Recept på polska piroger

piroger

Piroger, pierogi, är en traditionell polsk rätt, som kan fyllas med i princip vad som helst (perfekt för matrester) och finns i flera olika former. Skillnaden mot asiatiska dumplings är att piroger kokas, i motsats till att steamas. Warszawa listades nyligen som en av världens mest veganvänliga städer och faktum är att man, även på mindre, lokala marknader, idag kan hitta ett ganska stort utbud av veganska piroger. Precis som i många andra fall har de veganska varianterna alltid funnits där, men det är roligt att de nu skrivs ut så tydligt.

matlagningskurs i warszawa_magda_piroger

Magda, lärare på Polish Your Cooking, visar hur man formar piroger.

Receptet nedan, på pirogdeg och fyra olika fyllningar, kommer från Warszawa-baserade Polish Your Cooking, där jag deltog i en väldigt rolig och lärorik matlagningsworkshop för en tid sedan. I min artikel om den workshopen finns mer information om piroger samt tips och tricks för att lyckas med tillagningen. På den här länken finns även ett annat polskt recept: racuchy, traditionella pannkakor med äpple.

piroger_former

Några exempel på olika typer av piroger. Ett tips är att använda en av de plattare formerna för bärfyllningar.

Recepten är för 2 portioner, eller 4 små.

Deg

Ingredienser:

200 g mjöl

20 g smör

135 ml vatten

2 nypor salt

Gör så här:

Värm vatten och smör tills det nästan kokar.

Blanda mjöl och salt.

Häll vattenblandningen sakta i mjölblandningen och rör med en träslev tills det blir en deg/smet.

Låt vila ungefär 15 minuter.

Knåda degen tills den är mjuk och smidig.

Forma pirogerna enligt nedan.

Dela degen i tre delar.

Börja med en av delarna och kavla ut tills den är 1-2 mm tjock.

Ta ut cirklar med till exempel ett stort mjölkglas, fortsätt kavla ut på nytt tills all deg är använd.

Fyll varje pirog med ungefär en knapp matsked fyllning, eller ett par bär. Förslut tätt genom att nypa ihop kanterna i olika former.

Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.

Lägg i piroger.

Koka tills pirogerna flyter upp till ytan och stannar där. För köttfyllning: koka ungefär fyra och en halv minut.

Servera med tillbehör som stekt lök, stekt fläsk, gräddfil och florsocker (för söta piroger).

piroger_piroger

Pirogglädje, redo att kokas.

Potatisfyllning – Ruskie

Ingredienser:

100 g potatis

100 g färskost

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

20 g smör

Salt, peppar och örtsalt efter behag (men ta ganska rejält)

Gör så här:

Skala, koka och mosa potatisen.

Hacka lök och vitlök fint.

Stek lök och vitlök lätt tills den är genomskinlig.

Blanda alla ingredienser och krydda efter behag.

Köttfyllning

Ingredienser:

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

2 tsk buljong

100 g nötfärs

100 g fläskfärs

Salt, peppar och örtsalt

Gör så här:

Hacka lök och vitlök fint.

Blanda med köttfärserna tills det blir en jämn smet och krydda efter behag.

Julaftonsfyllning med vitkål och svamp

Ingredienser:

½ gul lök

5-6 torkade svampar

½ morot

½ rotpersilja

150 g surkål

Salt, peppar och örtsalt

Gör så här:

Blötlägg svamparna i kallt vatten i ett par timmar.

Koka skalad morot och skalad rotpersilja i vattnet där svamparna har varit blötlagda, tills de är mjuka.

Hacka löken fint och stek lätt tills den är genomskinlig.

Tillsätt surkålet och låt sjuda tills allt är mjukt.

Hacka svamp, morot, rotpersilja och kål fint och krydda.

Bärfyllning

Ingredienser:

150 g färska jordgubbar/blåbär/hallon

Vaniljsocker

Strösocker

Gör så här:

Skölj bären.

Dela jordgubbarna i mindre bitar.

Sockra degrundlarna innan bären läggs i. Eller strö sockret ovanpå bären i pirogen innan den försluts.

Smacznego!

Resan till Warszawa skedde i samarbete med Warsaw Tourism Organization och Nordic Travel Bloggers. Ta gärna en titt på #lifestylepolen och #warsawadventures i sociala media för mer inspiration.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *