essentiella oljor. Auto bronzant corps är en lättapplicerad self-tanning-spray, som ger en gyllene hudton och uppnår full effekt ett par timmar efter använding. Formulan innehåller en kombination av de två sockerarterna DHA och Erythrulose samt bland annat hibiskusextrakt, och är designad för att motverka fria radikaler, stimulera melaninproduktionen, samt ge en naturlig, solbränd färg. Pris: 435 kr

4. Annemarie Börlind Sunless bronze

Sunless bronze, från Schwarzwald-baserade Annemarie Börlind är en brun utan sol-produkt för kroppen, med behaglig gelkonsistens och vårdande vegetabiliska oljor. Ger en lätt, solbrun effekt som uppstår några timmar efter applicering. Massera in noggrant för bästa resultat och upprepa behandlingen för en mer intensiv ton. Pris: 219 kr

5. Maria Åkerberg Tan in a bottle

Maria Åkerberg är något av en pionjär inom svensk, ekologisk skönhetsvård. Härliga Tan in a bottle är en lätt brun utan sol-lotion med gelliknande konsistens. Formulan ger en uppfräschad look, snarare än att man faktiskt blir brun. Maximal effekt får man efter ett par dagars användning och färgtonen varierar beroende på vilken hudfärg man har från början. Det verksamma ämnet är DHA, ett slags socker, som kommer från frukt och reagerar med syre och proteiner i hudens ytskikt, vilket ger samma sorts bruna färg som syns då man biter i ett äpple och därefter låter det ligga framme. Pris: 169 kr

6. Rituals The ritual of karma self tanning body lotion

Self tanning body lotion från Rituals nya solserie The ritual of karma innehåller vårdande vitamin E, hela 30 % återfuktande och lugnande aloe vera samt koncentrerad ginko biloba, vilken är en kraftig antioxidant. Behaglig och snabbt absorberande konsistens, ger en lätt och naturlig färg om man masserar in noggrant och doftar lite orientaliskt sommarfräscht. Pris: 165 kr

7. Vichy Idéal soleil self tanning milk

”Den här är jättebra”, säger min PR-kontakt, när jag frågar vad hon har på gång inom self-tanning. Och hon visade sig ha rätt, därav hennes ständigt vackert olivfärgade hudton gissar jag nu i efterhand. Vichy Idéal soleil self tanning milk är en lätt och återfuktande lotion som kan användas både på ansikte och kropp (även om jag föredrar den på kroppen främst). Huden får en gyllene, solkysst lyster, som samtidigt inte känns glansig. Lagom att applicera var tredje till fjärde dag, för mest naturligt resultat. Pris: 139 kr

8. Rosenserien Self tan

Self tan, från svenska, ekologiska varumärket Rosenserien är lite av en klassiker och har till och med vunnit två bäst i test för ett par år sedan. Konsistensen är ganska krämig och ger en naturlig solbränna med vegetabiliskt DHA från sockerbetor. Full effekt uppnås efter ungefär en dag och färgen sitter i upp till fem dagar. Fukta gärna huden lite extra innan för ett jämnare resultat, med en torrolja eller lätt lotion, och applicera två lager per behandling vid behov. Pris: 265 kr

9. Åhlens Brun utan sol

Åhléns brun utan sol-lotion är en del av varuhusets hållbara sortiment. Krämen har en lätt och svalkande konsistens, som bland annat innehåller vårdande och återfuktande avokadoolja. Ganska snabbverkande, dryg och ger ett jämnt resultat. Vid applicering kring armbågar och knän kan det vara bra att använda en fuktgivande lotion innan, och massera extra noga. Pris: 89 kr

10. Nannic Epibronze

Innovativa Epibronze, från det belgiska varumärket Nannic är framtagen för att ge en djupare brun utan sol-effekt, samtidigt som hudens naturliga UV-skydd byggs upp. Formulan är fuktgivande och verkar dels med sockerarterna DHA och Erythrulose, som ger färg åt det översta hudlagret. Dels innehåller Epibronze ett extrakt från örten munkpeppar, vilket verkar för att stimulera melaninproduktionen i huden. Melanin skyddar vävnaden mot UV-strålning samt ger färg, i det här fallet till de undre hudlagren, därav en djupare effekt. Resultatet är en jämn och naturlig, solbrun färg som byggs upp gradvis och håller längre än många andra self-tanners, samtidigt som hudens eget skydd mot solen stärks, både i de övre och något djupare hudlagren. Pris: 355 kr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *