Fem vinnyheter för sommarens avkoppling och bufféer

Vinnyheter

Traditionellt sett är sommaren inte någon typisk vinsäsong i Sverige, utan till det klassiska Midsommarbordet eller buffén har man ofta druckit öl eller snaps. Detta har dock ändrats över de senare årtionden och nu har även många svenskar anammat mer kontinentala vanor, och väljer gärna vin också under den varmare årstiden. Här har jag samlat några vinnyheter för säsongen, vissa mer typiskt somriga än andra, men alla ytterst passande för en lugn stund på verandan eller i syrenbersån.

1. Stoneleigh Rapaura Sauvignon Blanc 2016

Det har blivit något av en tradition att Nya Zeeländska Stoneleigh varje år gör en limiterad upplaga av sina mest uppskattade viner, och i juni lanserades två eleganta premiumutgåvor, en Sauvignon Blanc (i bild) samt en Pinot Noir, från Rapaura, i Marlborough. Det speciella med det här området sägs vara hur stenarna som täcker marken lagrar och reflekterar solens värme till vinstockarna, vilket förbättrar mognads- och växtprocessen. Sauvignon Blancen har smak av tropiska frukter och ett fräscht, lite syrligt avslut. Båda vinerna passar såväl för att drickas direkt som för att lagras ett par år, för att på så sätt ges ytterligare mognad. Finns tillgängliga i Systembolagets ordinarie sortiment. Pris: 149 kr

2. Rothschild Aussières Sauvignon Blanc 2016

Detta vin säljs av onlineföretaget The Wine Company och är det första Sauvignon Blanc-vinet från Rothschild Aussières. Det härstammar från Pays d’Oc IGP, i sydöstra Frankrike, och fångar direkt ens uppmärksamhet med sin intensivt citrusgula färg. Smaken är fruktig och har aromer av bland annat äpple, persika och lime, samt är balanserad och rund i avslutet. Ännu ett vin som antingen kan avnjutas direkt eller lagras ytterligare ett till två år, beroende på hur man vill ha det. Passar bra ihop med bland annat Medelhavssmaker, som fisk, skaldjur, getost och sallader. Pris: 119 kr

3. Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old

I våras lanserades Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old, en unik utgåva, framtagen av husets källarmästare Dominique Demarville. Det är en elegant och flexibel champagne, som är skapad av reserva-viner från sex årgångar och fyra decennier, 1980-tal, 1990-tal, 2000-tal och 2010-tal. Vinerna har valts ut för sin friskhet, generositet och struktur, och ska tillsammans sammanföra det bästa ur champagnehusets historia. Extra Brut Extra Old består av Pinot Noir (47%), Chardonnay (27%) och Meunier (26%), och har lagrats i över tre år på fat med bottensatsen, för att sedan mogna ytterligare tre år i vinkällaren. Det är ett gyllene vin, med små, delikata bubblor och ett lågt dosage, tre gram per liter. Doften är flerdimensionell och rik, med toner av stenfrukt, kanderade citrusfrukter och jäst, samt en lätt rostad avslutning. Smaken är mjuk och ren, med fin mineralitet och en lite salt eftersmak. Extra Brut Extra Old passar både att dricka som den är, och att kombinera med till exempel kräftor, havsabborre, lagrad ost, eller höstiga rätter med kött och svamp. Vinet ska även ha en åldrandepotential på 10–15 år och finns att beställa via Systembolagets privatimport. Pris: 699 kronor

4. Chemin des Sables 2016

Rosé är nog det vin som dricks mest av svenskarna på sommaren och det kommer fler och fler intressanta och smakrika alternativ varje år, som det verkar. Chemin des Sables 2016 består av Carignan (50 %) och Caladoc (50 %), och druvorna kommer från Provence med omnejd, en av världens kanske absolut främsta rosévinsregioner. Här växer de i jordar som är både kalkhaltiga och leriga, och exponeras för såväl stark sol som också friska kustvindar. Färgen är svagt rosa, med en romantisk doft av vita blommor och citrus. Vinifieringen sker under låga temperaturer, för att på så sätt bevara de fruktiga aromerna i vinets rena och runda smak. Passar utmärkt att dricka som apéritif, men låter sig även kombineras med smaker som tomat och getost. Finns i beställningssortimentet. Pris: 69 kr

5. Ao Yun 2013

Kinesiska Ao Yun skriver ett nytt kapitel i Cabernet Sauvignons historia i och med lanseringen av sin första vintageutgåva, Ao Yun 2013. Vinet är producerat på vingårdar vid Tibets gräns i Himalaya, på över 2000 meters höjd, helt och hållet för hand, samt utan rinnande vatten och elektricitet. Höghöjdsodlingen ger stor UV-exponering, vilket i kombination med svala nätter resulterar i en bra fotosyntes, små druvor och viner med djup färg och smak. Det är också de höga altituderna som har gett vinhuset dess namn, Ao Yun, att flyga. Ao Yun 2013 består av Cabernet Savignon (90 %) och Cabernet Franka (10 %). Det är ett dramatiskt, jordigt och intensivt vin, som utvecklar flera lager av aromer när det smakas av. I början kan man känna toner av röda bär och svarta vinbär, som sedan övergår till en kryddigare smak, med element av bland annat röda vinbär, mint, tobak och mineraler. Vinet har mjuka, fina tanniner och en lång, utsökt eftersmak. Finns tillgängligt via Systembolagets privatimport. Pris: 2 000 kr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *