Solskydd 2017 – sommarens nyheter, tips och favoriter

solskydd

I Norden älskar vi solen, av inte helt outgrundliga skäl. Och knappt hinner snön smälta på våren så sitter vi utomhus i kylan som små vitsippor, och vänder ansiktena mot ljuset. Tyvärr är vi inte lika bra på att skydda oss mot de skadliga inverkningarna av solstrålningen och en nyligen gjord undersökning, som utfördes på uppdrag av Nivea, indikerade att hela en tredjedel av svenskarna sällan eller aldrig använder solkräm under sommaren. Dessutom visade det sig att många bara smorde in sig på stranden och över 80 % av de tillfrågade struntade i solkrämen vid situationer som utomhusträning och på uteserveringen. Också mängden solkräm som appliceras, och hur ofta, visade sig vara saker som det fanns osäkerhet kring, och bara en liten del av deltagarna i Niveas undersökning ansågs använda tillräckligt mycket solskydd och applicera tillräckligt frekvent för att kunna uppnå ett fullgott skydd.

Även om detta var en enskild undersökning så skulle jag säga att den belyser svenskarnas (och även övriga länder i Nordeuropas) solskyddsbeteende ganska bra, baserat på min egen erfarenhet och vad jag hör från vänner, bekanta och övriga. För mig är solskydd en viktig prioritering för att hålla huden frisk och motverka för tidigt åldrande. Jag är själv väldigt blek, men älskar att vistas i solen och kompletterar gärna de kosmetiska solskydd jag använder med en bredbrättad hatt och ett par generösa solglasögon. Nedan har jag samlat några produktnyheter för säsongen, samt lite annat smått och gott. Produkterna har jag genomgående testat på soliga breddgrader (främst Sydeuropa och norra Afrika), och utan att bränna mig en enda gång, trots ganska flitig exponering.

1. Annemarie Börlind Anti Aging Sun Cream SPF 30

Tyska Annemarie Börlind är baserad i det vackra Schwarzwald, och tillverkar ekologiska och veganska hud- och kroppsvårdsprodukter med hög effektivitet. Anti Aging Sun Cream för ansiktet är en kombinerad dag- och solkräm, som bland annat innehåller ett anti age-komplex med olja från superbäret havtorn. Formulan är rik i konsistensen men går in i huden och ger en behaglig, återfuktad och vårdande känsla. Upp till SPF 30 skyddar Börlinds solskyddsserie endast med kemiska filter medan SPF 50 (som jag har testat men som ej finns i Sverige just nu) även innehåller mineralfilter. Pris: 400 kr

2. Cicamed SPF Protection Booster SPF 30

Det svenska hudvårdsmärket Cicamed jobbar med ekologiska produkter, som är framtagna för att ge tydliga resultat på lång och kort sikt. Nya SPF Protection Booster är en innovativ solskyddskräm som används på ansikte och dekolletage. Produkten är formulerad med en trippel anti age-effekt och bredspektrigt filter, som skyddar huden mot UVA- och UVB-strålar. Den innehåller en speciell peptid, som stärker upp hudens naturliga försvarssystem, vitamin E, som motverkar angrepp av fria radikaler, samt ekologiskt sheasmör, vilket är rikt på vitaminer, antioxidanter och fettsyror. Pris: 475 kr

3. Dermaceutic Sun Ceutic 50+

Dermaceutics ansiktsprodukt SunCeutic 50+ är väldigt behaglig att använda, precis som de andra av märkets produkter som jag har testat hittills, och går snabbt in i huden, utan kladd. Krämen har en ny, uppdaterad formula och skyddar med zinkoxid och titanoxid, samt innehåller fuktbindande hyaluronsyra och aloe vera, som lugnar och dessutom stimulerar hudens kollagenproduktion. Pris: 525 kr

4. ZO Skin Health Oclipse Daily Sheer SPF 50

Jag är otroligt förtjust i ZO Skin Health som märke betraktat, och deras nyhet Oclipse Daily Sheer SPF 50 gör mig inte besviken. Det är en behagligt lättviktig kräm, som är ofärgad, med en matt finish, och ger bredspektrigt skydd mot UVA-, UVB- samt HEV(High Energy Visible/ Light)-strålning. Det sistnämnda, HEV-ljus är det blåaktiga ljus som bland annat kommer från digitala skärmar, som smartphone, dator och läsplatta. Formulan innehåller även ett skyddande antioxidantkomplex, lugnande betaglukanextrakt samt arganfröolja, som hjälper till att bygga upp hudens barriärfunktion.  Pris: 890 kr

5. Exuviance OptiLight All-Over Dark Spot Minimizer SPF 25

Exuviance OptiLight Collection är en effektiv hudvårdsserie som är framtagen för att bidra till en mer balanserad och jämn hudton. Produkterna innehåller därför ingredienser som hjälper till att göra befintliga mörka fläckar ljusare samt förhindrar nya från att bildas. Dagkrämen, OptiLight All-Over Dark Spot Minimizer SPF 25, jämnar ut hudtonen, samtidigt som den förebygger uppkomsten av nya fläckar och solskador. Behaglig att använda och går snabbt in i huden, samt fungerar bra i kombination med andra produkter, som smink och serum. Pris: 549 kr

6. Vichy Slow Âge Dagkräm SPF 30

Det är inte bara under soliga dagar och/eller på semestern som huden behöver skyddas mot UV-strålning. Därför gäller det att också se över de vardagsprodukter man använder, med avseende på solskyddsfaktor. I våras lanserade Vichy två nyheter i sin Slow Âge-serie, och bland annat en rik dagkräm med SPF 30. Krämen är lämplig för normal till torr hud och innehåller bland annat baïcalin, ett antioxiderande rotextrakt, probiotika, hyaluronsyra och Vichys signaturkällvatten. Formulan är framtagen för att skydda mot externa faktorer och samtidigt stärka huden, samt motverka och bromsa uppkomsten av ålderstecken. Pris: 295 kr

7. eos Active Protection

Jag har alltid någon typ av solskyddsprodukt för läpparna med mig, inte minst när jag är ute och reser. Och i år kommer eos söta, runda läppbalsam även i en ny variant, med solskyddsfaktor, i SPF 15, som har citronsmak, respektive SPF 30, grapefrukt. Produkterna är berikade med vårdande naturlig jojobaolja, sheasmör och vitamin E, som ger en långvarig återfuktning. Praktiska och fina att ha med sig, samt fungerar även som nödlösning på till exempel nästippen, kindbenen och axlarna. Pris: 69 kr

8. Rosenserien Sunscreen with Carotene SPF 6

Rosenserien är Svanen-certifierad, med tydliga märkningar för hur hög procentandel av ingredienserna som är ekologiska för respektive produkt. Solskyddskrämen är dessutom vegansk, och baserad på rättvisemärkt aloe vera, som har en vårdande och återfuktande effekt. Den innehåller även omega-fetter och vegetabiliska oljor, för att stärka och skydda huden. Krämen verkar enbart med fysikaliska solskyddsfilter och har en ganska låg SPF: 6. Rosenserien själva rekommenderar att smörja på ett relativt tjockt av produkten i god tid innan solexponering, för att få ett så gott skydd som möjligt. Pris: 265 kr

9. ACO Sun Spray Intensive Moisture SPF 15

ACO fortsätter att utveckla sin solskyddsserie och har tagit fram en formulering som återfuktar på djupet, med det speciella Triple Moist Complexet, och absorberas snabbt, utan alltför mycket kladd. ACO Sun Spray Intensive Moisture SPF 15 är lättviktig och fungerar både på torr och fuktig hud. Flaskan är lätt att greppa och går även ganska bra att spraya med upp och ned, vilket är en stor fördel för att komma åt alla delar av kroppen, även när man inte har hjälp till hands. Pris: 139 kr

10. Apoteket Hjärtat Apolosophy SPF 20, på tapp

Jag nämnde det ovan, att sitta på en uteservering (kanske med ett glas rosévin i handen) är inget som gör att man nödvändigtvis smörjer in sig med solkräm. Och tro mig, det är så man får de värsta brännskadorna, snarare än på en solig strand. För att öka medvetenheten om detta har Apoteket Hjärtat under sommaren lanserat solkräm på tapp, där deras egen solspray Apolosophy SPF 20 finns tillgänglig hos takbaren Barrio i Hornhuset vid Hornstull i Stockholm. Krämen tappas upp i mindre glas och går att beställa gratis vid bardisken under juli månad. Eller kanske även längre än så, enligt ICAs presstjänst.

11. Nivea Protect & Moisture SPF 30

Ett vanligt irritationsmoment kring solskyddsprodukter, och kanske en anledning för många att strunta i dem, är de gulaktiga fläckar som gärna uppstår på mörka, respektive vita kläder. Fläckarna kommer från produkternas UV-filter, och ju högre SPF, desto fler filter och därmed större risk för fläckar. Detta problem har nu Nivea adresserat i sin nyaste solskyddsinnovation, Clothing Protection Complex, som aktiveras i tvätten, och verkar för att binda UV-filtren till sig, så att de inte fäster vid tyget och därför kan tvättas bort lättare. Lotionen Protect & Moisture SPF 30 har en skön konsistens och ger bra skydd även i starkt solsken. Och fläckarna tycks försvinna! Finns även bland annat som praktisk roll-on, med SPF 30. Pris: 147 kr

12. Aruba Aloe Very Water Resistant SPF 30

Jag brukar inte shoppa när jag är ute och reser, men om och när jag besöker Aruba så står en visit hos någon av kosmetikföretaget Aruba Aloes butiker gärna med på att göra-listan. Aruba Aloes produkter är baserade på egenodlad aloe vera, som växer direkt utanför företagets fabrik, vilken även har öppet för besökare. Solskyddsserien är väldigt behaglig och krämen känns mer som en återfuktande body lotion än en klassisk solskyddsprodukt. Har även varit mycket nöjd med såväl after sun som även läppbalsamet med SPF 15. Pris, Very Water Resistant SPF 30: ~155 kr

13. Dead Sea Spa Magik Sunsafe Magic Lotion 50+

Den här produkten kom jag i kontakt med när jag gjorde ett reportage för ett brittiskt magasin. Och den visade sig vara så bra att jag bara måste ta med den här också. Det är likaså brittiska Dead Sea Spa Magik som i år lanserar sin nya Sunsafe-serie, vilken är berikad med marina mineraler och plantextrakt, för att vårda och återfukta, och ska passa även känsliga hudtyper. Magic Lotion 50+ verkar med en spegeleffekt, som låter solstrålningen studsa tillbaka från huden. Väldigt behaglig konsistens, som inte kladdar nämnvärt och ger ett effektivt skydd som verkar länge. Praktisk handbagagevänlig storlek också, på 75 milliliter. Pris: ~110 kr

14. Keune Sun Shield Oil

Håret är så lätt att glömma i solskyddssammanhang, men det tar också skada av UV-strålning, för att inte tala om allt annat runtomkring, som salta bad, sand och allmän uttorkning. Keunes Sun Shield-serie skyddar håret mot solstrålarna, men även mot saker som saltvatten och föroreningar. Den lättviktiga oljesprayen är multifunktionell och kan användas inför solexponering, men också som en extra återfuktning efter duschen, eller emellanåt under dagen. Pris: 179 kr

15. Rituals The Ritual of Karma Aftersun Hydrating Lotion

Återfuktning efter en lång (eller kort) dag av solexponering är viktigt för att ge huden en chans att återhämta sig och reparera eventuellt slitage. Rituals Aftersun Hydrating Lotion, från deras nya The Ritual of Karma-solserie, innehåller bland annat vitt te och antioxiderande ginko biloba-extrakt, som vårdar och skyddar. Formulan är snabbabsorberande, behagligt kylande och återfuktar på djupet, så att huden känns och ser hälsosam och fräsch ut. Pris: 165 kr

16. Smartsun klistermärke

Det svenska företaget Smartsun har alltid imponerat på mig med sina smarta(!) armband, vilka indikerar när man behöver applicera mer solkräm, respektive dra sig undan från solen. Årets efterlängtade nyhet är små klistermärken, vilka fyller precis samma funktion som armbanden. Klistermärket appliceras på ett (eller flera) område(n) som man vet kommer att utsättas för mycket sol, till exempel axlar eller övre delen av ryggen. Sedan smörjer man in märket med samma solskyddsprodukt som man har på den omgivande huden. Därefter följer man färganvisningarna på förpackningen. Det är skrämmande hur snabbt det går att få ett rosa klistermärke (eller armband), vilket alltså betyder att man ska undvika solen för resten av dagen. Klistermärkena är vattentåliga, anpassade för känslig hy och framtagna i samarbete med svenska hudläkare. Pris: 99 kr/20 stycken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *